detector.media
08.11.2021 09:14
Журналіст «Радіо Свобода» Ігор Лосік понад 500 днів перебуває під арештом у Білорусі. Йому загрожує до 12 років в’язниці
Журналіст «Радіо Свобода» Ігор Лосік понад 500 днів перебуває під арештом у Білорусі. Йому загрожує до 12 років в’язниці
Під час арешту на Лосіка постійно фізично та психологічно тиснуть, зокрема відмовляють у побаченнях із рідними, часто переводять до інших камер, тривалий час відмовляють у поштових послугах.

Журналіст та медіаконсультант «Радіо Свобода» Ігор Лосік понад 500 днів перебуває під арештом у Білорусі. Йому загрожує до 12 років в’язниці за звинуваченням у розпалюванні соціальної ворожнечі та організації масових заворушень. З цього приводу виступив із заявою президент медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Джеймі Флай.

«Ігор був викрадений з дому 25 червня 2020 року і протягом 500 днів піддається нелюдському та несправедливому поводженню. Олександр Лукашенко та його уряд побоюються публічної відповідальності, яку у демократичних державах забезпечують вільні ЗМІ. Білоруська влада має покласти край цій несправедливості та негайно звільнити Ігоря – і всіх журналістів, яких вони ув’язнили, – щоб Ігор міг возз’єднатися зі своєю дружиною та маленькою дитиною», – зазначив Джеймі Флай.

Закритий судовий процес у справі Ігоря Лосіка триває чотири місяці і наразі перебуває на двотижневій перерві. Вирок у справі очікується до кінця листопада.

Як наголошують у «Радіо Свобода», під час арешту на Лосіка постійно фізично та психологічно тиснуть, зокрема відмовляють у побаченнях із рідними, часто переводять до інших камер, тривалий час відмовляють у поштових послугах.

Нагадаємо, Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

Блогер 25 грудня 2020-го мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») КК РБ. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням.

25 січня 2021 року Лосік за власним бажанням зупинив голодування на 42-му дні. 

11 березня 2021 року консультанту «Радіо Свобода», блогеру та адміністратору телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігорю Лосіку висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати руки й оголосив сухе голодування, яке тримав чотири дні та припинив 15 березня.

Фото: radiosvoboda.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY