detector.media
19.10.2021 14:36
Рада розблокувала підписання закону про олігархів
Рада розблокувала підписання закону про олігархів
Відтепер спікер може підписати закон і відправити його на підпис президентові України.

У вівторок, 19 жовтня, Верховна Рада не підтримала 12 проєктів постанов про скасування рішення парламенту щодо ухвалення в другому читанні та в цілому законопроєкту про олігархів.

Авторами 11 проєктів були нардепи від «Європейської Солідарності», вони аргументували необхідність скасування відповідного рішення тим, що ухвалення закону про олігархів нібито відбулося з грубими порушеннями вимог регламенту.

Ще один проєкт подали нардепи «ОПЗЖ», які також наполягали, що під час його розгляду були порушені регламент парламенту, а також права нардепів на обговорення поданих поправок.

Відтепер спікер може підписати закон і відправити його на підпис президентові України.

Однак колишній очільник парламенту, позафракційний нардеп Дмитро Разумков у коментарі «Цензор.Нет» заявив, що чинний спікер Руслан Стефанчук не може підписувати цей закон. Якщо ж він його підпише, то це стане підставою для оскарження в Конституційному суді.

На думку Разумкова, лише він може завізувати закон про олігархів, адже саме він очолював Верховну Раду в день ухвалення документу.

Стефанчук вже заявив, що законодавство дозволяє йому підписати закон, який був ухвалений за головування іншого спікера.  

23 вересня 2021 року Рада ухвалила закон про олігархів у другому читанні. Документ підтримали 279 нардепів.

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та колишній спікер Дмитро Разумков, який виступав проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні Разумков відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

Пізніше стало відомо, що законопроєкт про олігархів був ухвалений із поправками, які суперечать одна одній. Зокрема, одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша, запропонована спікером Разумковим – на НАЗК. 

7 жовтня Рада зняла Дмитра Разумкова з посади спікера, однією з причин його звільнення стали розбіжності щодо закону про олігархів.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY