detector.media
01.10.2021 00:06
Лукашенко дав інтерв’ю CNN. Просив не перебивати його
Лукашенко дав інтерв’ю CNN. Просив не перебивати його
Уривки з інтерв’ю розповсюдила його пресслужба та ведуча CNN.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко дав інтерв'ю американському телеканалу CNN. Про це повідомила його пресслужба. Повної версії інтерв’ю наразі немає, але є уривки.

Старший міжнародний оглядач CNN в Росії Метью Чанс спитав у Лукашенка, чи не хоче той вибачитись перед білорусами. Цей фрагмент у своєму твіттері виклала ведуча Крістін Аманпур.

Чанс наводив дані Human Rights Watch та Amnesty International про тортури над затриманими після протестів влітку 2020 року в Білорусі. 

«Amnesty International повідомляє про ізолятори, які перетворювалися в тортурні камери. Затримані в них лежали в багнюці й оголені в той час, як міліціонери били їх кийками. Ви не думаєте, що за це варто було б вибачитися?», – спитав Чанс.

Лукашенко все заперечував та дані правозахисників називав «фейками». Сказав, що йому немає за що вибачатися. А якби було, то він би це зробив через білоруські ЗМІ. 

In an exclusive interview, @mchancecnn sat down with Belarus’s President Alexander Lukashenko, often called the last dictator in Europe.

Watch this exclusive clip, as Matthew presents him with a litany of accounts of human rights abuses. pic.twitter.com/aLbXCPYuoi

— Christiane Amanpour (@camanpour) September 30, 2021

Під час розмови про «кризу з мігрантами» на кордонах Білорусі, він попросив журналіста не перебивати його, коли Чанс намагався його про щось спитати (1:57). 

Також Лукашенко сказав, що «Білорусь уже давно є форпостом Союзної держави Білорусі і Росії… І якщо треба буде, то форпост (з Росією - ДМ) буде створений протягом місяця».

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» 29 липня повідомила про запуск платформи з питань фізичної безпеки, кібербезпеки та професійної практики для журналістів.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів.

Загалом, було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції  Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також – усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Білорусі 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY