detector.media
06.10.2021 12:42
Медіарух вимагає негайного звільнення Мецгера з посади голови правління «Укрексімбанку»
Медіарух вимагає негайного звільнення Мецгера з посади голови правління «Укрексімбанку»
Медіарух: має місце не просто кримінальний проступок, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України, а тяжкий злочин: захоплення і утримання журналістів як заручників, що передбачає до 15 років позбавлення волі.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» вимагає звільнення з посади голови правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера через його дії під час конфлікту з журналістами програми «Схеми».

Також Медіарух вимагає від правоохоронців неупередженого та об'єктивного розслідування нападу. Зокрема, за статтею про захоплення і утримання журналістів як заручників.

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви.

Медіарух вимагає негайного звільнення, а не тимчасово відсторонення Євгена Мецгера з посади голови правління «Укрексімбанку». Міністерство фінансів та Кабінет Міністрів України, як єдиний акціонер «Укрексімбанку», а також наглядова рада банку повинні дати гідну та справедливу оцінку неприпустимим кримінальним діянням очільника державного банку і прийняти рішення про його невідповідність посаді. 

Окрім того, Медіарух вимагає від правоохоронців неупередженого та об'єктивного розслідування нападу посадовців «Укрексімбанку» на знімальну групу «Схем» – журналіста Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура. Порушники повинні понести покарання у відповідності до кримінального законодавства України.

Дії очільників та працівників державного «Укрексімбанку» є безпрецедентними. Проти журналістів застосували фізичну силу, їх незаконно утримували, вони були фактично взяті у заручники з метою вилучення зібраної інформації, а також був протиправно проведений їхній обшук. Таким чином в даному випадку має місце не просто кримінальний проступок, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України, а тяжкий злочин: захоплення і утримання журналістів як заручників, що передбачає до 15 років позбавлення волі відповідно до статті 349-1 Кримінального кодексу України.

Голова правління Євген Мецгер віддавав протиправні накази, і його підлеглі цілком усвідомлювали, що робили. Варто нагадати, що виконання явно злочинних наказів не знімає з підлеглих відповідальності і не перекладає її на керівника – виконавці несуть всю повноту кримінальної відповідальності.

Медіарух сподівається, що правоохоронні органи та Кабінет Міністрів будуть об'єктивними та неупередженими, і не допустять уникнення відповідальності порушників, не дивлячись на їхні посади чи зв’язки.

***

Раніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський засудив напад охорони «Укрексімбанку» на журналістів «Схем» Кирила Овсяного та Олександра Мазура та пообіцяв, що інцидент отримає «належну правову оцінку правоохоронців».

Нагадаємо, що 4 жовтня знімальна група програми «Схеми» – журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур – записували інтерв'ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером в його кабінеті у центральному відділенні банку.

Після одного з питань Мецгер висловив невдоволення та припинив інтерв'ю. Він також наказав співробітникам банку забрати в знімальної групи техніку та стерти матеріали. При цьому до оператора застосували силу. Журналістів близько години не випускали з приміщення, а потім віддали техніку без відео.

«Схеми» звернулись до поліції та оприлюднили аудіозапис, який вдалося зробити, а потім відновили та опублікували відеозапис конфлікту до моменту, коли працівники банку вимкнули камери.

Поліція відкрила провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Згодом, коментуючи цю ситуацію, «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Міністр фінансів Сергій Марченко засудив дії керівництва державного банку та назвав конфлікти з журналістами неприпустимими. 

Із заявами на підтримку журналістів виступили Посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Наглядова рада «Укрексімбанку» розпочала перевірку інциденту з журналістами «Схем».

В Офісі президента виступили за відсторонення Мецгера від посади на час перевірки та розслідування. Невдовзі після цього він повідомив, що написав заяву про тимчасове усунення від посади.

Фото: скріншот з відео «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY