detector.media
19.10.2021 18:39
ЄСПЛ призначив компенсацію викраденому чеченському активісту, якого «посадили на пляшку» за адміністрування правозахисного телеграм-каналу
ЄСПЛ призначив компенсацію викраденому чеченському активісту, якого «посадили на пляшку» за адміністрування правозахисного телеграм-каналу
Правозахисники вважають, що активіст Салман Тепсуркаєв, скоріш за все, мертвий.

Сьогодні Європейський суд з прав людини визнав російську владу винною в порушенні 3 і 5 статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – «заборона тортур» та «право на особисту недоторканність» – щодо 19-річного чеченського активіста Салмана Тепсуркаєва

Йому назначили компенсацію розміром у 26 тисяч євро, але місцеперебування активіста досі невідоме. Правозахисники відзначають, що він імовірніше за все мертвий. Про це повідомив російський «Комітет проти тортур». 

Восени 2020 року модератора чату в телеграм-каналі «1Adat», який інформує про порушення прав людини в Чечні, викрали в Краснодарському краю Росії. Очевидці повідомляли, що викрадачі представлялися співробітниками силових структур. Через добу телефон Тепсуркаєва увімкнувся і показав геолокацію – це був поліцейський відділок в Грозному. 

Того ж дня в чаті, який адміністрував Тепсуркаєв, невідомий користувач виклав відео, на якому активіст сварить себе та «1Adat» чеченською мовою, а після цього намагається «сісти» на скляну пляшку. Після цього юристи Комітету запит в ЄСПЛ зі скаргою щодо порушень прав Тепсуркаєва. 

Вони зібрали докази участі силовиків у викраденні активіста, наприклад, відео, на якому зафіксований момент викрадення. Один з автомобілів на відео належав співробітнику чеченської поліції. 

Слідчі дії щодо викрадення Тепсуркаєва в Росії тривають, але правозахисники відзначають, що силовики не займаються розслідуванням викрадення і всіляко затягують процес. 19 жовтня ЄСПЛ визнав Тепсуркаєва жертвою викрадення й тортур з боку агентів держави, тобто чеченських силовиків, йдеться у їхньому рішенні.

Представниця Комітету сказала, що якщо раніше в них ще була надія, що Тепсуркаєв живий і що його можна врятувати, то тепер «надії не залишилось».

Нагадаємо, що білорус Сергій Савєльєв 5 років провів у російській колонії за сфальсифікованою справою. У 2013 році його посадили за начебто зберігання наркотиків.

В колонії він таємно зберігав відеодокази катувань ув’язнених іншими ув’язненими, які робили це з дозволу або іноді й вказівки адміністрації. У 2021 році він вийшов на свободу, після чого за допомогою правозахисників опублікував збережений ним архів та виїхав у Францію, де запросив політичний притулок. 

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY