detector.media
21.10.2021 12:27
Шеф-редакторка «Свобода слова Савіка Шустера» повідомила про тиск ОП. Савік Шустер підтримав її заяву
Шеф-редакторка «Свобода слова Савіка Шустера» повідомила про тиск ОП. Савік Шустер підтримав її заяву
Савік Шустер: «Є заява шеф-редакторки, звісно, я її безумовно підтримую».

Шеф-редакторка токшоу «Свобода слова Савіка Шустера» Дар'я Тарасова заявила, що редакція програми стикається з тиском з боку Офісу президента.

Таку заяву Тарасова зробила на тлі скандалу через висловлювання ведучої токшоу «Зворотний відлік» Мирослави Барчук про тиск Офісу президента на програму. 

В інтерв’ю виданню «Сьогодні» Тарасова заявила, що «тиск на свободу слова був за попередніх влад, триває і за нинішньої».

«І за часів президентства Януковича, і при Порошенку влада завжди намагалася нав'язати нам зручних для себе опонентів і делегувати в ефір не тих, кого ми хотіли б запросити, а тих, кого вона вважала за потрібне. Незважаючи на те що зараз в Україні при владі нове покоління політиків, методи взаємодії з медіа залишаються старими», – зазначила Тарасова.

За її словами, у травні 2020 року в ефірі програми обговорювали енергетичну незалежність і нардеп Олександр Дубінський (тоді ще від «Слуги народу»), якого запросили на етер через Skype, «вирішив, що він має право вносити корективи в сценарій нашого ефіру і не дотримуватися того, про що домовився з нами напередодні».

«Він спробував прорватися до студії. Це була чистої води провокація, брехня і особистий піар. Олександр Дубінський оббрехав нас, вийшов у YouTube зі своїм стрімом, але, незважаючи на це, партія стала на його сторону. А Офіс президента відкликав просто з прямого ефіру міністра енергетики», – каже Тарасова.

За її словами, ще один випадок стався на початку жовтня, коли депутати партії «Слуга народу» бойкотували ефір програми.

«Під приводом зборів у Трускавці вони відмовили навіть включитися в прямий ефір або надати для дискусії помічників міністрів. Наш кореспондент, перебуваючи в Трускавці, від депутатів "Слуги народу" дізнався, що ініціатива бойкоту виходила безпосередньо від Михайла Подоляка з Офісу президента. Про це ми публічно заявили в прямому ефірі», – розповіла Тарасова.

Крім того, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у 2015 році (на той час гендиректор телеканалу "1+1" – ДМ.), «за наказом олігарха Ігоря Коломойського викинув програму Савіка Шустера з ефіру за дві хвилини до початку трансляції».

«Сьогодні ця людина відповідає за інформаційну політику в країні", – підкреслила Тарасова.

На її думку, сьогодні замість діалогу із суспільством «під час дискусії на суспільно-політичних програмах у бій кидають проплачених блогерів», публікують пости у Facebook і Telegram-каналах: «Нинішня влада не приймає критику, навіть конструктивну.

Тарасова вважає, що співробітники Офісу президента, які намагаються захистити Володимира Зеленського від критики, «насправді роблять йому ведмежу послугу».

«Влада поза критикою неминуче стає диктатурою. Спроби влади впливати на зміст суспільно-політичних програм – і наших, і Суспільного, і будь-яких інших – свідчать про те, що ми рухаємося в напрямку Росії та Білорусі. Чи можливі такі прецеденти в країні, яка проголосила пріоритет європейських цінностей? Чи прийме Євросоюз до своєї спільноти державу, де є такі тенденції? Думаю, відповідь очевидна», – каже Тарасова.

У коментарі «Детектору медіа» Савік Шустер сказав, що підтримує слова Тарасової.

«Є заява шефредактора, звісно, цю заяву я безумовно підтримую», – сказав Шустер.

19 жовтня 2021 року ведуча ток-шоу «Зворотний відлік», який виходить на каналі «UA: Перший» Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію програми з боку ОП.

За словами Барчук, «підлеглі» голови ОП Андрія Єрмака тиснули на редакцію та виставляли умови для присутності нардепів «Слуги народу» в студії.

Журналістка повідомила, що 11 жовтня з Офісу президента надійшов «ультиматум», що в програмі на тему енергетичної безпеки «будуть присутні або двоє "слуг" (обидва не експертні), або жодного».

Редакція вирішила ультиматумів не приймати і запросила депутатку Людмилу Буймістер, яка «вже не підкорялася вказівкам ОП».

Перед ефіром 18 жовтня з’явився новий ультиматум, який полягав у наступному: двоє «слуг» прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному позафракційному нардепу Гео Леросу.

Барчук додала, що після відмови виконати ультиматуми на адресу редакції почали надходити звинувачення «в недотриманні професійних стандартів».

За словами журналістки, потенційні кандидати на ефіри повинні узгоджуватися із контактною особою радника Єрмака Михайла Подоляка.

Сам Подоляк заявив, що «слуги народу» беруть участь в ефірах Суспільного мовника, але через «особисті симпатії чи антипатії ведучих» не мають бажання приходити на деякі телепроєкти.

Президент України Володимир Зеленський назвав заяву Барчук «хайпом» і заявив, що Офіс президента не узгоджує участь нардепів в ефірах.

Речниця фракції «Слуга Народу» Юлія Палійчук заявила, що за останні 6 місяців спікери монобільшості брали участь у «Зворотному відліку» 14 разів.

Фото: Шустер online/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY