detector.media
23.10.2021 14:58
Росія оголосила в розшук білоруса, який вивіз секретний відеоархів з тортурами ув’язнених. Він 8 років провів у колонії
Росія оголосила в розшук білоруса, який вивіз секретний відеоархів з тортурами ув’язнених. Він 8 років провів у колонії
При цьому не вказано, за якою статтею його розшукують.

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук колишнього ув'язненого, білоруського програміста Сергія Савельєва, який передав правозахисній організації Gulagu.net архів відео зі зґвалтуваннями в саратовській тюремній лікарні ОТБ-1.

На це звернув увагу телеграм-канал Ксенії Собчак «Обережно, новини». У повідомленні вказано, що 31-річного Савельєва, громадянина Білорусі, розшукують по кримінальній справі, але не вказано, якій саме.

Російський тг-канал ВЧК-ОГПУ без посилання на джерело стверджує, що, за версією силовиків, Савельєв у 2021 році вийшов з порушеннями умовно-дострокового звільнення й через це його треба повернути у колонію на 9 років за незаконну торгівлю наркотиками.

Сам Савельєв, який сидів по статті за розповсюдження наркотиків, стверджує, що наркотики йому підкинули самі ж силовики, а потім під тортурами вимагали в нього визнати провину.

Савельєв також встиг прокоментувати оголошення себе у розшук. Він сказав, що очікував чогось схожого і прикро, що Росія не намагається розслідувати докази тортур, а натомість звинувачує його в розголошенні державної таємниці.

В колонії його змушували відповідати за технічне забезпечення – він видавав відеореєстратори тим, хто чинив тортури. Раніше Сергій розповідав, що протягом свого ув’язнення зміг сховати флешки, а після виходу та обшуків – безпечно забрати їх. Ще тоді російські спецслужби проводили з ним бесіди та тримали під контролем, він знав, що силовики прослуховували його телефон, читали пошту та фіксували його контакти з керівником Gulagu.net Володимиром Осєчкіном.

Коли Сергій повернувся в Білорусь, то помітив сліди злому у своїй квартирі. Після цього він вирішив тікати з Росії й Білорусі, запросивши політичного притулку у Франції, де він зараз і перебуває

Нагадаємо, що за даними злитого архіву, в російських колоніях не один рік функціонує ціла система з тортур, в якій беруть участь завербовані спецслужбами ув’язнені, які катують та гвалтують інших ув’язнених. Свої дії «активісти» знімають на відеореєстратори, щоб мати докази та шантажувати жертву: з неї можуть вимагати гроші, а можуть змушувати співпрацювати.

Часто силовики використовували такі практики, щоб вибивати з обвинувачених необхідні їм зізнання й «вішати» на них додаткові справи. Іноді це робить, щоб покарати якогось «ув’язненого».

Сергія протягом 5 років ув'язнення за, як він каже, сфальсифікованою справою, використовували як програміста. Він видав відеореєстратори, тож мав можливість таємно зберігати їх на хмарному сховищі та флешках

Адміністрація колоній також знала про такі процедури. Правозахисників вразив саме масштаб конвеєру таких практик у місцях позбавлення волі й що участь в них беруть органи, які мали б слідкувати за порядком у колоніях. 

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY