detector.media
06.10.2021 17:50
У Росії суд зобов'язав головреда The Insider виплатити компенсацію автору фейку про MH17
У Росії суд зобов'язав головреда The Insider виплатити компенсацію автору фейку про MH17
Російський суд захистив «гідність» блогера Макса ван дер Верффа, який писав про збиття літака рейсу MH17 винищувачем.

Суд Москви зобов'язав головреда видання The Insider Романа Доброхотова виплатити нідерландському блогеру Максу ван дер Верффу компенсацію у розмірі 156 тис. рублів за позовом про наклеп. 

Як повідомляє «Настоящее время», Ван дер Верфф просив суд визнати недостовірними поширені Доброхотовим відомості про його співпрацю з ГРУ РФ і отримання від російських спецслужб грошей. Мова йде про матеріал The Insider «Говорит и показывает ГРУ. Как Минобороны распространяет фейки через иностранных "журналистов"».

Також Ван дер Верфф просив суд визнати недостовірним повідомлення Доброхотова про те, що він поширює дезінформацію про версії катастрофи рейса MH17 на Донбасі в 2014 році. Зокрема, Ван дер Верфф відстоював теорію про непричетність Росії до збиття лайнера та стверджував, що малайзійський літак був «збитий винищувачем».

В частині спростування і визнання недостовірними відомостей позовні вимоги були задоволені в повному обсязі. Тепер Доброхотов повинен опублікувати спростування в Twitter.

Також Доброхотов повинен виплатити голландцеві 50 тисяч рублів компенсації і відшкодувати 106 тисяч рублів судових витрат. Захист Ван дер Верффа має намір оскаржити рішення суду у цій частині, адже спочатку блогер просив 2 млн рублів компенсації.

Довідка ДМ. Міжнародне слідство встановило, що пасажирський лайнер Боїнг-777 Малайзійських авіаліній у липні 2014 року знищив російський ЗРК Бук, який був перекинутий росіянами на непідконтрольну Україні територію Донецької області. Унаслідок дій росіян загинули 298 людей – членів екіпажу та пасажирів лайнера. Кремль заперечує причетність до знищення літака.

У липні 2021 року в квартирі Доброхотова та у квартирі його батьків проводили обшук в межах справи за позовом Ван дер Верффа.  

Ще один обшук відбувся 30 вересня, поліція прийшла до батьків Доброхотова в Москві, під час слідчих дій була вилучена вся комп’ютерна техніка та мобільні телефони. 

Сам Доброхотов наразі перебуває за межами Росії. 23 вересня ФСБ Росії відкрила проти Доброхотова кримінальну справу щодо «незаконного перетину кордону» та оголосила його у розшук.  

Основний напрямок роботи The Insider – журналістські розслідування. Найрезонансніші з них вийшли у співпраці з Bellingcat про катастрофу малайзійського Боїнга над Донбасом та про отруєння опозиційного політика Олексія Навального.

Скрішншот відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY