detector.media
02.11.2021 13:21
У Києві покажуть документальний перфоманс про переслідування у Криму журналістів та активістів
У Києві покажуть документальний перфоманс про переслідування у Криму журналістів та активістів
Перформанс за п'єсою Наталії Ворожбит та Анастасії Косодій створено на основі інтерв'ю з 11 ув'язненими цивільними журналістами та їхніми сім'ями.

У вівторок, 2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, в Українському домі відбудеться прем'єра документального перформансу «Крим, 5 ранку».

Перформанс розповідає про переслідування активістів і журналістів у Криму після 2014 року, його онлайн-трансляція розпочнеться о 19:00 за київським часом.

«Проєкт "Крим, 5 ранку" покликаний привернути увагу українського та світового суспільства до порушення прав людини в окупованому Росією Криму. До проєкту входить документальна п'єса і перформанс-документ "Крим, 5 ранку", книга з п'єсою та інформація про героїв проєкту, інтерактивний сайт, а також кампанія з підтримки політв'язнів та їхніх сімей у Криму, до якої може долучитися кожен», –  цитує організаторів «Крим.Реалії».

Під час того, як учасники проєкту читатимуть п'єсу, глядач поступово знайомитиметься із сім'ями героїв, їхніми очікуваннями та страхами, з усім, з чим їм довелося зіткнутися в період з 2014 по 2021 рік у процесі переслідування кримськотатарської інтелігенції та активних громадських діячів громадського об'єднання «Кримська солідарність».

Серед учасників перформансу заявлені:

Перформанс-документ за п'єсою Наталії Ворожбит та Анастасії Косодій створено на основі інтерв'ю з 11 ув'язненими цивільними журналістами та їхніми сім'ями.

Режисером виступив Дмитро Костюмінський, куратори проєкту – Алім Алієв, Надія Соколенко, продюсер – Вероніка Склярова.

Проєкт реалізовано театральною компанією Dollmen за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Меджлісу кримськотатарського народу.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові продовжуються репресії проти проукраїнськи налаштованих громадян та вільної преси. 

Колаж: DollMen/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY