detector.media
04.11.2021 10:53
Напад на «Схеми»: Адвокат журналістів заперечив твердження прокуратури про відсутність оригіналів доказів
Напад на «Схеми»: Адвокат журналістів заперечив твердження прокуратури про відсутність оригіналів доказів
За його словами, слідство мало самостійно впродовж трьох тижнів отримати ухвалу суду на тимчасовий доступ до оригіналів фото та відео подій в «Укрексімбанку».

2 листопада справа про перешкоджання журналістам програми «Схеми» в офісі «Укрексімбанку» пішла до суду. Водночас адвокат постраждалих заявив, що до справи не долучені оригінали аудіо- та відеозаписів, які зробили журналісти під час інциденту. Речниця Київської прокуратури відповіла, що саме потерпілі мали протягом 28 днів самостійно надати дізнанню оригінали цих доказів, а їхні копії до справи долучені.

Представник журналістів Анатолій Попов із прокуратурою не згоден і вважає, що такі твердження не відповідають дійсності. 

«Ще під час допиту 6 жовтня 2021 року одного з потерпілих, журналіста Кирила Овсяного, запитали, чи може він надати слідству аудіозапис, який зробив на свій телефон під час нападу, а також відновлені відеозаписи події разом із відеокамерами, на які робився запис.

Під час цього допиту було узгоджено, що процедура доступу до цього майна має здійснюватися через визначений процесуальним кодексом механізм тимчасового доступу до майна за ухвалою слідчого судді, оскільки відеозаписи і відеокамери належать не особисто журналісту, а "Радіо Свобода".

Крім того, передача цього майна за ухвалою слідчого судді виключила б в подальшому можливі спекуляції з боку захисту Мецгера та інших підозрюваних про те, що журналісти могли передати якісь невідомі матеріали», – сказав адвокат.

Він також фактично повторив слова речниці прокуратури Надії Максимець про те, що для отримання тимчасового доступу до оригіналів прокуратура звернулась до Голосіївського районного суду, але той відмовив.

Анатолій Попов заявив, що після цього слідство мало впродовж трьох тижнів  самостійно отримати відповідну ухвалу в суді, а журналісти досі не знають, чому суд відмовив слідству в доступі до відповідних матеріалів. 

«Речниця прокуратури стверджує, що термін розслідування спливає 4 листопада (насправді 5 листопада) і не підлягає поновленню, і саме тому окружна прокуратура скерувала обвинувальний акт до Голосіївського районного суду напередодні, 2 листопада.

Проте тоді постає питання: що саме завадило прокурору, який вже знав, що суд відмовив у тимчасовому доступі до аудіо- і відеозаписів та телефону і відеокамер журналістів, повідомити про зазначену обставину власне потерпілих (журналістів) і надати їм можливість передати ці записи (без телефону і відеокамер) самостійно, без ухвали суду, і після цього скерувати справу до суду?

Органи досудового слідства офіційно не зверталися до "Радіо Свобода" чи до журналістів із запитом надати аудіо- та відеозаписи інциденту. І це пояснюється саме тим, що слідство планувало отримати такий доступ не через запит, а за ухвалою слідчого судді. Якби прокуратура повідомила про відмову суду, матеріали було б негайно надано», – сказав представник журналістів.

Крім того, на його думку, прокуратура Голосіївського району не мала закривати кримінальне провадження у цій справі за ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі), оскільки утримання журналістів в кабінеті голови правління «Укрексімбанку» носило «очевидно примусовий характер».

Адвокат вважає, що прокурор має повернути матеріали справи із суду, додати оригінали, а потім повторно направити справу до суду.

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час підготовки цього інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з головою банку Євгеном Мецгером, однак після одного із запитань він наказав працівникам фінустанови забрати камери та стерти матеріал. Журналістів близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо.

«Укрексімбанк» спочатку оприлюднив власну версію подій. Як стверджували у банку, журналіст з оператором нібито без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку з усією записуючою та освітлювальною технікою.

Однак редакції програми «Схеми» вдалося відновити знищений відеозапис на картці пам’яті з камери, яку забрали охоронці банку. На семихвилинному відео можна побачити, як після чергового запитання журналіста Овсяного голова «Укрексімбанку» Мецгер спочатку відмовляється далі розмовляти, а потім звертається до охоронця з наказом «выруби его».  

Із заявами на підтримку журналістів виступили посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України, а також Незалежна медійна рада та ГО «Детектор медіа».

6 жовтня Наглядова рада «Укрексімбанку» відсторонила Мецгера на час проведення внутрішнього розслідування нападу на знімальну групу «Схем» та принесла «щирі вибачення» журналістам (згодом його звільнили). Тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління фінустанови став Сергій Єрмаков. 

Сам Мецгер попросив вибачення через інцидент із нападом на знімальну групу «Схем» у формі листа.

7 жовтня правоохоронці вручили підозри Євгену Мецгеру та директору департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

Скріншот відео: Радіо Свобода/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY