detector.media
27.09.2021 18:36
29 вересня «Еспресо» покаже спецпроєкт до 80-ї річниці трагедії в Бабиному Яру
29 вересня «Еспресо» покаже спецпроєкт до 80-ї річниці трагедії в Бабиному Яру
В ефірі програми експерти обговорюватимуть причини трагедії, а також її значення для сучасної України.

29 вересня о 19:00 на телеканалі «Еспресо» в програмі «Великий ефір з Василем Зимою» покажуть спеціальний двогодинний телевізійний проєкт до 80-ї річниці трагедії у Бабиному Яру. Про це йдеться на сайті телеканалу.

Експерти та громадські діячі обговорять різні аспекти цього злочину: чому сталася трагедія? Як зіштовхнулись дві людиновбивчі ідеології – нацистська та радянська? Як подавалася трагедія у радянській історіографії та як збиралася інформація про жертв чи про меморіальні мітинги у 70-80 роках ХХ століття. 

Тему розглядатимуть також і в контексті незалежної України. 

Окремо торкнуться створення меморіалу «Бабин Яр». В програмі розглядатимуть концепції меморіалу, розроблені до 1991 року та пропозиції від істориків і скульпторів за часів Незалежної України. 

В проєкті братимуть участь:

Нагадаємо, що українські євреї вважають, що меморіал «Бабин Яр» може стати зброєю для роспропаганди. 

Ще у квітні 2020 року медійники, діячі культури й науки України закликали Наглядову раду Меморіального центру Голокосту звільнити Іллю Хржановського з посади художнього керівника центру.

Однак голови єврейських громад України закликали київську владу підтримати проєкт створення меморіалу у Бабиному Яру.

Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалу у Бабиному Яру. До збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти, зокрема: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Віталій Портников, Мустафа Джемілєв, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не вбачає ризику в реалізації саме російського проєкту меморіалу.

У квітні 2021 року в Бабиному Яру відкрили меморіальну синагогу.

Фото: babynyar.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY