detector.media
31.10.2021 15:20
Журналіста Івашина, який писав про колишніх «беркутівців» в білоруському ОМОНі, звинуватили у державній зраді
Журналіста Івашина, який писав про колишніх «беркутівців» в білоруському ОМОНі, звинуватили у державній зраді
Вже більше як пів року він перебуває за ґратами.

Білоруського журналіста-розслідувача Дениса Івашина обвинувачують у державній зраді, йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Про це пише «Медиазона. Беларусь». Він писав для видань InformNapalm та «Новы час». 

Про нове обвинувачення свідчать фотокопії документів, наданих білоруським КДБ дружині Івашина. Іванишин вже понад пів року перебуває за ґратами, один раз він пережив серцевий напад.

Нагадаємо, що Дениса Івашина затримали співробітники КДБ Білорусі 12 березня 2021 року, йому було пред'явлено обвинувачення за статтею 365 Кримінального кодексу Білорусі «Втручання в діяльність правоохоронців».

Рідні та колеги вважають, що затримання Івашина пов'язане з його розслідуваннями щодо колишніх «беркутівців», які після 2014 року влаштувались на роботу в білоруський спецназ. Журналіста затримали на наступний день після того, як він дав інтерв'ю російськомовному телеканалу «Настоящее время».

У червні-травні Івашина без повідомлення причини декілька разів переводили до карцеру.

28 червня мати журналіста Людмила Івашина повідомила, що у карцері в її сина стався серцевий напад.

Людмила Івашина назвала умови утримання сина у в'язниці Гродно «катуванням».

Івашин має статус закордонного українця, працював журналістом у незалежній газеті «Новый час» та у  міжнародній спільноті розслідувачів InformNapalm, яка вивчає вплив російської агресії на інші країни.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловило занепокоєння затриманням Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY