detector.media
30.10.2021 17:56
«Вскрийся, будь ласка»: Роскомнагляд вимагає від YouTube заблокувати відео, на якому ув’язнений розповідає про інсценування силовиками його самогубства
«Вскрийся, будь ласка»: Роскомнагляд вимагає від YouTube заблокувати відео, на якому ув’язнений розповідає про інсценування силовиками його самогубства
Продовжується кампанія правозахисного проєкту Gulagu.net, який поступово публікує масштабний відеоархів, викрадений у російських силовиків колишнім ув’язненим. Основний масив відео – докази катувань в російських колоніях та інших місцях ув’язнення, які чинили як силовики, так і їхні спільники серед самих ув’язнених.

Російський регулятор Роскомнагляд вимагає від ютубу заблокувати відеоролик, на якому ув’язнений іркутського СІЗО-1 Адам Гісаєв розповідає керівнику правозахисного проєкту Gulagu.net Володимиру Осєчкіну про інсценування силовиками свого начебто самогубства. Про це повідомив сам Осєчкін. 

В реєстрі регулятора вказано, що 27 жовтня гіперпосилання на відео внесли в список заборонених, однак доступ до нього не обмежили. Причин вимоги також не вказали.

В опублікованому наприкінці січня 2021 року 4-хвилинному відео ув’язнений Гісаєв розповідає, що його понад рік тримали в карцері через те, що він виступав проти катувань інших ув’язнених і намагався завадити чинити насилля щодо них у своїй присутності. Гісаєв додав, що його били та морили голодом. 

Крім того, Гісаєв розповів, як одного разу лікар в присутності співробітника Федеральної служби виконання покарань проти його волі вколов йому щось, після чого Гісаєв втратив свідомість. Коли він отямився, то на шиї в нього була петля зі скрученої роби. Чергові питали в нього, мовляв, ти навіщо це зробив – прив’язався до ґрат й зіскочив? Сам Гісаєв не пам'ятає, щоб він пробував накласти на себе руки. На його думку, це інсценування силовиків.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук колишнього ув'язненого, білоруського програміста Сергія Савельєва, який передав правозахисній організації Gulagu.net архів відео зі зґвалтуваннями в саратовській тюремній лікарні ОТБ-1.

За даними злитого архіву, в російських колоніях не один рік функціонує ціла система з тортур, в якій беруть участь завербовані спецслужбами ув’язнені, які катують та гвалтують інших ув’язнених. Свої дії «активісти» знімають на відеореєстратори, щоб мати докази та шантажувати жертву: з неї можуть вимагати гроші, а можуть змушувати співпрацювати.

Часто силовики використовували такі практики, щоб вибивати з обвинувачених необхідні їм зізнання й «вішати» на них додаткові справи. Іноді це робить, щоб покарати якогось «ув’язненого».

Сергія протягом 5 років ув'язнення за, як він каже, сфальсифікованою справою, використовували як програміста. Він видав відеореєстратори, тож мав можливість таємно зберігати їх на хмарному сховищі та флешках

Адміністрація колоній також знала про такі процедури. Правозахисників вразив саме масштаб конвеєру таких практик у місцях позбавлення волі й що участь в них беруть органи, які мали б слідкувати за порядком у колоніях. 

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY