detector.media
07.10.2021 11:43
Верховна Рада зняла Разумкова з посади спікера
Верховна Рада зняла Разумкова з посади спікера
Однією з причин стали розбіжності у позиції Разумкова та «Слуги народу» щодо закону про олігархів. В ОПУ заявили, що спікер почав гальмувати ініціативи президента та відмовляється бути «командним гравцем».

На засіданні 7 жовтня Верховна Рада України зняла з посади спікера Дмитра Разумкова. Трансляцію вів канал «Рада».

Відставку голови ВРУ підтримали 284 народних депутата.

Народна депутатка Євгенія Кравчук («Слуга народу») повідомила журналістам, що посаду спікера найімовірніше обійматиме Руслан Стефанчук, а першого віце-спікера – Олександр Корнієнко. При Разумкові Стефанчук був його першим заступником. Корнієнко – перший заступник голови фракції «Слуга народу».

30 вересня у Верховній Раді розпочали процедуру збору підписів за відставку спікера Дмитра Разумкова. Ініціатором збору підписів став очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Він заявив, що однією з причин початку процедури звільнення Разумкова стали розбіжності щодо закону про олігархів.

Разумков виступає проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні 2021-го спікер відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії, її висновок має надійти у грудні цього року. Цей крок спікера викликав невдоволення та критику з боку команди президента.

23 вересня Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроєкт про олігархів. Пізніше стало відомо, що законопроєкт про олігархів був ухвалений із поправками, які суперечать одна одній. Зокрема, одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша, запропонована спікером Разумковим – на НАЗК. Разумков не був присутній у сесійній залі під час голосування через коронавірусну хворобу. 

За словами радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, Разумков почав гальмувати ініціативи президента та відмовляється бути «командним гравцем»

Сам Разумков неодноразово заявляв, що у відставку добровільно йти не збирається, але за посаду триматися не буде.

5 жовтня Дмитра Разумкова відсторонили від ведення засідань Верховної Ради на два пленарних дні. Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив журналістам, що спікер нібито маніпулює порядком денним, щоб просувати необхідні йому питання.

Напередодні звільнення Разумков збільшив кількість журналістів, яким дозволено одночасно працювати у Верховній Раді.

Фото: скріншот трансляції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY