detector.media
03.10.2021 22:03
Журналісти назвали серце «офшорного бізнесу» Зеленського
Журналісти назвали серце «офшорного бізнесу» Зеленського
«Слідство.Інфо»: Офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року могли отримати 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із Ігорем Коломойським.

Матеріали витоку документів Pandora Papers, які досліджували журналісти «Слідство.Інфо» свідчать, що серцем «офшорного бізнесу» президента Володимира Зеленського нібито є фірма Maltex Multicapital Corp.

Отримані журналістами документи стверджують, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. 

В серці цієї мережі перебувала досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp. Згідно із документами витоку, Maltex була порівну поділена між фірмами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця»  сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Номінальним власником центру мережі виступала інша компанія Davegra Limited.

«На той час її власником був нинішній очільник Служби безпеки України Іван Баканов. Саме він підписав так звану "трастову декларацію" – документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії...Тобто, фірма Івана Баканова виступила номінальним власником Maltex Multicapital, щоб приховати реального – Володимира Зеленського та його партнерів», – стверджують журналісти.

За даними журналістів, фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.

Розслідування базується на матеріалах Pandora Papers — колаборації журналістів-розслідувачів, яка за словами журналістів, «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу».

«Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів – це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів», – пише «Слідство.Інфо».

Новому витоку документів передували гучні публікації фінансових документів про офшори світових політиків:  «Райське досьє», Panama Papers і LuxLeaks.

Презентація фільму журналістів «Слідство.Інфо» «Офшор 95», який базується на матеріалах Pandora Papers, відбулась у київській «Малій Опері» на Лук'янівці. За кілька годин до прем'єри керівництво закладу відмовило у проведенні заходу, посилаючись на відсутність світла чи початок ремонту. 

Керівниця «Слідство.Інфо» Анна Бабінець повідомила, що коли вона приїхала «Малої Опери», то світло там було, а ремонтні роботи не велись.

Пізніше, після розголосу у ЗМІ, кервіництво «Малої Опери» дозволило провести запланований показ фільму «Офшор 95» у приміщенні закладу. 

За даними «Української правди», після рішення директора «Малої Опери» все ж таки дозволити показ, у КМДА зателефонував чоловік, який представився «начальником СБУ» і пригрозив «проблемами, якщо показ все ж відбудеться».

Редакція дзвонила за номером, з якого телефонували у КМДА. Чоловік, який взяв слухавку, відмовився представитись і скинув виклик після питання, чи працює він у СБУ.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY