detector.media
01.10.2021 16:35
В Україні у вересні зафіксовано 13 випадків порушень свободи слова – ІМІ
В Україні у вересні зафіксовано 13 випадків порушень свободи слова – ІМІ
ІМІ: Порушували права журналістів приватні особи, місцева та судова влади, а також Офіс президента.

Інститут масової інофрмації зафіксував у вересні 2021 року 13 випадків порушень свободи слова в Україні.

За даними ІМІ, вісім випадків стосувалися фізичної агресії проти журналістів, чотири – у категорії «кіберзлочини», один випадок – у категорії юридичного тиску.

Серед перешкоджань – недопуски журналістів на судові засідання, наприклад, у Дніпрі (журналістів не пустили на судове засідання в справі про побиття телеоператорів) та Чернігові (судова охорона не пускала журналістів на суд у справі проти Нацкорпусу).

Також ІМІ зафіксував недопуск журналістів до міських рад – у Полтаві (охоронці не пускали журналістів до міськради, де відбувались обшуки СБУ) та Запоріжжі (журналістів попросили залишити відкрите засідання в міськраді).

У свою чергу, Прямий канал повідомив, що його журналісти не мали доступу на заходи у США, які організовував Офіс президента.

У Харкові журналістів не пустили партійну конференцію, де відбувалося висунення кандидата на посаду міського голови.

З чотирьох випадків кіберзлочинів два стосувалися DDoS-атак на сайт інтернет-видання «Букви», який двічі за один тиждень зазнав кібератак. Крім того, кількаденної DDoS-атаки зазнав запорізький сайт Ipnews.

Інфографіка: Інститут масової інофрмації

Проти головного редактора харківського онлайн-журналу «Люк» Дмитра Кузубова та телеграм-каналу видання організували спам-атаку через публікацію відеокліпу на підтримку ЛГБТ. Особисті дані та заклики до атаки поширювали в праворадикальних телеграм-каналах.

Порушення стались у восьми регіонах країни. Зокрема, у Києві зафіксовано три випадки, по два випадки – у Запоріжжі, Харкові та на Миколаївщині, та по одному – у Дніпрі, Полтаві, Чернігові та на Хмельниччині.

Порушували права журналістів приватні особи, місцева та судова влади, Офіс президента.

Загалом, з початку року ІМІ зафіксував 139 випадків порушень свободи слова, 73 випадки перешкоджання, 17 побиттів, 12 погроз, 11 обмежень доступу до інформації та 10 кіберзлочинів.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Фото: jeanbaptisteparis/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY