detector.media
05.10.2021 09:35
«Колір просто космос»: жіночі журнали роблять із девайсів для паління «вишуканий елемент лайфстайлу» – моніторинг
«Колір просто космос»: жіночі журнали роблять із девайсів для паління «вишуканий елемент лайфстайлу» – моніторинг
При цьому матеріали не попереджають про шкідливість паління.

Онлайн-версії жіночих журналів в Україні рекламують девайси для нагрівання тютюну, акцентуючи, що це є частиною іміджу, стилю та мало не секретом успіху. Про це йдеться в моніторингу тютюнової тематики в українських ЗМІ за 1 червня — 31 серпня 2021 року.

Водночас нагадаємо, що реклама тютюнових виробів — поза законом, тож навіть марковані матеріали порушують законодавчі вимоги.

Але низка жіночих видань публікує таку рекламу під виглядом лайфстайл-матеріалів.

Так, в тексті на сайті Marie Claire розповідають про фотографиню Христину, яка «у світлі софітів» розповіла про новий IQOS DUO Платинум. Мовляв, він — стильний, вишуканий, менш шкідливий, бо творча людина хоче оточувати себе красивими речами. Цей же ґаджет прорекламувала ресторанна експертка Катерина в матеріалі L’Officiel. Її в цьому пристрої привабила його стильність: «Колір просто космос, як у обшивки космічного корабля. У мене просто не було шансів його не купити».

У рубриці «Стиль жизни» видання Buro247 опублікувало рекламний текст про новий IQOS DUO Платинум «в космічному стилі», не позначений як реклама. Текст видання відсилає до культових фільмів Тарковського і Кубрика і вдало стилізований під редакційні матеріали, але при цьому вихваляє пристрій.

У репортажах про стильне життя на L’Officiel бренд IQOS згадували поміж інших. У репортажі про вечірку у столичному ботанічному саду розповіли, як цей бренд «увірвався на вечірку» зі своїм лімітованим космічним девайсом. А ще у двох текстах повідомили, як IQOS «подарував Одесі на вихідні Голівуд». Мовляв, це бренд, який знає, як об’єднувати друзів і влаштовувати стильні події.

Матеріали Marie Claire та Gloss зробили ставку на відому особистість — телеведучу Лесю Нікітюк, яка в тексті про переваги GLO пропагує ідею «бути собою», бо, мовляв, кожна особистість унікальна і неповторна. І посил, і обличчя кампанії працюють на певну аудиторію й показують успішну, розкуту, яскраву, молоду жінку, елементом яскравості якої є пристрій для паління. У ще одному матеріалі видання Gloss Леся Нікітюк «трансформує сіру реальність» також за допомогою цього девайсу.

В Elle розповіли, як IQOS «побудував Голлівуд» для кіновечірки в Одесі, куди запросили друзів бренду і гостей. Цей матеріал позначений як реклама й апелює до прагнення людей бути стильними й серед своїх: «IQOS в руке — как фестивальный браслет на запястье. Сразу узнаешь своих».

Однак у цих матеріалах немає нічого про шкідливість тютюнових виробів.

Більше про те, як видання вихваляють пристрої для паління та їхніх виробників — або ж навпаки розповідають про шкідливість подібних девайсів — у моніторингу «Детектора медіа» та Центру демократії та верховенства права.

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY