detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
11.11.2021 10:00
«Рошенки» за Путіна і «ковідне пекло». Моніторинг теленовин 18–23 жовтня 2021 року
«Рошенки» за Путіна і «ковідне пекло». Моніторинг теленовин 18–23 жовтня 2021 року
У новинах нагнітали емоції довкола коронавірусної епідемії, а в політиці емоції зашкалювали на 5 каналі. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

Найбільше уваги протягом тижня новинарі приділяли соціальним темам. У цьому блоці майже 40% матеріалів так чи інакше стосувалися коронавірусу: ситуація в лікарнях, перебіг захворювання, реакції людей на запровадження карантинних обмежень, темпи вакцинації тощо. Політичні теми були в пріоритеті у 5 каналу та Першого незалежного. У політичному блоці обговорювали зміни в уряді та призначення нового віцеспікера парламенту Олександра Корнієнка. 5 канал детальніше за інші висвітлював кризову ситуацію у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Лише кілька каналів відреагували на конфлікт між редакцією «Зворотного відліку» на «UA: Першому» та владою. І тут не обійшлося без маніпуляцій.

Ковідні хроніки

Порівняно з попереднім тижнем у новинах побільшало невідокремлених оцінок. Перехід низки регіонів до червоної карантинної зони, посилення обмежень для невакцинованих українців створювали додаткову напругу в суспільстві та спонукали новинарів драматизувати. Зокрема, на «1+1» 22 жовтня сказали: «Повністю зупиняє серця молодих і здорових. Призводить до тромбозів у курців, людей з ожирінням і діабетом. Лікарі назвали ускладнення, до яких найчастіше призводить штам "дельта". Причому тромбози такі агресивні, що доводиться навіть ампутувати кінцівки». Емоційно про переповнені лікарні: «У біляївській лікарні, що під Одесою, медики буквально кричать про допомогу» (СТБ, 21 жовтня); «Харків захлинається від хворих на ковід» (ICTV, 18 жовтня); «Україна заходить у ковідне пекло» (ICTV, 22 жовтня). «1+1» розмістив гасло в лівому верхньому куті екрана «Вакцинуйся. Разом ми сильніші».

На кількох каналах протягом тижня говорили про зростання черг на кремацію в Київському та Харківському крематоріях, у новинах про летальні випадки наголошували, були жертви вакцинованими чи ні. Особливо показовий приклад із багатодітною матір’ю зі Львова: «Сорокарічна жінка, за словами медиків, активна противниця вакцинації, до лікарні потрапила в критичному стані, її двічі реанімували, медики практично дві доби чергували біля її ліжка, але врятувати не змогли» (СТБ, 20 жовтня). На «1+1» та Першому незалежному згадку про позицію загиблої щодо вакцин дали навіть без посилання, що про це повідомили медики.

19 жовтня на 5 каналі саркастично коментували акцію проти вакцинації під парламентом: «Антивакцинатори з Московського патріархату знову водили хоровод навколо чипізації та всесвітньої змови. Всі як один без масок, бо віра рятує від вірусів. Людям із глибокими переконаннями будь-які мирські докази — не докази». Доречність вакцинації під час епідемії у студії обговорили з інфекціоністом Федором Лапієм.

Народити у тринадцять та жіноче щастя

Драми цього тижня були пов’язані не тільки з коронавірусом. Грубо порушуючи професійну етику, на «1+1» розповіли, що «дитина народила дитину», як ідеться в сюжеті, «від племінника тодішнього співмешканця своєї мами». І попри те, що «породілля ще сама дитина», як слушно зауважує авторка Валентина Доброта, в сюжеті відкрито демонструють обличчя тринадцятирічної, інтерв’ю беруть у супроводі її мами, спілкуються також і з батьком новонародженої дитини. За версією «ТСН», йому 17 років, а на «Україні» — вже 18 (виповнилося нещодавно). На «1+1» назвали прізвище дівчинки, розповіли особисті подробиці історії та пояснили, за що хлопцеві тепер загрожує кримінальна відповідальність. У схожому випадку, на якому аж занадто паразитували медіа свого часу, Незалежна медійна рада рекомендувала уникати подання інформації, що може дозволити широкій аудиторії ідентифікувати дитину. На «Україні» обличчя тринадцятирічної мами заблурили, прізвища не називали, але історію подавали загалом як «радості батьківства», які «може затьмарити те, що тата можуть ув’язнити».

А 18 жовтня на каналі «Україна» розбиралися в рецепті міфічного «жіночого щастя», де його розуміння, зокрема, пояснювали випадкові чоловіки: «Ну женщину вполне не может понять сама женщина, куда уже мужчине»; «Я думаю, що коли гарний чоловік дбає про жінку, то жіноче щастя». Зрештою поради зводяться до турботи про ментальне здоров’я й висновку авторки сюжету: «Ощасливити себе — це припинити критикувати, почати хвалити, підбадьорювати і дослухатися до себе. До речі, порада дієва не тільки жінкам».

Політичні хроніки

Зростанням градусу емоційності в новинах останнім часом помітно відзначається 5 канал. При середньомісячному показнику невідокремлених оцінок на рівні 30–35% цього тижня вже майже половина новин містила емоції та особисту думку ведучого (в більшості випадків) чи журналістів.

22 жовтня ведучий новин на 5 каналі Віталій Ковач ніби виступив із промовою, реагуючи на запит нардепів «Слуги народу» про запровадження санкцій РНБО щодо компанії «Рошен», як він довільно це трактував: «Бо вона випускає якийсь не такий шоколад, а ще покарати її за те, що Росія після початку війни віджала фабрику». Ведучий назвав це схибленою логікою, яку звів до саркастичної формули: «Їсти вінницьку чи київську "рошенку" — ти підтримуєш Путіна, купуєш електроенергію в Росії — рятуєш країну». Також 22 та 23 жовтня на 5 каналі розповідали про нібито тиск Державного бюро розслідувань на завод «Кузня на Рибальському», що раніше належав Порошенку (у 2019 році Порошенко продав свою частку Сергію Тігіпку). За словами новинарів, за півтори доби ДБР так і не надало коментарів щодо ситуації, тому обидва матеріали вийшли однобокими.

Цікаво, що 18 жовтня на «1+1» раптово з’явився вже призабутий експолітик: «Сергій Тігіпко вперше вийшов в люди із новою дружиною — Аллою Зіневич». Зйомки відбувалися на буйволячій фермі молодої родини, як уточнила кореспондентка: «Пара запросила "ТСН" до себе в гості напередодні». При цьому Тігіпко із дружиною в сюжеті розповідали, що не хочуть публічності, а прагнуть «берегти особисте». Приблизно третину сюжету пара розповідає про користь буйволячого молока й запевняє, що це не бізнес, а лише хобі.

Про призначення віцеспікера на 5 каналі повідомляли також максимально емоційно: «Автор вислову "корабельная сосна" и "рабочая баба" на адресу своєї колеги депутатки Ірини Алахвердієвої пан Олександр Корнієнко став нарешті тим, ким йому й обіцяли стати. Але не "устрічним гігантом", славу якого він хотів повернути в Україні, згадуючи часи царської Росії. Корнієнко став першим заступником голови українського парламенту». Квінтесенцією обурення стали знову ж таки репліки ведучого: «Особливість української політики — навіть із сексистським зашкваром можна й далі робити кар’єру, якщо ти потрібний гвинтик і відданий кадр у президентській державній машині».

І ще одна виразна маніпуляція на 5 каналі — сповіщення про лідерство «Європейської солідарності» в рейтингу симпатій потенційних виборців. У новині посилалися на опитування центру КМІС, проведене протягом 15–18 жовтня, що справді зафіксувало партію Порошенка на першій сходинці. Але новина каналу Порошенка зовсім проігнорувала коментарі соціолога Антона Грушецького, розміщені в тому ж пресрелізі: по-перше, він наголосив, що метод опитування має свої недоліки щодо точності, по-друге, що вся четвірка лідерів перебуває в межах похибки. Тож висновок новини: «Тепер більшість респондентів на парламентських виборах готові підтримувати "Європейську солідарність". І також вважають головною опозиційною силою в Україні» є, щонайменше, сміливим перебільшенням.

 

Хроніки свободи слова

Лише половина каналів із вибірки «Детектора медіа» згадала про звинувачення від ведучих «UA: Першого» в тискові з боку команди президента. Детальніше про ситуацію можна прочитати тут. Власне на Суспільному в підводці сказали і про звинувачення, і що «у Зеленського звинувачення відкидають». Також у сюжеті є коментарі низки представників владної команди й Зеленського зокрема, а наприкінці сюжету подали думку директорки ГО «Детектор медіа» Галини Петренко, яка сказала, що не може назвати поведінку фракції «Слуга народу» тиском із боку влади. На 5 каналі до позиції всіх дотичних додали голос із партії Порошенка: «А от Ірина Геращенко, співголова фракції партії "Європейська солідарність", яка свого часу була прессекретаркою президента Віктора Ющенко, виступила на захист журналістів». На каналі «Україна» на захист журналістів стали Олег Ляшко та Арсеній Яценюк, прямо називаючи ультиматум «Слуг народу» тиском влади на журналістів. А на Першому незалежному ютуб-каналі Медведчука про цей інцидент згадали епізодично, коли вчергове нарікали на загрози свободі слова в Україні через обмеження доступу до проросійських медіа.

Вже не перший тиждень на Першому незалежному системно розігрують карту міжнародної підтримки медіа Медведчука. Голова «Благодійного фонду захисту свободи слова» й колишня регіоналка Ганна Герман оголосила про «запровадження міжнародної журналістської премії свободи». Про це йшлося в підводці до матеріалу за 22 жовтня. Весь сюжет побудований на скаргах щодо утисків журналістів в Україні та запевненнях у міжнародній підтримці «репресованих», але про премію в ньому так і не розповіли.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY