detector.media
Зоя Красовська
«Детектор медіа»
24.10.2021 10:45
Газ по гривні. Моніторинг теленовин 11—16 жовтня 2021 року
Газ по гривні. Моніторинг теленовин 11—16 жовтня 2021 року
Карантини, холодні лікарні та енергетична криза очима теленовинарів. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

Кризові ситуації стимулюють політиків говорити про прості популістичні рішення, звинувачувати владу у відвертанні уваги від власних промахів та в байдужості до реальних інтересів народу. Цього тижня до газових спекуляцій, крім політиків з «Опозиційної платформи — За життя», завзято долучилася команда Юлії Тимошенко. На Першому незалежному Шуфрича-Медведчука складні газові стосунки між Росією та Україною показали суто з позиції Кремля. Канали Пінчука цього тижня ігнорували судову справу Медведчука, але радо поширили заяви адвокатів Ігоря Суркіса. А зі смерті нардепа Антона Полякова продовжили робити «телесеріал». Політика загалом відійшла на другий план, а найбільше в новинах говорили про епідемію. 

Cуди: Медведчук, Труханов, Суркіс

Попереднього тижня Віктору Медведчуку оголосили нову підозру. На цьому тижні процес продовжився обранням запобіжного заходу, а голова політради «ОПЗЖ» знов отримав привід для скарг на політичне переслідування. Найбільше про це говорив ютуб-канал Медведчука Перший незалежний. Кожен матеріал цього медіа на цю тему був незбалансованим: позицію обвинувачення якщо і згадували, то коротко і за кадром, а виправданням Медведчука і його звинуваченням влади у фабрикації справи присвячували левову частку кількахвилинних сюжетів. На «Інтері» пояснення прокурора включили у сюжет повніше, але відразу після них подали коментар співголови «ОПЗЖ» Юрія Бойка, який назвав справу «судилищем», покликаним «отвлечь внимание от оффшорного скандала». На 5 каналі, «1+1», «Україні» та «UA: Першому» висвітлювали процес більш збалансовано, наголошуючи на тривалості засідання та мільярдній заставі. Проігнорували тему у вечірніх новинах каналів Пінчука ICTV та СТБ. 

Ці ж канали не висвітлювали справу мера Одеси Геннадія Труханова. Тоді як на «Інтері» її назвали «ще одним гучним засіданням», на 5 каналі стверджували: «Вищий антикорупційний суд був сьогодні вельми поблажливим до міського голови Одеси Геннадія Труханова». Переважно цю справу згадували стисло, навіть без коментарів. На «1+1» встик дали синхрони прокурора та самого Труханова. Лише на Суспільному темі присвятили детальний сюжет, аби нагадати детальніше, у чому звинувачують мера Одеси. 

Попри відсутність інтересу до цих актуальних політичних справ, новинарі ICTV зацікавилися дещо віддаленішим судовим процесом: «Адвокат Ігоря Суркіса спростував програш бізнесмена у Високому суді Лондона і запевнив, що родина Суркіса не висувала жодних претензій до держави Україна. Ідеться про слухання у Високому суді Лондона за позовом Ігоря Суркіса та шести англійських компаній проти двох фізичних осіб». У новині не уточнили, що цими двома «особами» є Петро Порошенко та колишня керівниця Нацбанку Валерія Гонтарева, а сама справа стосується пов’язаного з «Приватбанком» бізнесу Суркіса. Ще три канали поширили заяви адвокатів Ігоря Суркіса:

У кожному з цих повідомлень ідеться про спростування від адвокатів Суркіса та є лише їхня позиція. Жодних спроб з’ясувати обставини справи у Національного банку України, представників Гонтаревої чи Порошенка в цих повідомленнях немає. 

На «Інтері» двічі протягом тижня піарили представників політичної партії «Національний корпус». Перший матеріал — заява щодо нібито політичних переслідувань, подана лише з позиції партії, у другому ж лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького виокремили серед інших політиків під час заходів до Дня захисників та захисниць. 

Драма довкола Полякова

Гала Скляревська у своєму матеріалі детально розповіла, як медіа порушували норми етики та здорового глузду, висвітлюючи похорон нардепа Антона Полякова. Крім власне похорону, протягом тижня було ще два інформаційні приводи: поліція підтвердила, що в організмі Полякова виявили метадон, а таксист, у машині якого помер нардеп, змінив свідчення. За весь тиждень жодного з цих приводів не висвітлювали у вечірніх новинах ICTV та Першого незалежного. 

У день похорону нардепа більшість новинарів згадали і про свідчення таксиста, і про метадон, доповнюючи це думками однопартійців Полякова, які сумнівалися, що їхній колега міг свідомо вживати наркотики. Ключовим коментатором виступав співголова фракції «За майбутнє» Тарас Батенко. Також у новинах відзначали, що на похороні з колег Полякова був колишній голова парламенту Дмитро Разумков. «Інтер», «Україна», «1+1» та 5 канал процитували коментар Разумкова: «Скажімо так: те, про що сьогодні говорять, * не дуже схоже на ту поведінку, яку особисто я, наприклад, бачив із боку Антона Едуардовича». 

На «1+1» не обійшлося без драми. У сюжеті Наталі Островської йшлося, що на похорон прийшла «колега і співмешканка» Полякова Анна Скороход. «Подейкують, вона вагітна», — без жодних підтверджень озвучила кореспондентка. А далі показали відео з телеграм-каналу Андрія Павловського (на що натякає не надто якісна позначка на відео, а не посилання в тексті матеріалу). Його за кадром прокоментували так: «На прощання Скороход швидко завели, не підпускаючи журналістів. Вона постояла біля труни, а через кілька хвилин відійшла, залишивши букет червоних троянд. Це розлютило вдову Галину, вона підбігла до заплаканої депутатки і запитала як у неї вистачило совісті приїхати сюди». 

Увага до смерті Антона Полякова вивела його партію «За майбутнє» на третю сходинку за згадуваністю. Загалом згадок про політсили суттєво поменшало порівняно з попереднім політично напруженим тижнем. Найбільше різноманіття політичних сил у свої матеріали включали канали «Україна»: тут стали регулярно згадувати про політиків з «Голосу». Також усі парламентські партії, крім «Батьківщини», представляли у матеріалах на 5 каналі. Найбільш аполітичними були новини СТБ, а на Першому незалежному не помічали інших політсил, окрім партії своїх власників — «ОПЗЖ». 

Карантин, газова криза та Росія

Найпопулярнішими темами тижня були соціальні, зокрема посилення карантину. Херсонщина як перша «червона зона» нового сезону в Україні привернула увагу новинарів — про неї згадували в кілька разів більше, ніж зазвичай.  

До кількох регіонів привернули увагу надзвичайні ситуації через затримку опалювального сезону. Про ціни на газ також багато говорили у новинах. На окремих каналах це було темою для піару українських політиків. Повернулася до своєї коронної теми колишня «газова королева» Юлія Тимошенко. На «Інтері» ретранслювали її рецепт подолання енергетичної кризи в Україні за рахунок видобутку власного газу: «За словами лідерки партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, його собівартість — гривня за куб. Вона вимагає, щоб громадяни та бюджетні установи отримували паливо саме за собівартістю». Жодних підтверджень таких розрахунків від економістів у матеріалі не шукали. А Тимошенко називала такий тариф справедливим, ринковий тариф — завищеним, і риторично запитувала: «Хто забирає у людей ці гроші?» Насправді відповідь на питання, чому не можна продавати людям газ українського видобутку окремо за ціною, нижчою за ринкову, була сформульована не раз. Однак авторам повідомлення вочевидь невигідно це пояснювати. 

Передував цьому сюжет з Херсона, де перебої з опаленням у лікарнях коментував співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко: «Есть бешенный скачок цен в Европе. Он пришел к нам сейчас, когда ушли от прямых контрактов с "Газпромом"». На Першому незалежному з цього приводу подали позицію російського президента: «І президент Росії Володимир Путін заявив, що з підземних сховищ України відкачують газ, призначений для європейських покупців. … Водночас очільник Кремля зауважив, його країна готова збільшувати поставки, якщо будуть відповідні заявки. Офіційний Київ на такі заяви Путіна поки що не відреагував». Хоча українська сторона неодноразово реагувала на подібні закиди, які повторюються буквально щороку. Також на Першому незалежному вже не вперше у нейтрально-позитивному ключі звітували про успішний хід будівництва «Північного Потоку-2», 80% повідомлення складалися з заяв російських посадовців, і лише наприкінці коротко згадали, що будівництво газогону «загрожує державній безпеці і порушує принципи диверсифікації енергетичного союзу ЄС».

Тим часом на Першому незалежному ігнорували протягом тижня новини про російську агресію та згубні наслідки загарбання Криму. Зокрема йдеться про початок розгляду в міжнародному суді справи про захоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці. Також половина каналів вибірки ДМ, зокрема обидва канали «ОПЗЖ», проігнорували решту негативних нових з півострова: ICTV, 5 канал, «1+1» та «UA:Перший» повідомляли про ядерну зброю в Криму, вирок окупаційного суду незаконно утримуваному українцю Костянтину Ширінгу та перепис населення, який російська сторона планує проводити на загарбаній території. 

А День захисників та захисниць України у новинах відзначився як тематичними сюжетами, так і тематичним паркетом: канал «Україна», ICTV та СТБ передали вітання Зеленського захисникам, хоча саме по собі привітання не є новиною. На каналі «Україна» озвучили заяву Олега Ляшка про «оригінальний» рецепт миру: «Ключ до повернення миру, Криму та території Донбасу, один — сильна українська армія». У новинах 5 каналу учасників змагань серед ветеранів нагороджував власник цього каналу Петро Порошенко. 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY