detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10.10.2021 11:00
Детектор телерейтингів. Чия прем’єра вересня обійшла «Танці» та «Холостячку»?
Детектор телерейтингів. Чия прем’єра вересня обійшла «Танці» та «Холостячку»?
«Дизель-шоу» знов обігнало «Вечірній квартал», «Україна» рятується російськомовними серіалами, «Інтер» далі крутить радянське кіно, а «UA: Перший» втратив позиції після завершення олімпіади.

Вересень — початок сезону та місяць прем’єр. Канали змагалися новими здебільшого російськомовними серіалами, танцювальними та співочими шоу, новими сезонами своїх ключових форматів. Рекламодавці дещо знизили активність, заповнюваність рекламою на каналах сягнула 99%, а вподобання глядачів не змінювалися. Консервативними були й сітки українських телеканалів.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років, по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у березневому огляді порівнюємо з лютим 2021 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні червня: 35-й тиждень (1–5 вересня), 36-й (6–12 вересня), 37-й (13–19 серпня), 38-й (20–26 серпня), 39-й (27–30 вересня).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використано дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції вересня

У вересні «1+1» утримував першість за комерційною аудиторією. Але найдужче після запуску осіннього сезону наростили свої показники канали StarLightMedia. ICTV майже наздогнав «1+1», а СТБ, «Україна» та Новий канал мали частку, вищу за 7%. З усієї топшістки найменш втішна динаміка саме в «України».

За старшою аудиторією свої цифри суттєво наростили «Плюси», ICTV і Новий канал. Олімпіада завершилась — останнє місце в десятці найрейтинговіших каналів замість «UA: Першого» знову посіла «Україна 24».

«UA: Перший», СТБ та «1+1» змістились у бік жіночої аудиторії.

«Дизель-шоу» повернуло собі лаври найпопулярнішого проєкту місяця, до нього не змогли дорівнятись ані «Танці з зірками», ані «Маскарад». Найвищі показники у новин «1+1», фільму Нового та серіалу «України». Також глядачів цікавить у футбол, якого після купівлі прав Megogo на матчі УЄФА в ефірі телеканалів стало значно менше.

«1+1»

«Плюси» мають найсильніший прайм. Аудиторія каналу підсіла на серіал «Моя улюблена Страшко». Хоча в певні тижні цифри серіалу мали негативну динаміку, але вони відповідали показникам «Папіка» та «Сватів», які виходили в цьому слоті влітку.

Натомість у другому серіальному слоті о 22.45 нижчі за середні показники мають повтори комедій «Рідня» та «Родственнички». Але в передпраймі пожвавився перегляд турецької «Роксолани».

У вересні канал запустив ключові прем’єри своїх шоу — «Танці з зірками» (це вже п’ятий сезон) та «Маскарад». Обидва проєкти мали високі показники. Втім другий сезон «Маскараду», як і перший, поступається «Танцям».

А от у п’ятничному вечірньому праймі канал змінив «Одруження наосліп» на прем’єру «Ліги сміху», яка підтягла показники слоту. Тоді як цифри «Одруження наосліп» упали після старту «Холостячки» на СТБ. Обидва проєкти виходять у п’ятницю.

Також примітно, що до переліку найкращих програм потрапив американський фільм «Привид» 1990 року, який канал показав 29 вересня.

ICTV

ICTV до нового сезону оновив студію «Фактів». Програмування каналу стабільне і в ефір вийшло поки що небагато прем’єр. Серед них програма Олексія Душки «Прихована небезпека», яка має частку на рівні інших старожилів вертикальної лінійки о 20.20 — програм «Громадянська оборона», «Секретний фронт» та «Антизомбі». І навіть потрапила в топ програм місяця каналу з часткою 10%.

Ще одна прем’єра — другий сезон серіалу «Дільничний з ДВРЗ» — змінила в серіальній лінійці «Пса». А без «Пса» глядачі дивляться ICTV з меншим ентузіазмом. Тому цифри «Дільничного» падали від тижня до тижня: з 8,4% до 6,8%.

А от незмінною є популярність «Дизель-шоу», яке у вересні не лише не поступилося «Вечірньому кварталу», а й узагалі обійшло всіх. Із кінопоказу знову в топі «Джуманджі». Це фентезі, популярне як в ефірі, так і на стримінгових платформах.

СТБ

На відміну від ICTV, СТБ у вересні запустив багато прем’єр, і майже всі вони були вдалими. Серіал «Колір помсти» суттєво підтягнув цифри каналу у два останні тижні. Попередня серіальна прем’єра —«Пікнік» — мала ледь не вдвічі нижчі цифри.

Наприкінці вересня у звичному п’ятничному слоті (19.00) стартувала «Холостячка-2» зі Златою Огневич. Нагадаємо, влітку останній, тобто одинадцятий, «Холостяк» мав цифри ледь не вдвічі вищі. Прем’єра була вдалою, але далі випуски програми дивилися чимдалі гірше. У зв’язці з реаліті повернулось і токшоу «Як вийти заміж». А у вихідні вийшли прем’єри «Битви екстрасенсів» та «Хата на тата», які наростили цифри у слоті.

«Україна»

Канал втрачає свої лідерські позиції. Навіть за 18+, де багато років канал мав недосяжні для конкурентів цифри, йому стає дедалі важче, й у великих містах до «України» наближається «1+1». «Омолоджуватись» та змінювати свій продукт «Україна» не збирається й вірить в активну і платоспроможну аудиторію 18–64.

Також «Україна» далі інвестує в передпраймовий продукт, який зараз у каналу чи не найрізноманітніший. У вересні о 18.00 стартував серіал «Люся-інтерн», який змінив у слоті «Історії одного злочину». Це незвичний жанр для каналу та старшої аудиторії — ситком, і його цифри були невисокі. Протримався він у сітці майже до кінця вересня, а далі його знову змінили «Історії одного злочину».

Невдачі передпраймового серіалу надолужила праймова прем’єра — до речі, теж історія зі світу медицини: «Клятва лікаря» з Ксенією Мішиною. Із часткою 12,6% «Клятва лікаря» стала найкращим серіалом місця. В ефір вона пробула два тижні; далі показники каналу стали знижуватись. Інша прем’єра — «Справа тих, хто потопає» — а слідом за нею й повтор «Таємної любові» знизили показник слоту в середньому до 8%.

Також у топі каналу ще одна прем’єра — телефільм «Дитина з гарантією». Усі ці прем’єрні стрічки (окрім «Люсі-інтерна») російськомовні. Нагадаємо, на думку керівниці правового центру Національної асоціації медіа Тетяни Фоміної, фільми та серіали, вперше оприлюднені після 17 липня 2021 року, мають бути озвучені або дубльовані виключно українською мовою.

Новий канал

Найгучнішою прем’єрою вересня на Новому мало стати реаліті «Пекельна кухня». Керівниця Нового Ольга Задорожна казала про це шоу: «Не хочу 7%. Хочу більше». Її бажання здійснилося: «Пекельна кухня» взяла більше 8,4%  за комерційною аудиторією, а за 14–49 у великих містах — 9,4%. Однак після прем’єри показники знизились до 6,6–7%.

«Пекельна кухня» вийшла у вертикальному слоті власних проєктів о 19.00 у понеділок. По вівторках стартував третій сезон «Ексів» із показниками на рівні середніх, по середах — «Діти проти зірок» із часткою понад 8%. Але фаворитом цієї лінійки лишається «Хто зверху», який виходить щочетверга. І саме цей проєкт — єдиний із проєктів власного виробництва — знову на перших позиціях у топі Нового каналу серед голлівудських фільмів.

«Інтер»

У вересні «Інтер» продовжував лоскотати нерви Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Попри призначення п’ятої перевірки канал показував у пікпраймі о 21.00 радянські кінофільми: «Джентльмени удачі», «Д’Артаньян і три мушкетери», а також серіали «Пригоди Шерлока Холмса» та «Сімнадцять спалахів весни». Однак наприкінці вересня канал повернувся до традиційної схеми свого прайму і замінив кінофільми на «Речдок» у слоті 21.00 (програма у топі), а о 22.00 повернув докудраму «Слідство вели».

Найпопулярнішою трансляцією «Інтера» став радянський фільм «За сімейними обставинами», який вийшов у суботу й мав частку 9,9%.

Інформаційні канали

У вересні показники інформаційних каналів за аудиторією 18+ змінилися несуттєво. Зросла частка в «України 24», а також у каналу «Наш», але лише в містах 50 тисяч+. Тут ці канали очолюють рейтинг найпопулярніших. Натомість Прямий, 5 канал, УНІАН та канал новин «24» стали дивитися трохи гірше. «Еспресо» дещо наростив свою частку.

«UA: Перший»

Після липня та серпня, які минули під знаком олімпіади, «UA: Перший» у вересні опинився в ролі Попелюшки після завершення балу: його частка впала нижче 1% за всіма аудиторіями (навіть за 18+ частка була 0,97%), а за комерційною аудиторією (18–54, 50 тисяч+) канал мав лише 0,28%. Топ трансляцій урізноманітнили ефіри літньої паралімпіади, новини, документалка й серіали — «Злочин з минулого» та «Курорт», які показують уранці.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У вересні рекламна активність скоротилась на 1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А заповнюваність рекламних блоків становила 99%, що, як каже старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько, на 9 відсоткових пунктів вище за показники минулого року.

Серед топрекламодавців «Преміум ТБ» (StarLightMedia та «1+1 медіа») найбільшим зростанням відзначилася Stada (за рахунок неактивних торік Nizoral, «Ліварол», «Орасепт» та «Проктозан»). А скоротили свою активність Nestle&L`Oreal.

Частка «Твоє ТВ» («Медіа Групи Україна» та Inter Media Group), як і минулого місяця, залишилася на рівні 30%. Найбільше скоротив свою активність на альянсі фармацевтичний бренд GlaxoSmithKline, який призупинив рекламу Paradontax, «АЦЦ», «Банеоцин», «Бронхо-мунал», «Діклак гель», «Лінекс», «Терафлю», «Екзодерил». А найбільшим зростанням активності відзначився «Фармак». Компанія посилила рекламу «Антраль», «Бронхалік», «Гепаргін», «Лактіале», «Пектолван», «Пшик», «Сонобарбовал», «Евказолін» та відновила неактивні у 2020-му «Квайт», «Памп», «Рапіра», «Естезифін».

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тисяч+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY