detector.media
20.10.2021 21:01
BRDO розкритикував законопроєкт про телеком-регулятор, який ставить «цифровий безвіз із ЄС під загрозу»
BRDO розкритикував законопроєкт про телеком-регулятор, який ставить «цифровий безвіз із ЄС під загрозу»
Експерти Ефективного регулювання BRDO зауважили, що в законопроєкті є норми, які порушують Конституцію України.

В Офісі ефективного регулювання BRDO вважають, що законопроєкт про телеком-регулятор (№ 6055) не відповідає нормам Конституції та міжнародним зобов’язанням в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Це загрожує Україні не отримати «цифровий безвіз» із ЄС – тобто приєднатися до Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу, що, наприклад, зніме бар’єри для електронної торгівлі.

Так, законопроєкт передбачає, що президент України створює Експертну раду з питань цифровізації, який впливає на призначення та звільнення членів регулятора.

В Офісі ефективного регулювання вважають, що ця норма суперечить ст. 106 Конституції України – у ній вказано, що президент не має повноважень, пов'язаних з підзвітністю регуляторного органу. Тому члени регулятора не можуть бути призначені або звільнені Експертною радою, яка створена за указом президента і звітує йому ж.

Крім того, вплив Експертної ради посилюється можливістю виносити негативний висновок про роботу членів регулятора протягом одного року, а чітких критеріїв для подібних висновків немає. 

«Відповідно, ні про яку політичну незалежність та неупередженість регуляторного органу мови йти не може, що ставить під загрозу саму можливість інтеграції України в цифровий ринок ЄС» – заявили в BRDO.

В BRDO підкреслили, що законопроєкт потрібно доопрацювати. Щодо цього BRDO звернувся до Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації, Президента України, Мінцифри, Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, а також до Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу. Зі свого боку, експерти BRDO готові активно долучатися до роботи над законопроєктом і вже підготували низку пропозицій щодо його доопрацювання.

Нагадаємо, що Європейський Союз створює єдиний цифровий простір. Для цього там класифікували онлайн-платформи, знайшли спосіб підтримати локальні й малі компанії у конкуренції із глобальними та подбали про інтереси користувачів та бізнесу.

Фото: BRDO

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY