detector.media
02.11.2021 10:49
«Росія стягує війська». Politico показало фото російської бронетехніки біля кордону України
«Росія стягує війська». Politico показало фото російської бронетехніки біля кордону України
Politico: Підрозділи ЗС РФ почали перебазовувати до західних кордонів Росії наприкінці вересня.

Видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які можуть свідчити про нове стягування військ та техніки РФ до кордонів України.

Фотографії зроблені Maxar Technologies 1 листопада. Знімки засвідчують скупчення бронетанкових підрозділів, танків і самохідної артилерії разом із сухопутними військами біля російського міста Єльня, що біля кордону з Білоруссю.

«Підрозділи почали рухатися наприкінці вересня з інших районів Росії, де вони зазвичай базуються, вони включають елітну 1-у гвардійську танкову армію», – пише видання.

За даними порталу Jane’s, у райони біля Брянська і Курська, поблизу північного кордону України, переміщена техніка 4-ї танкової дивізії ЗС РФ. Підрозділи оснащені основними бойовими танками Т-80У і самохідною артилерією. Про стягування військ РФ до кордонів України 30 жовтня повідомляло видання The Washington Post.

1 листопада Головне управління розвідки Міністерства оборони України, коментуючи публікацію WP, повідомило, що додаткове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною не зафіксовано.

«Найбільш вірогідно, що оприлюднені у ЗМІ та мережі Інтернет факти нарощування угруповань збройних сил Російської Федерації на українському напрямку є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, та по суті є плановими заходами у рамках переміщення військ після завершення навчань», – говориться в заяві.

В останні тижні березня 2021 року Росія почала активно стягувати війська до кордонів України, також активізували обстріли українських позицій підконтрольні Кремлю бойовики, українські війська понесли втрати. Росія нарощувала свою військову присутність і в окупованому Криму. Активізувалась і російська пропаганда, яка стверджувала, що Київ нібито готує «наступ» на території, підконтрольні проросійським бойовикам.

В експертних колах почали розглядати варіант повномасштабного вторгнення РФ до вільної України, хоча Кремль відкидав такі припущення і заявляв про «навчання».

У свою чергу, президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським запевнив в непохитній підтримці з боку Вашингтону суверенітету України.

8 квітня президент Володимир Зеленський на тлі загострення ситуації на Донбасі відвідав позиції українських військових. В інтерв'ю CNN Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

21 квітня президент РФ Володимир Путін під час звернення до Федеральних зборів заявив, що Кремль не хоче спалювати мости із Заходом, однак Росія вдасться до асиметричних дій у випадку «перетину західними країнами червоних ліній». Також Путін порівняв Захід із «Шерханом, навколо якого крутяться всякі дрібні підвиваючі табакі».

22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив про завершення навчань у Південному та Західному військових округах Російської Федерації, які розташовані біля кордонів України, та про початок відведення військ.

NYT з посиланням на джерела у Білому домі писало, що Росія залишила війська біля кордонів України, відвівши лише незначну кількість військовослужбовців.

Фото: Maxar Technologies

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY