detector.media
02.11.2021 14:54
Україна не програє Росії інформаційну війну, але юридично інформаційний вплив неможливо оцінити – Міноборони
Україна не програє Росії інформаційну війну, але юридично інформаційний вплив неможливо оцінити – Міноборони
Представники Мінветеранів, Міноборони та Академії СБУ презентували книгу про стратегічні комунікації в умовах гібридної війни.

Міністерство у справах ветеранів України та Національна академія Служби безпеки України 2 листопада презентували книгу «Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни як елемент національної безпеки держави». 

«Історія цієй книги має багато років. Коли багато хто з присутніх на волонтерських засадах всередині СБУ вирішили започаткувати навчальний курс зі стратегічних комунікацій. Чому ми це зробили? Саме на початку російсько-української війни ми, практичні оперативні співробітники, а також ті, хто стали волонтерами інформаційного фронту, зрозуміли, що стратегічні комунікації – це саме той інструмент, який є набільш дієвим в умовах гібридної інформаційної війни», – розповіла міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

На думку заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, наразі Україна не програє Росії інформаційну війну, водночас на сьогодні цю війну не можна оцінити юридично.

«Проблема інформаційної складової як елементу війни полягає в тому на сьогодні, що її не можна юридично оцінити. Тобто в Україні на сьогодні вже є 17 вироків по агресії, тобто не за терористичні акти, не за якісь інші злочини, а саме по агресії, але судді, констатуючи факт інформаційного впливу, не можуть дати йому юридичну оцінку, тому що як у міжнародному праві, так і в національному інформаційна зброя та її застосування на сьогодні не є елементом злочину. При тому, що всі розуміють, що сучасна війна, не тільки в Україні, триває на суші, в повітрі, на морі та в інформаційному просторі.

Україна не програє інформаційну війну. Це було вчора, але сьогодні ситуація змінилась. Річ у тім, що за роки війни, роки волонтерської та фахової роботи ми навчились воювати з агресором в інформаційній сфері. Ми сьогодні є експертами з інформаційних технологій РФ і щиро ділимося цими наробками з колегами з інших країн, оскільки не тільки Україна потерпає від зовнішнього втручання. Російська інформаційна зброя нібито більше кількісно присутня в нашому інформпросторі, вона не досягає своєї мети», – сказала Ганна Маляр.

Професорка Національної академії СБУ Лариса Компанцева вважає, що монографія цікава також практичними порадами для журналістів та інших громадян.

«Чим цікава ця монографія: вона не лише дає практичний аналіз того, що відбувалося та відбувається, але й містить практичні поради, як робити, що робити, з ким спілкуватися. Унікальність є в тому, що окремим розділом до кожної статті йдуть саме практичні рекомендації для фахівців різних напрямів: журналістів, волонтерів, безпекових інституцій і так далі», – зазначила вона.

Соціальний психолог Олег Покальчук вважає, що монографія має хороший науковий рівень. Принаймні вищий за багато інших прикладів «зі словом "стратегічність"» в українському медіапросторі зі словом «стратегічність».

«Ця монографія має хороший науковий рівень. Це принципово важливо, тому що у нас зі словом "стратегічність" дуже багато всього в Україні, і воно часто має таку кваліфікацію, як обізнаність українських громадян у вірусології. Відповідно, наукова якість дуже важлива для наших зарубіжних партнерів: вони мають знати не просто, що відбувається, а бачити, що можна верифікувати як дійсне та показове. Будемо думати, як цю монографію видавати англійською мовою, тому що є критична потреба в таких матеріалах на Заході», – сказав він.

На думку Покальчука, російська інформаційна агресія «відбувається на високому якісному рівні», який не потрібно недооцінювати, але у росіян «катастрофа з рівнем виконавців».

«Але в цифрову епоху потреба в людському матеріалі для передачі інформації зменшується в рази. Тому емоційна сфера, яка є однією з мішеней противника, переконання, цінності патріотичного характеру, ті цінності, які викликають різні погляди в суспільстві, – все це є об'єктом атаки. Деталізація, яка представленна в цій монографії, – це ключ до того протоколу, за яким ми в найближчі роки збираємось працювати і протидіяти цій агресії», – додав Олег Покальчук.

Як зазначили доповідачі, це книга не тільки для фахівців зі сфери стратегічної комунікації та оборони, але й для всіх громадян, які зазнають впливу інформаційної війни на власну свідомість. Там також є практичні рекомендації для журналістів, зокрема з кризових комунікацій.

Наразі буде зроблено додатковий наклад книги, її виставлятимуть на сайті академії СБУ.

Фото: скріншот ютуб-трансляції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY