detector.media
03.11.2021 12:05
В Україні у жовтні зафіксовано 14 випадків порушень свободи слова – ІМІ
В Україні у жовтні зафіксовано 14 випадків порушень свободи слова – ІМІ
ІМІ: Порушували права журналістів місцева влада, правоохоронці, посадовці «Укрексімбанку», Офіс президента, судова влада, приватні особи.

Інститут масової інформації зафіксував у жовтні 2021 року 14 випадків порушень свободи слова в Україні, з них дев’ять випадків стосувались фізичної агресії проти журналістів.

Найбільше порушень зафіксовано в категоріях «перешкоджання» (сім) та «цензура» (три). Також зафіксовано по два випадки побиття та кіберзлочинів.

Серед випадків перешкоджань міжнародного розголосу набув напад на знімальну групу «Схем» під час інтерв’ю з головою «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером в його кабінеті.

Інший гучний випадок стосувався спроби зірвати показ фільму «Слідства.Інфо» «Офшор 95» про президента України Володимира Зеленського через нібито ремонтні роботи в Малій опері Києва. Зрештою, через суспільний розголос комунальний заклад змінив своє рішення, і прем’єра таки відбулася. «Слідство.Інфо» встановило, що чоловік, який телефонував чиновникам Київської міської державної адміністрації та намагався зірвати показ фільму, є співробітником СБУ.

У жовтні про тиск з боку Офісу президента заявили спочатку на Суспільному, а потім про аналогічний тиск заявили телеканал «Прямий» та токшоу «Свобода слова Савіка Шустера».

Про напади та побиття своїх журналістів повідомили видання «Думська ТВ» та канал «Наш». Так, в Одесі керуючий одним з ресторанів погрожував та вдарив оператора «Думської ТВ» під час зйомок про кафе, які працювали без дозвільних документів. Поліція повідомила нападнику про підозру за ч.2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч.1 ст.345-1 (погроза насильством) КК України.

Інфографіка: ІМІ

У Сумах активісти «Правого сектору» напали на журналіста каналу «Наш» під час зйомок на мітингу. За словами журналіста каналу Максима Герасименка, нападники розгромили апаратуру, а його самого вдарили в обличчя. Поліція повідомила, що з'ясовує обставини інциденту та найближчим часом надасть правову оцінку усім учасникам конфлікту.

Випадки кіберзлочинів стосувалися DDoS-атаки на сайт інтернет-видання «Українська правда» (видання пов'язувало атаку з організацією акції на підтримку журналістів «Схем»).

Крім того, інформаційної атаки зазнав журналіст «Правової інформатики» Сергій Антоненко після розслідувань про Міністерство цифрової трансформації. Порушення стались у семи регіонах країни.

Зокрема найбільше порушень зафіксовано у Києві (вісім) та по одному випадку – на Волині, Запоріжжі, Миколаївщині, в Одесі, Сумах та Харкові.

Порушували права журналістів місцева влада, правоохоронці, посадовці «Укрексімбанку», Офіс президента, судова влади, приватні особи.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 153 випадки порушень свободи слова, 80 випадків перешкоджання, 19 побиттів, 12 погроз, 12 кіберзлочинів та 11 обмежень доступу до інформації.

Ілюстративне фото: «Букви»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY