detector.media
09.11.2021 19:20
У Києві затримали Дениса «Палича» Куліковського – колишнього очільника тюрми «Ізоляція» в окупованому Донецьку
У Києві затримали Дениса «Палича» Куліковського – колишнього очільника тюрми «Ізоляція» в окупованому Донецьку
Він брав безпосередню участь у катуванні ув’язнених. Йому інкримінують зокрема торгівлю людьми та створення терористичної організації.

У Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куліковського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку.

Про це повідомив журналіст Станіслав Асєєв, який раніше сам утримувався в «Ізоляції» і особисто зіштовхувався з Куліковським

Очільник МВС Денис Монастирський у фейсбуці написав, що понад рік слідчі у взаємодії з міграційною поліцією розслідують злочини «Палича» проти ув’язнених там людей: зґвалтування, ламання кісток, імітація розстрілу, імітація поховання та ін. 

Правоохоронці встановили 45 учасників цієї організованої злочинної групи. У вересні цього року щодо 8 воєнних злочинців матеріали передали до суду для заочного засудження.

Наразі в суді «заочно» по «Ізоляції» вже 8 підозрюваних. 2-з керівного складу незаконної в’язниці, решта-виконавці. Тільки на їх рахунку 34 жертви, з низ 20 -через торгівлю людьми.#ДепартаментЗбройногоКонфлікту @NPU_GOV_UA @UkraineCoE @KarimKhanQC pic.twitter.com/n5lMtSimgl

— Гюндуз Мамедов/Gyunduz Mamedov (@MamedovGyunduz) November 9, 2021

Куліковському інкримінують торгівлю людьми, створення терористичної організації та порушення законів та звичаїв війни.  

«Ізоляція» – тюрма, яку було створено бойовиками у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція» в окупованому Донецьку. У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.

Крім «Ізоляції», за даними Офісу генпрокурора, правоохоронці встановили понад 160 місць незаконного змісту на окупованих територіях Донецької та Луганської області. З 2014 року там утримували понад 3500 осіб, половина з них – цивільні.

Нагадаємо, що 29 грудня 2019-го відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками окупованих регіонів Донеччини та Луганщини. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з «Радіо Свобода» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники окупованих регіонів Донеччини та Луганщини повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року, вже після звільнення, Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими».

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

В «Ізоляції» Асєєв відсидів 28 місяців з 31-го, що він провів за ґратами.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY