detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
08.10.2021 10:00
Як Разумков із Богданом партію створювали. Огляд політичних відеоблогів за 27 вересня — 3 жовтня 2021 року
Як Разумков із Богданом партію створювали. Огляд політичних відеоблогів за 27 вересня — 3 жовтня 2021 року
Соколова прогнозує появу нової політсили на чолі з Разумковим, Лещенко бачить другий термін Зеленського «важливим для України», а Гордон вважає Саакашвілі «мужиком со стальными яйцами».

Ймовірна відставка спікера парламенту Дмитра Разумкова полонила думки політичних ютуберів незалежно від їхніх переконань. Конкурувати з цією новиною не змогло навіть тріумфальне повернення до Грузії Михеїла Саакашвілі, присмачене подробицями його особистого життя.

Врятувати Разумкова

Те, про що говорили в кулуарах Верховної Ради, почало матеріалізуватися: фракція «Слуги народу» таки зібрала підписи за експершого номера списку партії, а нині фактично опозиційного монобільшості спікера Дмитра Разумкова. Вже цього тижня голову парламенту тимчасово відсторонили від ведення пленарних засідань.

Такі новини одразу ж зробили з Разумкова «борця із зеленим режимом». Принаймні, приблизно так постать спікера фігурує в публічних заявах медійних персон. Зокрема і блогерів, які твердять: «зелена» команда воює зі своїми ж.

Прихильний до попередньої влади Віталій Портников заявляє: як колишній політтехнолог Зеленського Разумков, так і вся владна команда — «люди без жодних політичних поглядів», інакше не боролися б за владу такими методами. А історія з відставкою спікера є програшем саме для президента, тоді як Дмитро Разумков може стати сильною політичною фігурою. На думку Портникова, політик може навіть балотуватися у президенти і сприяти тому, аби Володимир Зеленський до другого туру цього разу не потрапив. Таким чином «розчистивши дорогу для справжніх професіоналів». Нагадаємо, що наступний у рейтингу зараз Порошенко.

Не надто відрізняються думки й у проросійському сегменті. Автор каналу Karabas Chanel Олег Єлисевич проаналізував інтерв’ю Разумкова «Українській правді», що вийшло напередодні появи новини про зібрані підписи. У ньому спікер говорив, що сам іти у відставку якраз не збирається. Подивившись матеріал, блогер підкреслює: зі слів Разумкова, їхнє спілкування з президентом — «нормальне» і «робоче». А потім з’явилася новина про підписні листи. На думку Єлисевича, «команду "фас" дал именно президент».

Не надто відрізняється від вищезгаданих і погляд на ситуацію інтерв’юерки і відеоблогерки Яніни Соколової. Відставка Разумкова, впевнена блогерка, свідчить про небажання виконувати вказівки Зеленського. А ще — про можливе створення нової політсили з нинішнім спікером парламенту на чолі. Туди, за інсайдерськими даними Соколової, може ввійти чимало помітних «ексів»: колишній генпрокурор Руслан Рябошапка, експрем’єр Олексій Гончарук, нещодавній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та навіть опальний перший голова Офісу президента Андрій Богдан. Що ж, припущення цікаве — тільки не зрозуміло, як допоможуть політичним перспективам Зеленського демонізовані Богдан і Аваков, а також Гончарук, якого відправили у відставку як неефективного прем’єра ще за часів, коли Разумков був одним із найвпливовіших у зеленому таборі.

У пулі блогерів, до команди Зеленського прихильних, рішення про відставку колишнього соратника, звісно ж, схвалили. Чи не найпалкіший захисник чинної влади, журналіст та вже колишній член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко присвятив постаті Дмитра Разумкова кілька відео. Де, зокрема, називає спікера «человеком без смысла». А от щодо збору підписів за відставку політика Лещенко певен: на користь Разумкова вже почали працювати лідери думок з опозиційних партій. Зокрема, лідер фракції «Голосу» Ярослав Железняк. А ще, каже Лещенко, спікер парламенту вже напряму заявляє, що Зеленському не варто йти на другий термін. Хоча таке балотування, переконує блогер, буде «важливим для України» (а надто — для блогерів, які працюють у пулі чинного президента, підказуємо ми). Та й загалом, немає у Дмитра жодних політичних ідеалів (цікава суголосність із Портниковим).

«Он вернется, обязательно еще вернется…»

Наробив шуму в медіа і президент Грузії 2004–2013 років, очільник українського Виконкому реформ Михеїл Саакашвілі. Який заїхав до рідної Грузії, попри заведені на нього карні справи. Де й був затриманий місцевими правоохоронцями. Ба більше, депутатка від «Слуги народу» Єлизавета Ясько присмачила скандал заявою, що має з політиком романтичні стосунки (чим дуже зіпсувала настрій дружині Саакашвілі Сандрі Рулофс).

Менше з тим, основна увага медійників прикута все ж до політичного, а не любовного напрямку справи Михеїла Саакашвілі. На думку не менш схильного до епатажу телеведучого Дмитра Гордона, Саакашвілі — «выдающийся политик мирового уровня, выдающийся революционер и вообще мужик со стальными яйцами». На батьківщину ж, певен блогер, Саакашвілі поїхав, бо відчуває: «его место — там». Мовляв, історія українського грузина дуже нагадує події довкола опозиціонера Олексія Навального в Росії. Той теж вернувся на батьківщину, хоч і знав, що йому загрожує в’язниця.

На ютуб-каналі проросійського видання «Страна.юа» також проаналізували ситуацію. Дії Саакашвілі блогерка Олеся Медведєва теж порівнює з політичним шляхом Навального в Росії. А в Україні, мовляв, політику просто «стало скучно». Мета Саакашвілі, певна Медведєва — «вызвать массовые протесты накануне выборов» (якщо так, тоді це не допомогло). Хоча в масштабність акцій протесту, які, можливо, пройдуть у зв’язку із затриманням політика, блогерка не вірить. Та і Європа не надто стурбувалася через ув’язнення Саакашвілі.

Блогер Роман Цимбалюк поспілкувався про інцидент із грузинським журналістом, головним редактором сайта «New Caucasus» Іраклієм Чихладзе. Той відзначає: Саакашвілі, не в останню чергу — вправний шоумен, який у Грузії має як прихильників, так і недоброзичливців. При цьому затриманий, певен Чихладзе, прагне дострокових виборів у Грузії, щоби повернутися вже до місцевої політики. Та навряд чи силами прихильників Саакашвілі, каже журналіст, у політичному житті сусідньої країни можуть статися радикальні зміни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY