detector.media
Олександр Крумін
28.10.2021 16:00
«Россияне ненавидят нас всех одинаково». Огляд політичних відеоблогів за 18–24 жовтня 2021 року
«Россияне ненавидят нас всех одинаково». Огляд політичних відеоблогів за 18–24 жовтня 2021 року
Голобородько прогнозує розпад «ОПЗЖ», Соколова помітила, що в Зеленського «заїло платівку», а Притула вкотре радує підписників добіркою україномовних ютубканалів.

Які сюрпризи готує нам «братній» народ?

Поки на порядку денному немає гарячих тем (а лише «тліють» деякі, актуальні кілька тижнів тому), блогери коментують те, що не втрачає важливості з роками. Одна з таких тем — агресія Росії, яка прагне атакувати Україну якщо не силами власного війська, то принаймні в медійній площині. Особливо коли російським пропагандистам активно підспівують місцеві блогери. Наприклад, Олександр Семченко (той, який на День народження Сталіна до пам’ятника тирану ходить). Цей «українець» не просто кричить, що за чинної влади «все пропало» — він цілеспрямовано ретранслює саме кремлівські меседжі, паплюжить не тільки й не стільки посадовців, як воїнів української армії та все, що мало би бути важливим для українця.

Одна з улюблених тем колаборанта — брати зведення від армії і «спростовувати» їх даними від речників терористів. Мовляв, наші військові розповідають про дотримання мінських домовленостей і втрати серед загарбників. Але ні, бойовики все заперечують і «правду» кажуть. При цьому Семченко не гребує називати українських бійців «дезертирами».

Серед блогерського цеху немало й тих ютуберів, хто російську пропаганду спростовує. Як-от Денис Казанський, який чергове відео присвятив загарбницьким планам Росії. Мовляв, поки представники «ОПЗЖ» кличуть українців кинутися у «братні обійми» північного сусіда, країна-агресорка своїх злочинних намірів змінювати не думає. Як приклад він наводить висловлювання віцеспікера Держдуми Росії Петра Толстого, що Україна — «частина Росії», з якої, мовляв, скоро проженуть усіх інакодумців. «І як із такими домовлятися?» — цікавиться Казанський. Крім того, такі вислови, певен блогер, знімають питання, хто ініціював і продовжує роздмухувати збройний конфлікт на сході України. «Россияне ненавидят нас всех одинаково», — резюмує Денис Казанський.

Це ж саме відео коментував і проросійський блогер Єгор Мисливець. На його погляд, такі заяви вселяють тривогу, тоді як Зеленський стверджує, що в нього все під контролем. Та в Москві, мовляв, із цього лише сміються. Бо наш президент «невменяемый» і «все чаще уходит в нирвану», тоді як владу до своїх рук, певен блогер, прибирає голова Офісу президента Андрій Єрмак. А тут ще й опалювальний сезон під загрозою зриву (улюблена теза проросійських пропагандистів щоосені). «І як тут досі до імпічменту не дійшло?» — бідкається Мисливець.

Традиційно на тему російської пропаганди говорив і наш агент «у тилу ворога» — спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. В ефірі тамтешнього телебачення блогер регулярно помічає сигнали, які натякають на можливість загострення війни з Україною. Тільки нині пропагандисти, зауважує Цимбалюк, «хитають» тему коронавірусної епідемії. При цьому кремлівські крикуни типу Володимира Соловйова зміщують акценти на окупований Донбас: мовляв, чому в Україні висока захворюваність — зрозуміло, а от чому Росія не допомагає Донбасу — дивно. Адже Путін обіцяв «вирішити питання». Направду ж російські окупанти, пояснює Цимбалюк, не лише не забезпечують вакцинами мешканців загарбаних територій, але й не дають тим з’їздити по щеплення, перекривши доступ на вільну територію.

Кива, ти куди?

До речі, про «Опозиційну платформу — За життя». Чи не найодіозніший депутат із путінської фракції українського парламенту — Ілля Кива — на тижні вчергове наробив галасу. Спершу заявивши, що його виключили з партії «ОПЗЖ», а потім разом із колегою Вадимом Рабиновичем свої ж слова заперечивши. Заява Киви змусила реагувати деяких блогерів. Зокрема, Антон Голобородько на каналі «Є питання» назвав імовірне виключення «щасливою подією». Мовляв, «союз жаби і гадюки кінцево розпадається». А виключають (чи то хочуть виключити?) Іллю Киву через неадекватну поведінку, яка дістала людей «навіть за порєбріком». На думку блогера, більш поміркована група Фірташа-Льовочкіна-Бойка вигідніша Кремлю, ніж опальний нардеп. Мовляв, далі піти можуть і Рабинович, і сам Медведчук.

Сергій Стерненко вирішив подивитися на постать Іллі Киви з гумором. Тому опублікував на власному каналі нарізку цитат народного депутата, яку й коментувати особливо не потрібно. Адже і слова, і вчинки представника (чи вже ні?) «ОПЗЖ» яскраво говорять самі за себе.

Зеленському не вірити!

Реагували вітчизняні блогери і на інтерв’ю президента Володимира Зеленського, яке той дав ведучому «Свободи слова» на ICTV Вадиму Карп’яку. У пропорошенківському пулі одразу ж заходилися критикувати слова глави держави. Олексій Петров, зокрема, коментував тему офшорів «Кварталу 95». Через які, впевнені соратники Порошенка, олігарх Ігор Коломойський виводив кошти вкладників «Приватбанку». Відповіді Зеленського, який відмивання коштів заперечує, Петров називає «Божою росою». А скільки податків компанії теперішнього президента не сплатили! — сумує блогер. Ба більше: навіть гроші, які відмиваються на «Великому будівництві», говорить Олексій Петров, ідуть в офшори. Сильна заява, та чи підкріплена вона бодай якимись доказами?

Не змовчала і Яніна Соколова. Відзначаючи слова Зеленського про те, що роздмухування теми вигідне «олігарху Порошенку», який «навіть на дебатах це кричав», блогерка припускає, що в нинішнього глави держави «заїло платівку» у звинуваченнях на адресу попередника. «Не сюжет (про офшори. — Авт.) не дуже, а відповідь», — критикує Зеленського Соколова.

Подивився інтерв’ю й депутат Фастівської міськради від «Опозиційної платформи — За життя» Олег Єлисевич, який блогерствує на каналі «Karabas Channel». На його враження, перед журналістом сидів «дилетант, который наделал много ошибок на посту президента, замарался по уши в эти офшоры». Відповідаючи Карп’яку, Зеленський, мовляв, «вел себя так, как будто мы все — лохи», бідкається Єлисевич. «Страной руководит артист, который так и не стал президентом», — підсумовує блогер.

Українське від Притули

Шоумен та політик Сергій Притула вкотре оприлюднив власну добірку україномовних ютуб-каналів, на які рекомендує підписатися. Нині в перелік увійшли десять каналів, які Сергій вважає гідними уваги проукраїнськи налаштованого глядача. Примітно, що першим у списку Притула поставив авторів фільму «Офшор 95» — «Слідство.інфо». Тутешніх журналістів блогер вважає «одними з найкращих журналістів-розслідувачів», у яких «що не випуск, то сенсація».

Крім того, до «білого» списку Притули потрапили канали про мандрівки, й музичні, й кондитерські, й дитячі, й навіть медичні. Всі вони, певен блогер, роблять українською й роблять якісно. Сперечатися з досвідченим шоуменом ми не будемо, тому й самі ті канали подивимося, і вас не відмовлятимемо.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY