detector.media
13.10.2021 19:10
На нюрнберзькій конференції з прав людини залишили порожні іменні стільці для білоруських політв’язнів (ФОТО)
На нюрнберзькій конференції з прав людини залишили порожні іменні стільці для білоруських політв’язнів (ФОТО)
В тому числі й для частини ув’язненої команди колись найбільшого білоруського медіа TUT.by.

11 жовтня в Нюрнберзі відбулась правова конференція на тему порушення прав людини в Білорусі, яка називається «Злочини проти людства і визнання Лукашенко терористом». Про це пише DW.

Серед учасників – білоруські та закордонні політики, правозахисники, активісти й суспільні діячі. На заході залишили якусь кількість порожніх стільців, призначених для білоруських політв’язнів.

Серед них – частина команди колись найбільшого білоруського медіа TUT.by, яка вже понад 4 місяці перебуває за ґратами. Фото опубліковані в тг-каналі Zerkalo.io.

Частина команди, яка залишилась на свободі, організувала нове медіа – Zerkalo.io

В цілому учасники/ці конференції вважають, що вже є достатньо підстав для притягнення до кримінальної відповідальності в рамках універсальної юрисдикції самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка і чиновників, причетних до злочинів проти людяності в Білорусі.

Нагадаємо, що 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіапорталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Матеріали видань Tut.by і Zerkalo.io та їхніх акаунтів у соцмережах у Білорусі визнали екстремістськими.

У вересні фігурантам «справи Tut.by» продовжили термін утримання під вартою ще на два місяці.

Фото: пресслужба Лукашенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY