detector.media
07.11.2021 18:47
Китайська журналістка, якій дали 4 роки тюрми за стріми з Уханя під час спалаху коронавірусу, у тяжкому стані
Китайська журналістка, якій дали 4 роки тюрми за стріми з Уханя під час спалаху коронавірусу, у тяжкому стані
Понад рік вона голодує у тюрмі, зараз не може підвести голову без сторонньої допомоги.

Блогерка, журналістка, колишня юристка Чжан Чжань, яка висвітлювала спалах коронавірусу в Ухані в невигідному для китайської влади світлі, при смерті.

Про це написав її брат Ju Zhang у твіттері.

«Зріст Чжан – 177 см, зараз вона важить менше 40 кг. Вона може не пережити цю зиму й холоди. Сподіваюсь, світ запам’ятає її такою, якою вона була», – зазначив він.

我的妹妹张展。拍摄于2007年,她当时在西南财经大学读书。她2010年通过中国司法考试。This is my sister Zhan Zhang. The pictures were taken in 2007, when she was studying in SWUFE. pic.twitter.com/7PtWsgng4c

— Ju Zhang (@Jeffreychang81) October 30, 2021

Журналістка почала голодувати понад рік тому і зараз не може навіть підвести голову без сторонньої допомоги. Її годують примусово через трубку в носі. Під час слідства її три місяці постійно тримали у кайданках, інформує телеканал «Настоящее время», створений «Радіо Свобода» за участі «Голосу Америки».

Відомо, що у серпні вона була у лікарні, але адвокати зв’язатися з нею не можуть. Сім’я намагалася побачитися із журналісткою три тижні тому, але з в’язниці їм досі не відповіли. Мовчанням зустрічають і запити журналістів.

Правозахисні організації знову закликали звільнити Чжан Чжань. «Репортери без кордонів» номінували її на премію за свободу преси.

«Чжан Чжань, яка спочатку не повинна була опинитися у в’язниці, зараз, схоже, у смертельній небезпеці. Влада Китаю повинна негайно звільнити її, щоб вона могла припинити голодування і отримати медичну допомогу, якої вона так потребує», – йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Нагадаємо, Чжан Чжань, юристка за освітою, поїхала до Уханя з Шанхаю у лютому 2020 року, щоб зробити репортаж про ситуацію в епіцентрі пандемії. Поки влада Китаю стверджувала, що все під контролем, вона вела стріми і показувала, як крематорії працювали день і ніч. У своїх відео вона критикувала дії влади, яка приховувала справжні масштаби епідемії. У травні 2020-го її заарештували, а в грудні того ж року засудили до 4 років тюрми «за наклеп і провокативні дії».

У день вироку прихильників Чжань, іноземних журналістів та дипломатів від будівлі суду відтіснила поліція. Серед звинувачень, висунутих їй, – інтерв'ю закордонним ЗМІ та дві неточності у публікаціях. Чжань повідомила, що містянам доводилося платити за тести на ковід, а влада під час локдауну розсилала у домівки гнилі овочі. Журналістка наполягає, що це все правда.

Пізніше стало відомо, що Чжан Чжань оголосила голодування у тюрмі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY