detector.media
29.10.2021 09:20
81% вбивств журналістів у всьому світі за останні 10 років залишились нерозкритими – CPJ
81% вбивств журналістів у всьому світі за останні 10 років залишились нерозкритими – CPJ
Найгіршою країною у світі за нерозкритими вбивствами журналістів залишається Сомалі.

Згідно з щорічним Глобальним індексом безкарності Комітету захисту журналістів (CPJ), у 81% випадках вбивств журналістів у всьому світі за останні 10 років ніхто не був покараний.

Так, за даними CPJ, у 2021-му найгіршою країною у світі за нерозкритими вбивствами журналістів залишається Сомалі. Загалом індекс не змінився порівняно з попереднім роком: Сирія, Ірак та Південний Судан у такому ж порядку знову зайняли три місця в списку після Сомалі.

У той же час дані, які охоплюють період з 1 вересня 2011 року по 31 серпня 2021 року, не повністю відображають підвищену небезпеку, з якою стикаються журналісти в Афганістані. Країна посіла п'яте місце, як і в попередні два роки. Однак ситуація на місцях для журналістів різко погіршилася в 2021 році, коли Талібан взяв усю територію під свій контроль на тлі виведення військ США. Після цього сотні журналістів втекли з країни, багато ЗМІ закрилося, до медійників приходили з обшуками. 

За 10 років в Афганістані було вбито щонайменше 17 журналістів, винних не покарали. При цьому зараз судова система Афганістану руйнується, а мешканнці повідомляють, що суди закриті, адвокати тікають з країни, жінки-судді змушені ховатися. 

Афганські журналісти також залишаються під загрозою нападу бойовиків «Ісламської держави». Угруповання взяло на себе відповідальність за теракт у квітні 2018 року, спрямований на ЗМІ, в результаті якого було вбито щонайменше дев'ять журналістів, а також за вбивство журналістки Малали Майванд наприкінці 2020-го. 

Загалом, за даними CPJ, за 10 років у світі було вбито 278 журналістів через їхню професійну діяльність. У 226 із цих випадків, або 81%, CPJ зафіксував повну безкарність, тобто ніхто не був засуджений за злочин. За попередній індексний період (з 1 вересня 2010 року по 31 серпня 2020 року) CPJ виявив, що 83% вбивств журналістів були нерозкритими.

Нагадаємо, нападник на редакцію Capital Gazette в Меріленді (США) отримав шість довічних термінів позбавлення волі.

Фото: istockphoto.com, cpj.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY