detector.media
Олександр Жданов
29.10.2021 09:00
Телевізійний ринок реклами у 2022 році зросте мінімум на 15%
Телевізійний ринок реклами у 2022 році зросте мінімум на 15%
Майбутнє зростання має і економічні, і суто телевізійні причини.

Ринок телевізійної реклами завжди залежить від рівня валового внутрішнього продукту країни. Економіка в Україні далі зростає, й за прогнозами Міністерства фінансів та багатьох міжнародних компаній у 2022 році зростатиме приблизно на рівні 2021-го. Економіку рухає торгівля, а роздрібний оборот торгівлі в Україні в порівнянні з минулим роком (січень—серпень) зріс на 21% за даними Укрстату. Однією з причин зростання обороту в торгівлі стало збільшення купівельної спроможності українців: середня зарплатня в Україні в серпні 2021 року зросла на 22% в порівнянні з серпнем 2021-го.

Крім економічних причин зростання є ще суто телевізійні. Щороку на ринку зменшується інвентар прямої реклами через зростання Other TV, частка якого у деякі тижні поточного року сягала 35%. Падіння інвентарю у порівнянні з минулим роком становить близько 11%, не враховуючи період з жовтня по грудень. Зрозуміло, що у березні-квітні 2020 року було зростання телеперегляду через карантин, але на падіння інвентарю на ринку в 2021 році найбільше вплинула «Медіа Група Україна», яка втратила 30% вироблених рейтингів у порівнянні з минулим роком по вересень включно. При скороченні інвентарю виникає ще більший попит, тобто потрібна додаткова інфляція для його вирівнювання.

Ще один показник збільшення доходів телеринку – це аномальна кількість запитів клієнтів щодо збільшення своїх поточних річних бюджетів і поява нових клієнтів, які ще не були активні в цьому році. І оскільки СОР до масового збільшення бюджетів з червня до кінця року і так був під 100%, це призвело до складнощів постановки роликів в ефір, починаючи з червня. Найбільші складнощі з розміщенням були у вересні, і тоді компанія «Сиріус Медіа» (партнер групи 1+1 media з продажу прямої реклами) пішла назустріч рекламодавцям і з жовтня відкрила нічні блоки з другої години ночі до шостої години ранку для постановки бонусів, чим багато клієнтів із задоволенням скористалися.

Наприклад, на тижні з 11 по 17 жовтня СОР нічних блоків становив 98%, тобто нічні блоки практично повністю (всі 9 можливих хвилин в годині) забиті бонусами. Відкриття нічних блоків дало близько 2,7% додаткового ресурсу. «Сиріус Медіа» вже відкрила продажі на наступний рік із мінімальними змінами цінової політики та мотивацією угод при ранньому підтвердженні. Вже є достатньо запитів і багато клієнтів спокійно сприймають інфляцію, тому що розуміють – тільки за таких умов можна комфортно розміщуватися в ефірі.

Олександр Жданов, керівник «Сиріус Медіа»

Головне зображення з https://cnbccatalyst.com/

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY