detector.media
27.10.2021 21:02
Білоруського студента обвинувачують у «керуванні екстремістським формуванням» через чат у телеграмі. Пропагандисти публікують відео з «зізнанням»
Білоруського студента обвинувачують у «керуванні екстремістським формуванням» через чат у телеграмі. Пропагандисти публікують відео з «зізнанням»
Його затримали ще 24 березня. У матеріалах справи йшлося про те, що в його кімнаті в гуртожитку висів біло-червоно-білий прапор.

20-річного білоруського студента хімфаку Білоруського державного університету обвинувачують у «керуванні екстремістським формуванням» та грубому порушенні порядку. Його справу направили в прокуратуру. Про це пише провладна інформагенція «Белта».

Відомство не вказало особу обвинуваченого. «Медиазона. Беларусь» пише, що це найімовірніше Артем Боярський – підходять вік, місто, статті та запобіжний захід.

Слідство вважає, що Боярський з серпня 2020 до березня 2021 року адміністрував «визнаний екстремістським формуванням» телеграм-канал та чат студентів факультету. Також він нібито «керував екстремістською організацією» й розподіляв обов’язки між підписниками. 

Обвинувачення вважає, що Боярський навчав «способам непокори законним вимогам правоохоронців», переконував людей порушувати закон й розповсюджував інформацію про місце зборів учасників та учасниць. Також він «особисто здійснював контроль за їхнім вчасним прибуттям на заплановані в столиці несанкціоновані масові заходи й за поверненням з них».

Також він нібито займався «збільшенням кількості учасників спільноти» через особисті розмови, організацію спільного дозвілля, «зокрема спільного розповсюдження екстремістських матеріалів й протестної символіки». У такий спосіб, вказує слідство, він формував у людей готовність та бажання «брати участь в незаконних діях». 

Його затримали 24 березня й засудили до 25 діб арешту за несанкціонований пікет. За протоколом, в його кімнаті в гуртожитку висів біло-червоно-білий прапор.

Також він нібито перекрив дорогу та вигукував лозунги. Після цього в тг-каналі білоруського пропагандиста Григорія Азарьонка з’явилось відео, в якому затриманий Боярський на камеру зізнається в «адмініструванні екстремістського тг-каналу й чату "Мая краiна Беларусь"».

Зокрема якраз сьогодні МВС Білорусі визнало «екстремістським формуванням» телеграм-канал «Мая краіна Беларусь» й чат «Я выхожу/МКБ». У березні 2021 року ці телеграм-канал та чат внесли до списку екстремістських матеріалів.

Нагадаємо, що 13 жовтня в тг-каналі ГУБОЗіК з’явився пост, в якому йшлося про те, що підписники екстремістських тг-каналів будуть переслідуватись як учасники екстремістського формування

Однак в опублікованій ввечері постанові не було нічого про притягнення до кримінальної відповідальності за підписку на екстремістський тг-канал. 

Юрист Михайло Боднарчук розповів «Медиазоне. Беларусь», що можливість кримінального переслідування закладена вже в законі «Про протидію екстремізму». І що силовикам ще потрібно довести, що людина, яка є підписником, брала участь чи у якихось екстремістських діях чи мала такий намір. 

Але, за його словами, розмитість формулювань та практика дозволяють силовикам вкрай широко тлумачити ті чи інші норми закону. Наприклад, можна вилучити телефон і вже потім підписатися на заборонений тг-канал. А оскільки суди не є незалежними, складно сказати, що завадить силовикам просувати свої рішення. 

Фото: скриншот з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY