detector.media
02.10.2021 19:30
Ініціатива «Здоровье за решёткой» шукає білорусів/ок, які відбули арешт після 9 серпня 2020 року. Пропонують допомогу та збирають свідчення про умови утримання
Ініціатива «Здоровье за решёткой» шукає білорусів/ок, які відбули арешт після 9 серпня 2020 року. Пропонують допомогу та збирають свідчення про умови утримання
Організатори пропонують правову допомогу, а також планують зібрати дані про умови утримання, щоб протидіяти порушенням прав людини в ув’язненні.

Стартувала ініціатива підтримки білорусів та білорусок «Здоровье за решёткой». Автори проєкту, які були змушені покинути Білорусь через репресії після 2020 року, разом з юристами, лікарями та журналістами вирішили запустити кампанію допомоги. 

З одного боку, ініціатори планують задокументувати свідчення про умови утримання адміністративно заарештованих. В рамках кампанії будуть створені матеріали-свідоцтва про умови утримання адміністративно заарештованих: статті, відео, подкасти, інфографіка та ін.

Ініціатори закликають тих, хто відбував адміністративний арешт після 9 серпня 2020 року відповісти на питання у пропонованій анкеті. 

Крім того, ініціатива націлена на допомогу людям у відновленні порушених прав. Вони готові надати консультативну медичну, юридичну та психологічну допомогу тим, хто до них звернеться. Один з учасників ініціативи, правозахисник та лікар Василь Завадський розповів, що багато затриманих не знають, які в них є права. І інформувати людей про їхні права, щоб глобально добиватися їхнього дотримання, особливо в місцях ув’язнення. 

Контакти:

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» 29 липня повідомила про запуск платформи з питань фізичної безпеки, кібербезпеки та професійної практики для журналістів.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів.

Загалом, було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції  Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також – усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: «Здоровье за решёткой»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY