detector.media
11.10.2021 17:35
Анна Бабінець щодо відмови ОП коментувати розслідування «Слідства. Інфо»: Це поганий сигнал
Анна Бабінець щодо відмови ОП коментувати розслідування «Слідства. Інфо»: Це поганий сигнал
Анна Бабінець: Здається, вони вирішили, що краще не коментувати, але це не найкраще рішення, воно додає ще більше питань.

Керівниця «Слідства.інфо» Анна Бабінець вважає, що відмова Офісу президента коментувати розслідування про «офшори» Володимира Зеленського є «не найкращим рішенням»  і «поганим сигналом» від президентської команди.

В інтерв’ю «Детектору медіа» Бабінець повідомила, що за кілька тижнів до публікації «Слідство.інфо», OCCRP, ICIJ, The Washington Post, The Guardian, BBC, Suddeutsche Zeitung та інші медіа подавали детальні запити з питаннями про кожну компанію напряму президенту, в Офіс президента, до голови СБУ Івана Баканова та іншим уповноваженим особам.

«Три сторінки! Це не було із серії "хочемо з вами інтерв’ю, не скажемо, про що". Ми раніше таких детальних запитів не подавали.The Guardian питає нас: "Так а що? Де реакція?". Нема реакції. Здається, вони вирішили, що краще не коментувати, але це не найкраще рішення, воно додає ще більше питань… Єдине, що сказав Подоляк після виходу фільму, – "в розслідуванні немає нічого нового". Все, більше коментарів немає. Це дивно. І для мене це поганий сигнал», – зауважила журналістка.

На думку Бабінець, ігнорувати журналістів у цьому випадку означає ігнорувати суспільство, яке має ті ж самі запитання.

Керівниця «Слідства.інфо» додала, що за п’ять днів до показу авторка фільму Олена Логінова була на зустрічі президента з мерами, і хотіла в нього взяти коментар.

«Прессекретар Зеленського Сергій Никифоров у режимі онлайн написав президенту, що його хочуть спитати про офшори. І зрештою прийшла відповідь: "Ответа не будет". Після виходу фільму нам нічого не передавали», – каже Бабінець.

Нагадаємо, розслідування «Слідства.Інфо», яке базується на документах Pandora Papers, вийшло у неділю, 3 жовтня. Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка за словами журналістів, «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

Окрім Зеленського, фігурантами Pandora Papers виявились президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер та ін.

Новому витоку документів передували гучні публікації фінансових документів про офшори світових політиків:  «Райське досьє», Panama Papers і LuxLeaks.

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.  За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Презентація фільму журналістів «Слідства.Інфо» «Офшор 95» відбулась у київській «Малій Опері» на Лук'янівці. За кілька годин до прем'єри керівництво закладу відмовило у проведенні заходу, посилаючись на відсутність світла чи початок ремонту. 

Керівниця «Слідство.Інфо» Анна Бабінець повідомила, що коли вона приїхала «Малої Опери», то світло там було, а ремонтні роботи не велись.

Пізніше, після розголосу у ЗМІ, кервіництво «Малої Опери» дозволило провести запланований показ фільму «Офшор 95» у приміщенні закладу. 

За даними «Української правди», після рішення директора «Малої Опери» все ж таки дозволити показ, у КМДА зателефонував чоловік, який представився «начальником СБУ» і пригрозив «проблемами, якщо показ все ж відбудеться».

Редакція дзвонила за номером, з якого телефонували у КМДА. Чоловік, який взяв слухавку, відмовився представитись і скинув виклик після питання, чи працює він у СБУ.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY