detector.media
13.10.2021 20:38
Справу псевдоексперта каналів Медведчука Юрія Дудкіна скерували до суду: звинувачують у поширенні замовної дезінформації з Росії
Справу псевдоексперта каналів Медведчука Юрія Дудкіна скерували до суду: звинувачують у поширенні замовної дезінформації з Росії
Співробітники СБУ стверджують, що Дудкін створював різні мережі майданчики, через які транслював замовні наративи.

«Політичного експерта» каналів Віктора Медведчука Юрія Дудкіна обвинувачують у державній зраді та розпалюванні національної ворожнечі. Справу вже скерували до суду. Про це повідомив Офіс генпрокурора України. 

У діях псевдоексперта СБУ знайшла «ознаки підривної діяльності на шкоду державній безпеці за завданням окремих організацій країни-агресора».

За результати розслідування, Дудкін створив кілька вебсайтів, групи у соцмережах, ютуб-канал та навіть наймав блогерів. Далі він поширював шкідливий для української нацбезпеки контент, який замовляли та оплачували з Росії: зокрема з «Першого каналу» та агенції «NEWS FRONT».

Також він систематично отримував гонорар за виступи в ролі «військово-політичним експертом» на заборонених російських каналах, стверджує розслідування. 

Нагадаємо, 12 квітня суд змінив запобіжний захід Дудкіну, який підозрюється у держзраді з арешту на арешт з альтернативою застави. 13 квітня депутати фракції «ОПЗЖ» внесли заставу за Дудкіна у розмірі 2 млн гривень.

24 лютого 2021 року Служба безпеки України прийшла з обшуком до Юрія Дудкіна, який називає себе політичним і військовим експертом та часто бував на ефірах телеканалів NewsOne, «112 Україна» та ZIK.

Того ж дня йому повідомили про підозру за статтями ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

25 лютого Печерський районний суд Києва арештував Дудкіна на два місяці.

Слідчі СБУ вважають, що за завданням кураторів Дудкін створив мережу, до якої входили кілька вебресурсів (групи в соціальних мережах, ютуб-канали) та окремі блогери, які фінансувалися з РФ та займалися підривною діяльністю на користь російських спецслужб.

Раніше Дудкін на ефірах «каналів Медведчука», зокрема, заявляв, що «російська армія захистила півострів від української армії та вбивств як на Майдані»; розповідав, що «в Україні просто немає інших об’єднавчих героїв, крім радянських»; навивав Україну «52-м штатом» США, основний його меседж – «Україна – слабка і не здатна на опір, тож мала би пристати на «миротворчі» пропозиції Росії»; називав Україну «изнасилованой помолвленой невестой» тощо.

Фото: скриншот ZIK

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY