detector.media
10.11.2021 15:41
Мін'юст Росії не зміг надати суду докази «іноземного фінансування» журналіста Маняхіна, визнаного «ЗМІ-іноагентом»
Мін'юст Росії не зміг надати суду докази «іноземного фінансування» журналіста Маняхіна, визнаного «ЗМІ-іноагентом»
Водночас суд відхилив клопотання журналіста викреслити його зі списку «іноагентів», а судовий розгляд перенесли, щоб Мін'юст знайшов докази.

Російський журналіст Петро Маняхін, який працював у виданні «Проєкт», що визнали в Росії «небажаною організацією», оскаржує в суді свій статус «ЗМІ-іноагента». Про це пише «Сибирь.Реалии».

Так, позов Маняхіна до Міністерства юстиції Росії розглядає суд у Новосибірську. Журналіст вимагає скасувати рішення про його визнання «іноземним ЗМІ, що виконує функції іноземного агента», та виключити з відповідного реєстру. 

Маняхін, виступаючи в суді, вказав на дискримінаційність статусу «ЗМІ-іноагента» та заявив, що вимоги влади до осіб з реєстру суперечать законодавству та порушують гарантію недоторканності приватного життя.

Мін'юст Росії, у свою чергу, як відповідач не зміг надати суду докази того, що Маняхін отримував іноземне фінансування. Водночас суд не став на сторону журналіста, а переніс засідання на 18 листопада, щоб відповідач надав докази.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року Генпрокуратура Росії оголосила «небажаною» на території Росії діяльність іноземної організації Project Media, Inc. і видання «Проєкт», заявивши, що організація «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки». Мін'юст також включив «Проєкт» в реєстр «небажаних» організацій. Головний редактор видання Роман Баданін, а також співробітники Петро Маняхін, Ольга Чуракова, Марія Желєзнова та Юлія Лук'янова були персонально оголошені «ЗМІ – іноземними агентами».

1 листопада стало відомо, що Маняхін потрапив до реєстру «іноагентів» через репост допису видання «Медуза», яке також визнано «іноземним агентом». Зокрема, журналіст написав у твіттері «Медузу треба рятувати» та розмістив посилання на донати для видання.

Згодом Мін'юст Росії звинуватив Маняхіна, що той дописував для проєктів «Радіо Свобода» – «Крим. Реалії» та «Сибирь. Реалии». Іноземним фінансуванням журналіста у відомстві назвали три перекази на його рахунки із закордонних банків, при цьому Маняхін переводив кошти між власними рахунками.

Фото: facebook.com/petr.manyakhin

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY