detector.media
08.11.2021 18:49
Медіахолдинг «Вільні медіа» придбав Прямий та 5 канал
Медіахолдинг «Вільні медіа» придбав Прямий та 5 канал
Співвласниками ТОВ «Вільні медіа» є Лариса Губіна, Ірина Геращенко, Світлана Глуховська, Володимир Мжельський, Дмитро Жданов, Володимир Ар’єв, Святослав Цеголко, Ірина Фріз, Яна Конотоп та Вікторія Сюмар.

В Україні 5 листопада медійники, журналісти, громадські діячі та народні депутати створили новий медіахолдинг «Вільні медіа», який придбав у п'ятого президента Петра Порошенка 100% корпоративних прав каналу Прямий та 5 каналу.  

В оприлюдненій на сайтах двох мовників заяві говориться, що причиною створення «Вільних медіа» є антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський.

«Ні для кого не секрет, що цей закон спрямований на боротьбу не з олігархами, а з неугодними ЗМІ та демократичними опозиційними силами... Прийняттям цього закону команда Зеленського хоче включити ручний режим управління та отримати важелі тиску на незалежні ЗМІ. Усвідомлюючи небезпеку, що створює цей закон для подальшого фінансування та діяльності незалежних ЗМІ та опозиційних демократичних сил, у минулу п’ятницю ми створили новий медіа-холдинг "Вільні медіа"», – говориться в заяві.

Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, нардепи передали свої акції в управління трудовим колективам мовників, які і стали «найбільшим акціонером». 

«Таким чином вони (нардепи – ДМ.) повністю дотрималися вимог законодавства щодо усунення конфлікту інтересів та забезпечили, що політики не зможуть чинити жодного тиску на менеджмент каналів чи їхню редакційну раду або у будь-який спосіб впливати на редакційну та інформаційну політику каналів», – говориться в заяві.

Читайте також: 

«Придбання було здійснено за ринковою ціною. Значна сума угоди відображає суттєвий внесок, що родина Порошенків та пов’язані з нею компанії зробили на створення, підтримку та розвиток вільної демократичної преси. Угода передбачає розстрочку з виплати покупної ціни, розрахунки буде проведено відповідно до умов укладеної угоди», — йдеться в повідомленні. 

Фінансових подробиць угоди немає. Зважаючи на дані Єдиного державного реєстру, розмір статутного капіталу медіагрупи складає 10 000,00 гривень. Співвласниками ТОВ «Вільні медіа» є Лариса Губіна, Ірина Геращенко, Світлана Глуховська, Володимир Мжельський, Дмитро Жданов, Володимир Ар’єв, Святослав Цеголко, Ірина Фріз, Яна Конотоп та Вікторія Сюмар, а також ТОВ «Телеканал Прямий» та підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «Телерадіокомпанія НБМ» (одна з компаній — власників ліцензії 5 каналу). 

Нові власники найближчим часом укладуть з каналами угоду про невтручання в редакційну політику. Документ «прямо передбачає заборону Петру Порошенку будь-яким чином впливати на редакційну політику каналів чи іншим чином здійснювати контроль щодо "Вільних медіа"».

«Ми публічно заявляємо, що наша мета – зберегти свободу слова в країні і не допустити репресій проти незалежних ЗМІ. Наші трудові колективи зіграли важливу роль у двох демократичних революціях, які забезпечили європейський рух країни і її демократичний розвиток. Україна – це Європа. І вільні ЗМІ – це важливий інститут у кожній демократичній державі. Ми не дамо це знищити», – говориться в заяві.

Власником Прямого та 5 каналів був народний депутат від «Європейської солідарності», п'ятий президент Петро Порошенко.

Офіційним власником Прямого Порошенко став 18 лютого 2021 року. За словами Порошенка, він викупив Прямий за «великі гроші» через нібито плани влади закрити мовника. Суму угоди Порошенко тоді не уточнив. Кінцевим бенефіціарним власником Прямого стала компанія «Prime Assets Capital», структура якої повністю належить п’ятому президенту. 

Офіс президента заперечив, що РНБО готувала санкції проти Прямого задля закриття мовника.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY