detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
11.11.2021 16:00
Аваков приходить після Геловіну. Огляд політичних відеоблогів за 1–7 листопада 2021 року
Аваков приходить після Геловіну. Огляд політичних відеоблогів за 1–7 листопада 2021 року
Мокрик згадує призабуті гріхи міністра Авакова, Соколова переживає, що «Ху*йло ніяк не вгамується», а Стерненко констатує, на чому «зламався» російський блогер Варламов.

Велике інтерв’ю ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова змусило ютуберів пригадати «подвиги» урядовця на посаді та спробувати спрогнозувати, що діяч робитиме далі. Згадували блогери і про ймовірне скупчення російських військ на Донбасі, а ще коментували пропагандистський фільм, який про Україну зняв популярний російський блогер Ілля Варламов.

Біля кордону знову гаряче?

Матеріал американського видання Washington Post, у якому йшлося про скупчення російських військ неподалік українського кордону, викликав резонанс у медіасфері. Не лише через сам факт можливої чергової ескалації з боку агресора, але й через заяви України. Яка, спершу устами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, а потім і посадовців з Офісу президента та Міноборони цю інформацію назвала фейком.

Ютуберам було не надто важливо, хто які заяви зробив, адже на гарячій темі можна хайпувати самотужки. Наприклад, Надія Крупська сучасного Володимира Леніна — дружина «переслідуваного» в Україні блогера / політика Анатолія Шарія Ольга — взялася «розвінчувати фейки», що лунають довкола міжнародних відносин України. Мовляв, повідомлення американського видання «многие приняли на веру». Але наша сторона скупчення військ не побачила, бо їх, мовляв, біля кордонів і немає. Додає Ольга Шарій і позицію російської влади, яка натякнула на «географический кретинизм» американців. Та можливо, припускає блогерка, наша влада просто заспокоює українців, адже в країні й так проблеми, наприклад, з енергоносіями.

Про те, що Росія війська біля українських кордонів таки скупчує, безапеляційно заявив нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Так само посилаючись на матеріал Washington Post та ілюструючи переміщення військової техніки відео, хоча й не зрозуміло, де й коли зробленим. Гончаренко певен: Путін нагнітає, бо хоче домогтися введення в дію газогону «Північний потік-2». Тож, мовляв, домовлятися з Кремлем не вийде, а треба власну армію розвивати й дипломатичну війну вести.

Згадувала про інцидент і журналістка Яніна Соколова, супроводжуючи слова про ймовірне скупчення російських військ фразою «Х*йло ніяк не вгамується». Бентежать блогерку заперечення з боку секретаря РНБО Олексія Данілова, бо ж «Washington Post навряд чи буде брехати».

Аваков знову у грі

Поява міністра Арсена Авакова в етері телеканалу «Україна 24» у проєкті Наташі Влащенко «Народ проти», де ексміністр чимало розповів і про гріхи чинної влади й опозиції, і про себе в політиці, теж не пройшла повз ютуб-блогерів. Хоч радник Єрмака Михайло Подоляк і назвав одкровення Авакова «сумом за владою».

Медійник Віталій Портников висловився про появу ексурядовця як про «прогнозований хід подій» з моменту, відколи Авакова звільнили з посади. «Аваков — професійний політик, і політик досвідчений», — сипле компліментами прихильний до Порошенка блогер (а саме за каденції п’ятого президента політик отримав крісло в Кабміні). А от інтерв’ю Арсена Авакова — «виклик владі». Бо новий похід діяча в політику, мовляв, покликаний принести туди «баланс» та «професіоналізм», на погляд Портникова, втрачені у 2019 році.

Проросійський блогер Олег Єлисевич на власному ресурсі Karabas Channel називає Арсена Авакова «настоящим бойцом», якого «Порох так и не смог убрать, хоть и очень хотел». Під час інтерв’ю Влащенко, певен блогер, Аваков дав зрозуміти, що «президент во многих вопросах является некомпетентным». А ще ексміністр, мовляв, був проти методів роботи Олексія Данілова, який перетворив РНБО на «карательный орган». Тож Аваков «не хотел подписываться» під численними промахами чинної влади. Інтригою, на думку Єлисевича, залишається тільки те, до якої політичної команди долучиться відставний міністр.

Не міг собі дозволити змовчати й журналіст «Bihus.info» Данило Мокрик. «Символічно, що Арсен Борисович повернувся до публічного життя якраз у тиждень після Геловіну», — сміється блогер, нагадуючи вже легендарний вислів «Аваков — чорт», що закріпився в українському політикумі з подачі критиків колишнього міністра. Та, на відміну від опонентів чинної влади, які протиставляють Авакова «некомпетентним посадовцям», слова, сказані в інтерв’ю ексміністром, журналіст прямо критикує. Нагадуючи, що Арсен Аваков був настільки «принциповим», що ввів в українську політику свого протеже Іллю Киву — зараз діяча «ОПЗЖ». А ще Мокрик нагадує про справу Катерини Гандзюк чи про скандал довкола рюкзаків, які до Нацгвардії поставляла компанія сина політика. Також було смертельне ДТП за участю колишнього власника футбольного клубу «Карпати» Петра Димінського, якому, каже блогер, дали втекти із країни. «Наша робота — пам’ятати і нагадувати», — резюмує Данило Мокрик.

Балада про російських лібералів

Згадаймо й події «за поребриком». Росіяни традиційно приділяють Україні дуже багато уваги. Але здебільшого це роблять пропагандисти. Цікавіше стає, коли про країну-сусідку говорять «ліберальні» російські діячі. Наприклад, блогер Ілля Варламов, який на тижні презентував фільм про життя України після розпаду СРСР. Підписавши його як «самый сложный выпуск из цикла о бывших советских республиках».

Тільки от у підсумку, зазначають медійники, вийшла така собі «ліберальна» агітка. У якій замовчуються загарбницькі дії Росії, показується карта України без Криму та й загалом історія нашої держави подається під кремлівським «соусом». Глядачі фільм оцінили, й нині під відео — 45 тисяч лайків проти 65 тисяч негативних реакцій.

Розбір відео оперативно зробив Сергій Стерненко. Він певен: Варламов зняв фільм саме проти України. І популярний блогер, мовляв, «такий самий російський пропагандист, як і Кисельов. Тільки ховається під маскою ліберала». Варламов бідкається про свободу слова в Україні, зазначає Стерненко, наче не помічаючи, що в цей час відбувається в рідній йому Росії. А також винуватить у напруженні між двома країнами саме український Майдан. «По ключових питаннях цей ліберал зламався», — каже Сергій Стерненко.

Коментував фільм і спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк, який чимало спілкується із самим Іллею Варламовим. Цимбалюк зазначає: відео знято дуже професійно. «Я бы не сказал, что это — пропагандистская агитка», — говорить блогер. Додаючи, що у фільмі, тим не менше, демонструється «официальная российская позиция». Хоча війну в Україні, проігноровану у творі Варламова, «нельзя выносить за скобки». Тому фільм, каже Роман Цимбалюк, «показал глубину непонимания» росіянами українського порядку денного.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY