detector.media
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
11.10.2021 16:00
Коня кують, а жаба лапу подає, або «Меседж Медведєва»
Коня кують, а жаба лапу подає, або «Меседж Медведєва»
Жодної мови про зустріч Зеленського з Путіним Кремль не веде й не вестиме.

Текст заступника Ради нацбезпеки та оборони Росії Дмитра Медведєва був опублікований на сайті «КоммерсантЪ», що належить Алішеру Усманову, пів доби тому. Однак, на превеликий жаль, його обговорення в середовищі українських еліт та медіа вчергове демонструє нерозуміння процесів у Кремлі та причинно-наслідкових зв’язків, які є їхніми драйверами.

По-перше, аналізуючи будь-який меседж, необхідно починати з його джерела (хто його поширив), його інтересів та мотивів, а також спроби зрозуміти, яких результатів хотів досягти медіум. Дмитро Анатолійович Медведєв уже досить давно вважається в російському політичному порядку денному «збитим льотчиком» та й загалом політиком із низькою соціальною відповідальністю (як колись висловився Володимир Путін про співробітниць секс-індустрії). Так, на нього продовжують орієнтуватися окремі кола і представники комерційного сектору. Він усе ще є вітриною партії «Єдина Росія», але політичної популярності він не має.

Це означає, що з нами розмовляє не Медведєв, а хтось — ротом Медведєва.

По-друге, аналізуючи меседж, потрібно знати, в якому контексті він прозвучав і якій цільовій аудиторії був адресований. Сотні російських телеграм-каналів та онлайн-медіа переконують нас у тому, що через рот Медведєва меседж був адресований Кремлем заступниці держсекретаря США Вікторії Нуланд, яка їде на перемовини із представниками Кремля. В цьому випадку можна повірити в таку версію, оскільки альтернативних точок зору російські джерела не виказують.

Ще наприкінці вересня цього року, після рішення Байдена-Меркель про відкриття шляху для добудови «Північного потоку-2», стало відомо, що заступник керівника Адміністрації президента Росії Дмитро Козак, який відповідає за зовнішньополітичні питання Кремля щодо України та Молдови (й частково — Білорусі), можливо, прийматиме Вікторію Нуланд із візитом у Москві.

Для цього Кремль зняв із Вікторії Нуланд свої санкції та висунув вимогу зняти санкції США зі свого дипломата (голову за голову). Як відповідь візу має отримати спеціаліст Департаменту нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Костянтин Воронцов, який займається питаннями багатостороннього роззброєння й має полетіти для роботи у штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку.

Костянтин Воронцов відомий тим, що на ньому замикаються питання професійного характеру щодо поновлення Договору про скорочення кількості ракет середньої та малої дальності, з якого США вийшли у 2019 році за часів президентства Трампа і який зацікавлений поновити Джо Байден. Також він відповідальний за «відмазування» Кремля від злочинів із використанням отруйної речовини «Новичок», яким Кремль намагався вбити Скрипалів та Навального.

Очевидно, що саме ці питання — Україна та майбутнє використання смертельної зброї — є основними козирями в торгівлі між Кремлем і Вашингтоном. Очевидно й те, що основним наративом цієї торгівлі зараз є абсолютне нівелювання тези «нічого про Україну без України», яка була однією з основних зовнішньополітичних вимог попередньої київської адміністрації.

У цьому ж разі йдеться про те, що після одностороннього прийняття рішення щодо «Північного потоку-2» з боку Вашингтона комунікація між Кремлем і Білим домом, частиною якої і є «меседж із рота Медведєва», повністю виключає Україну. Тому текст Медведєва у виданні «КоммерсантЪ» не має ні до нас із вами, ні до президента Зеленського жодного стосунку. Він написаний для очей та вух Вікторії Нуланд та її керівника Ентоні Блінкена.

У Кремлі Вікторію Нуланд зневажають за «печиво Держдепу», яке вона роздавала на Майдані, і вважають архітекторкою Революції гідності. Однак Дмитро Козак, якому підпорядковане Управління президента Росії із прикордонного співробітництва та Управління президента Росії з міжрегіональних і культурних зв’язків із зарубіжними країнами, нібито готовий із нею зустрітися.

Невідомо, чи був у курсі про це український візаві Козака Андрій Єрмак. Однак жодної комунікації чи позиції з української сторони щодо цього візиту мені не траплялося.

Вікторія Нуланд, зі свого боку, прекрасно володіє російською мовою, щоби прочитати статтю «рота Медведєва» в оригіналі і зрозуміти, що її запрошують знехтувати українськими інтересами під час прямих перемовин, яких так довго домагався Володимир Путін, не бажаючи жодних прямих контактів із Києвом. Тут також слід згадати й сумнозвісну фразу Вікторії Нуланд із перехопленого телефонного дзвінкa в часи Майдану «f*ck the EU». Ймовірно, суть цієї фрази в контексті участі Парижа та Берліна в нормандському форматі гаряче підтримує Володимир Путін. Сам факт появи Нуланд у Москві та ця стаття «рота Медведєва» свідчить, що жодної мови про зустріч Зеленського з Путіним Кремль не веде й не вестиме.

Фото: твітер Дмитра Медведєва

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY