detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
12.10.2021 13:47
«Ланет» відкликав позов у справі проти медіагруп. Однак готується подати новий позов про відшкодування збитків
«Ланет» відкликав позов у справі проти медіагруп. Однак готується подати новий позов про відшкодування збитків
Компанія оцінює збитки після припинення трансляцій каналів медіагруп у 16 млн. гривень.

У понеділок, 11 жовтня, «Мережа Ланет» заявила про відмову від позову проти медіагруп під час розгляду справи у Господарському суді, який задовольнив клопотання та припинив провадження у справі. Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердив власник провайдера Віктор Мазур.

Адвокат провайдера Сергій Дешунін зазначив, що позов про визнання недійсним положень договорів, які вже розірвані, вже не є актуальним.

«Оскільки дуже довго тривала судова тяганина з підготовки та об’єднання справ. І договори з медіагрупами були розірвані. Тому розгляд справи, де ми вимагаємо продовжити договори, які втратили силу, вже є неефективним», – сказав Дешунін.

Також «Ланет» попросив суд надати час для підготовки іншого позову, його компанія має намір подати наступного тижня. У цьому позові провайдер вимагатиме від медіагруп відшкодування збитків.

«Наш судовий спір не припиняється. Ми вважаємо їх дії узгодженими і недобросовісними. І ми вимагатимемо визнати таку поведінку недобросовісною. Але замість визнання договору недійсним вимагатимемо компенсації матеріальних збитків. За нашою попередньою оцінкою мінімальна сума збитків складає 16 млн грн. також можливо ми доповнимо цю суму моральними збитками, які зумовлені тією шкодою, яка завдана діловій репутації нашої компанії», – зазначив Дешунін.

Згадані збитки, за його словами, стали наслідком розірвання договорів з чотирма медіагрупами. Сума розрахована на підставі оцінки надходжень від абонентів, які компанія б мала до кінця року, без урахування роялті медіагрупам.

«Це фактично дохід який ми втратили. Це оцінка наших втрат до кінця року. Тому що формально договори з медіагрупами укладались до 2021 року», – додав він.

Історія конфлікту 

У березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет», не вказуючи причини припинення співпраці. За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Також «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп» надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. Тоді власник «Ланет» Віктор Мазур заявив, що компанія може змінити свою бізнес-модель через конфлікт з медіагрупами.

Інтернет асоціація України вбачає у діях медіагруп ознаки картельної змови та звернулась з цього приводу до влади.

19 квітня «1+1 медіа» повідомила, що готова прийняти пропозицію «Мережі Ланет» щодо укладення окремого ліцензійного договору про надання невиключних суміжних прав на розповсюдження телеканалів групи у місті Сєвєродонецьк з 19 травня 2021 року. 

Однак провайдер «Мережа Ланет» заявив, що не готовий підписувати нову угоду зі «1+1 медіа» на тих умовах, які зараз оскаржуються у суді.

30 квітня 2021 року власник «Мережа Ланет» Віктор Мазур у коментарі «Детектор Медіа» повідомив, що «відкликав свою угоду щодо Сєвєродонецька з «1+1».

За його словами, контракт по Сєвєродонецьку на старих умовах провайдер не буде укладати, угоду з «1+1» він відкликав, бо її направлення було технічною помилкою співробітниці. У відповідь «1+1 медіа» заявила, що не збирається відкликати договір з «Ланет» щодо Сєвєродонецька.

Графіка: «Мережа Ланет»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY