detector.media
05.10.2021 20:00
Російському правозахисному проєкту Gulagu.net злили «секретний архів спецслужб» з доказами сексуального насилля над ув’язненими в колоніях
Російському правозахисному проєкту Gulagu.net злили «секретний архів спецслужб» з доказами сексуального насилля над ув’язненими в колоніях
За версією правозахисників, співробітники Федеральної служби виконання покарань брали участь в та знали про тортури на замовлення над людьми, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Представники правозахисного російського проєкту Gulagu.net отримали та вивезли з Росії секретний відеоархів спецслужб, в якому є відеозаписи катувань та зґвалтувань засуджених, які перебувають в місцях ув'язнення. Про це повідомляє сам ресурс та його засновник Володимир Осєчкін. Обережно, за посиланням сцени жорстокості та насилля. 

Він розповів, що архів правозахисникам «злив» програміст, який протягом 5 років, під час свого ув’язнення, мав доступ до комп’ютерів Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) в Саратові. За словами Осєчкіна, програміста самого били й катували, а потім вирішили використовувати як спеціаліста. Осєчкін назвав цей злив «найбільш великим та гучним провалом російських спецслужб».

Працівники Gulagu.net отримали понад 40 Гб відеозасобів об’єктивного контролю, документів й фото, які доводять, що в установах ФСВП діють «зондеркоманди негласних агентів ФСБ та ФСВП, які за вказівками своїх кураторів катують та гвалтують ув’язнених й знімають це на видані їм відеорегістратори». 

Наприклад, один з потерпілих Андрій Шварц, пише «Медиазона», відбував покарання в колонії, в якій інші ув’язнені вимагали від нього 50 тисяч рублів. Після кількох побиттів Шварц попросив свою маму переказати зловмисникам гроші, що вона й зробила. Шварц не писав скаргу, оскільки боявся наслідків, однак розповів про інцидент начальнику відділу безпеки колонії.

Фото зі злитого архіву Gulagu.net

Згодом Шварца перевели в інше місце утримання. Там до нього в палату прийшли 4 ув’язнених, які фігурують у ще кількох випадках насилля над ув’язненими – вони систематично влаштовували тортури й вільно почували себе в установі, навіть обговорюючи свої протизаконні дії. Ці 4 ув’язнених спершу обвинуватили Шварца, що він планує бунт, а потім, познущавшись, зґвалтували його дерев’яною палицею. Потім Шварц дізнався, що це було помстою за те, що він розповів про вимагання грошей. І це лише один випадок з багатьох, акцентують правозахисники.

Правозахисники також стверджують, що керівництво установ, які мають доглядати в’язнів, знають про такі випадки та самі з ними пов’язані. 

«У нас цілий ряд файлів службового відеоархіву ФСВП, знятого на службові відеореєстратори в період 2018-2020 років, які вказують на те, що оперативники ФСВП, які зобов’язані виявляти й припиняти злочини, насправді доручали своїй агентурі з-поміж завербованих ув’язнених катувати й гвалтувати слідчо-арештованих, підсудних та засуджених, а також знімати ці тортури на відеореєстратори з метою збору компромату й подальшого шантажу потерпілих від тортур й під загрозою дискредитації й переводу в касту принижених (т. з. "опущених") змушували сотні людей до "співпраці", підписання контрактів про роботу "стукача" в камері, "співпраці зі слідством" й підписання підготовлених слідчим свідчень, зручних для замовників», – сказав Осєчкін.

Нагадаємо, що антимайданівцю Юрію Крисіну, якого раніше визнали винним у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія, оголосили вирок у справі про викрадення та катування активіста Революції гідності у 2014 році. Дарницький районний суд засудив Крисіна до 8 років позбавлення волі.

Фото: Gulagu.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY