detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
23.10.2021 17:04
Gazeta.ua готується оновити дизайн, запустити paywall і думає, чи не закрити друковані видання
Gazeta.ua готується оновити дизайн, запустити paywall і думає, чи не закрити друковані видання
Зокрема, може не стати паперової «Газети по-українськи». «Країна» на папері залишиться, але зміниться.

Українське інтернет-видання Gazeta.ua планує до кінця 2021 чи на початку 2022 року оновити дизайн сайту, після чого готується запровадити платний доступ до частини свого контенту (так званий paywall). Про це «Детектору медіа» розповів Андрій Клименко, виконавчий директор Gazeta.ua та журналу «Країна».

«Ми хочемо створити провідне українське медіа, яке від свого заснування, 16 років тому, було й залишалися україномовним, попри всі ринкові тенденції. Це медіа традиційно патріотичне, праве й ми хочемо за п’ять років вийти в топ-5 лідерів ринку в інтернеті. Велике наше завдання стати прибутковими й стати одним з лідерів», — розповів він.

У межах оновлення дизайну Gazeta.ua оновить не лише візуальну складову, але й контент. Зокрема, видання відмовилося від деяких рубрик, натомість планує запускати нові: про міську культуру й міське життя, (насамперед це стосується міст-мільйонників та обласних центрів). Клименко каже, що репортажі з регіонів хочуть зробити «фішкою оновленого контенту». У редакції для цього є чотири регіональні офіси, окрім Києва, а також мережа регіональних кореспондентів. Водночас Gazeta.ua вирішила збільшувати кількість матеріалів соціальної тематики, корисних матеріалів для дітей і батьків; виділити з загального сайту розділ про шоубіз, здоров’я, красу, естетику та моду. Рубрики політики, війни, мови та історії залишаться незмінними.

«Зараз ми зробили великий наголос на своїх матеріалах, у нас виходить багато репортажів. На жаль, нинішній дизайн та структура сайту не дозволяють їх правильно доносити до аудиторії. Це також велике завдання перед нами: навчати команду просувати матеріали, навчити дистрибуції», — розповів Андрій Клименко

Реорганізовує Gazeta.ua і ньюзрум, який працюватиме окремо від газети.

«Створили окремий ньюзрум, чого раніше не було в компанії. Ми провели тренінг і сформували класичний ньюзрум, коли окрема команда журналістів займається унікальними новинами й подіями. Ми вичистили стрічку від треш-контенту, яким славиться ТСН (убивства, зґвалтування тощо). Так, у нас впав трафік, але ми не орієнтуємося на трафік, як на модель монетизації. Увесь ринок показує, що більше 20-25% видаткової частини медіа окупити за рахунок трафіку неможливо. Сенсу в цьому немає — уся реклама й банерка перейшла в програматик (він дуже дешевий), боротися треба за свого унікального клієнта — як читача, так і рекламодавця. Боротися за свою унікальну аудиторію за рахунок великих текстів, великих форматів того, що нас може відрізняти на ринку», — пояснив Клименко.

Монетезувати свій контент Gazeta.ua планує за моделлю: нативна реклама + трафік (програмітк) + paywall. Останній будуть запускати після оновлення дизайну, тобто у 2022 році.

«Власне той контент, який ми будемо вважати унікальним, найкращим, найцікавішим, і буде платний. Будемо використовувати наявні на ринку моделі. На жаль, мій досвід із клубом "Української правди" показав, що Membership (Спільнота читачів — ДМ) не може бути прибутковим. Він, добре, якщо окупить інвестиції в себе, а за paywall бачимо майбутнє. Це різні концепції, різні підходи — читач має платити за контент, а не рекламодавець. Він має відходити від моделі, коли весь контент безкоштовний», — сказав Андрій Клименко.  

Крім того, він повідомив про роздуми редакції щодо відмови від друкованих версій трьох газет: «Газети по-українськи» (16 сторінок), «Газети по-українськи» з телепрограмою (24 сторінки) та «Газета по-українськи. Дім, Здоров’я, Їжа, Сад – Город» (8 сторінок). Сукупно вони мають близько 50 тисяч підписників. Журнал «Країна» поки що не відмовлятиметься від друкованої версії, але зазнає  контентних та візуальних змін. Клименко уточнив, що «Країна» може перестати бути тижневиком.

«Передплатна компанія зараз починається й є велика проблема з тим, що "Укрпошта" скорочує кількість фізичних відділень. Вони роблять так звані пересувні відділення — це реформа, яка, можливо, оптимізує видатки самої "Укрпошти". Однак через те, що це державна монополія, ми не можемо укласти договір про передплату з іншими службами доставки. Закон нас зобов’язує контактувати з нашими передплатниками тільки через "Укрпошту" — це серйозно б’є по всіх друкованих медіа в Україні. Кількість відділень скорочуються. Відповідно ті передплатники, які раніше звикли виймати журнал чи газету зі своєї поштової скриньки, швидше за все будуть лінуватися ходити та шукати той так званий мішок пересувного відділення, вишукуючи свою кореспонденцію та медіа. Вихід з цієї ситуації — лише демонополізація ринку доставки періодики, щоб ми як медіа могли укласти договори з будь-яким підрядником, який дозволить нам дійти до передплатників максимально ефективно», — пояснив він та додав, що поки що редакція аналізує ринкові тенденції.

Андрій Клименко прийшов у Gazeta.ua в липні 2021 року. Раніше працював виконавчим директором «Української правди». 

Нагадаємо, з літа 2020 року українські видання вирішили спробувати заробляти кошти безпосередньо від читачів. Це й пейволи (платний доступ до матеріалів), і донейти (пожертви від читачів), і «клуби читачів» (платне членство в клубі дає певні редакційні бонуси, можливості спілкуватися з редакцією, додатковий контент). Зокрема, «НВ» запустило платний доступ до частини контенту, Liga.net – платний сервіс без реклами, «Українська правда», The Ukrainians, «Громадське», «Слідство. Інфо» – спільноти та клуби. Детальніше, як працюють спільноти, членства та клуби при ЗМІ та чи врятує це українські медіа читайте на «Детекторі медіа». 

Фото: Gazeta.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY