detector.media
Наталія Лигачова
27.09.2021 08:00
Нам виповнилося двадцять років. Слово подяки
Нам виповнилося двадцять років. Слово подяки
Навіщо ми запустили «Телекритику» у 2001 році й навіщо продовжуємо робити «Детектор медіа» у 2021-му.

«Детектору медіа», який із 2001 по 2015 рік мав назву «Телекритика», виповнилося двадцять років. 

14 вересня 2001 року на сайті вийшов перший текст.

   

Таким побачила аудиторія сайт «Телекритика» у вересні 2001 року 

А 27 вересня ми презентували сайт медіаспільноті, політикам, західним посольствам. Свій авторський проект я створила разом із трьома колегами — Ганною Шерман, Сергієм Черненком (на жаль, уже покійним) та Тетяною Акімовою — завдяки підтримці Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, яке надало громадській організації «Інтерньюз-Україна» цільовий грант. Незабаром до нас приєдналися Леся Кравчук, Володимир Соловйов, Ніна Краснова, Оксана Лисенко, Тетяна Рябокінь, Людмила Гуменюк, Вадим Винниченко.

 

Презентація сайту «Телекритика» 27 вересня 2001 року відбулась за участі посла США в Україні Карлоса Паскуаля та голови «Інтерньюза-Нетворк» Марджорі Роуз

З запуском сайту вітає команду «Телекритики» Олександр Роднянський, тоді – генеральний продюсер каналу «1+1»

Тоді я, звісно, й гадки не мала, що колись ми святкуватимемо двадцятиріччя першого на пострадянському просторі медіакритичного онлайн-проєкту. Все було досить непевним, грант був невеличкий, і для мене, яка заради цього проєкту пішла з посади заступниці головного редактора газети «День» та авторки щотижневої колонки «Телетиждень із Наталією Лигачовою», це був ніби стрибок у прірву. Заради чого?

Можливо, пояснити це найпростіше, згадавши, що «Телекритику» ми планували запустити в жовтні 2001 року. У серпні й вересні без поспіху готувалися до запуску. Аж тут настало 11 вересня 2001 року, теракти у США. Як телекритик я не могла не проаналізувати, як українські канали подавали ці трагічні події. Тож ми вийшли раніше, ніж планували, на пілотній версії видання. Саме це — «не можу мовчати» — було головною мотивацією. Не можемо мовчати, коли бачимо маніпуляції, треш, порушення стандартів, дезінформацію в наших медіа. Та водночас не можемо мовчати й не звертати уваги аудиторії на справді якісні речі, які роблять журналісти. А коли хтось або щось змушує мовчати, доводиться шукати інший шлях, аби висловитися.

Поєднання цього суто внутрішнього, особистого посилу та розуміння важливості того, щоб українці мали змогу на основі якісної інформації робити не нав’язаний кимось, а усвідомлений вибір, і є рушійною силою нашого проекту всі 20 років.

Команда «Телекритики» відзначає разом з гостями свою другу річницю, 2003 рік

Разом із тим ми почуваємося клітинкою не лише української медіаспільноти, а й громадянського суспільства — і суспільства загалом. Саме тому завжди не лише аналізували вплив медіа на всі процеси в державі, а й були активними безпосередніми учасниками багатьох подій.

Започаткування Комісії з журналістської етики, протести проти темників у 2002-2003 роках, створення медіапрофспілки, «Журналістська революція», яка передувала Помаранчевій. Спротив засиллю замовних матеріалів у медіа, багаторічна боротьба за перетворення державного телебачення на суспільне, заснування руху «Стоп цензурі!», моніторинг телеканалів під час Революції гідності та участь у журналістських акціях у межах масових протестів.

Протистояння цензурі, дезінформації та пропаганді російських і проросійських медіа, поширення медіаграмотності та критичного мислення, участь у нагляді за реформою та розвитком Суспільного мовника, плекання майданчика для дискусій у професійному середовищі, досягнення реального впливу саморегуляції на якість медійного контенту — все це ми робили й робимо, поєднуючи журналістику та громадянську відповідальність, не дозволяючи собі при цьому політичної заангажованості, але не боїмося мати власну позицію. 

Журналісти під час акції «Повстань, Україно!», 2002 рік

 

Акція журналістів «Ми не брешемо!» під час Помаранчевої революції, 2004 рік

 Під час Маршу за свободу слова Руху «Стоп цензурі!», 2010 рік

 

Світлана Остапа та Єфрем Лукацький під час Революції гідності, 2014 рік

Я довго думала, що саме сказати цього дня нашим читачам, глядачам наших відеопрограм «Ньюспалм» і Lomakina Yesterday, споживачам наших досліджень, учасникам наших навчальних проектів... Не хочу перераховувати успіхи: дізнатися більше про історію проєкту та його досягнення можна на сайті громадської організації «Детектор медіа». Не буду й бідкатися через поразки, невдачі або труднощі на нашому шляху.

Я хочу зробити, на мій погляд, головне: звернутися зі словами подяки до всіх, без кого нізащо не настав би день нашого двадцятиріччя. Нижче ви побачите довгий список тих, хто так чи інакше долучався до різних наших проєктів у різні роки. Всім — щиро дякую!

А з особливими словами подяки звертаюся до Лариси Івшиної, головної редакторки газети «День», яка 1997 року скерувала мене в напрямку телекритики. Саме з моєї колонки у «Дні» «Телекритика» й народилася.

Разом із Ларисою Івшиною, 1997 рік

Сабіна Штьор, Марк Таплін, Пітер Савчин — співробітники посольств Німеччини і США в Україні — в далекому 2001 році допомогли мені створити «Телекритику». А тогочасний посол США в Україні Карлос Паскуаль  особисто вітав і підтримував нас, як і всі наступні посли США в Україні.

2001 рік, Володимир Мостовий, Сабіна Штьор, Олександр Кривенко (зліва направо)

Ініціативу підтримки підхопили NED в особі нині вже, на жаль, покійної Надії Дюк; Міжнародний фонд «Відродження», «Інтерньюз», Посольство Нідерландів в Україні. У драматичні для історії проєкту 2010–2015 роки — посольства Швеції й Данії, а також багато інших організацій, які допомагали нам жити й розвиватись.

Дякую Ользі Сандаковій, Лілії Побережській та Олексієві Сологубенку, який, на жаль, уже не з нами, але був одним із тих, чий лікоть мав для команди велике значення.

 

Головний редактор журналу «Телекритика» (2006-2010) Євген Мінко, Лілія Побережська, Олексій Сологубенко, 2007 рік, Лондон

Ігор Куляс запропонував у далекому 2003 році робити публічний моніторинг новин — уперше в Україні — й цей проєкт триває дотепер, а Ігор залишається його ідеологом, натхненником і співавтором.

Я не уявляю життя нашого проекту без партнерів з Internews — Марджорі Роуз, С’ю Фолджер, Джилліан МакКормак, — які стали для нас немов членами родини, так багато вони зробили і роблять для нас.

Ольга Сєдова, Інна Підлуська, Галина Смірнова, Вікторія Марченко, Марина Безкоровайна — наші постійні дискусії та обмін інформацією безцінні.

 

2019 рік, Марджорі Роуз, Джилліан МакКормак, Вікторія Марченко, Оксана Майдан

Я вдячна колегам по громадському сектору, незалежним ЗМІ та медіаюристам — Костянтину Квурту, Альоні Притулі, Юлії Мостовій, Ірині Чемерис, Інні Кузнецовій, Володимиру Мостовому, Оксані Романюк, Тетяні Лебедєвій, Тарасу Петріву, Євгену Глібовицькому, Галині Усатенко, Валерію Іванову, Антоніні Черевко, Віталію Шабуніну, Ларисі Денисенко, Олегу Рибачуку, Ігорю Розкладаю, Світлані Конончук, Альоні Романюк, Олегу Хоменку, Андрію Куликову, Ларисі Артюгиній, Наталії Петровій, Марії Гелетій, Валентині Теличенко й багатьом іншим, чиї поради надихають, а відчуття ліктя допомагає долати всі перепони.

Чимало разом зроблено й обговорено важливого для української медіасфери з політиками, членами Національної ради з питань телебачення і радіомовлення різних складів (дехто з яких у минулому були журналістами й активістами) — Миколою Томенком, Андрієм Шевченком, Єгором Соболєвим, Юрієм Стецем, Вікторією Сюмар, Тарасом Шевченком, Іриною Геращенко, Ларисою Мудрак, Ульяною Фещук, Сергієм Костинським, Юрієм Артеменком,  Ольгою Герасимюк, Оленою Кондратюк, Ганною Гопко, Світланою Заліщук, Мустафою Найємом, Микитою Потураєвим, Сергієм Рахманіним, Юрієм Павленком, Сергієм Висоцьким та іншими. Думаю, багато ще попереду.

Я безкінечно вдячна членам усіх складів нашого правління та загальних зборів — без вас команда громадської організації «Телекритика», а згодом «Детектор медіа», була би як віз без коня :)

Я тепло згадую нашого першого комерційного директора Костянтина Дорошенка: він реалізував багато нових для нас ідей; головного редактора друкованого журналу Євгена Мінка, першу редакторку нашої суперпопулярної серед медійників «Дусі» — медіатаблоїда, який ми також створили в Україні першими, — Олесю Савенко…

Хоч як це парадоксально, та не можу не відзначити й роль Олександра Третьякова, який 2006 року, коли західні донори вирішили, що демократія в Україні остаточно перемогла, й різко скоротили грантову допомогу «Телекритиці», запросив нас у свій холдинг «Главред-медіа». Та, ніде правди діти, не можна не віддати належне й Ігорю Коломойському, який 2010 року купив холдинг, після чого група «1+1 медіа» п’ять років була нашим співінвестором, разом із західними донорами. Хоч як нам іноді було важко знаходити з комерційними холдингами спільну мову, але без них ми в той час не вижили б як медіа.

Я особисто дуже вдячна Олегу Наливайку, який, працюючи в той час на керівних посадах у холдингу «Главред-медіа», завжди був своєрідним буфером між нами та власниками холдингу. Саме завдяки мудрим порадам Олега Ігоровича ми ще 2010 року не грюкнули дверима й не пішли від «Плюсів», а знайшли-таки механізм збереження незалежності нашої редакційної політики навіть за умови, коли олігархічний тиск на «1+1» посилювався. І залишалися незалежними до моменту, коли почулися спроможними повернутися до повністю грантового фінансування, а також учитися монетизувати свій контент і аудиторію.

Я не можу поіменно назвати всіх, кому безмежно вдячна. До речі, серед них — і наших постійних критиків. Ви даруєте нам драйв і прагнення весь час удосконалюватись. Усі ви — в нашій пам’яті.

Члени команди «Детектора медіа», 2019 рік

 «Детектор медіа» вперше за 20 років святкував на природі День українського журналіста, 2021 рік

Нинішня команда «Детектора медіа» зіркова й сильна, як ніколи. Тож тільки вперед!

На нас чекають нові виклики, нові можливості, випробування, проєкти. Ну, а нашу аудиторію ми, вступаючи у свій двадцять перший рік життя, постараємося порадувати не лише цікавими публікаціями та дослідженнями, а й приємними сюрпризами: конкурсами, фотоальбомами, відеороликами та, врешті, створенням Клубу читачів «Детектора медіа». Будьте з нами, не перемикайтеся :)

Члени загальних зборів, наглядової ради, учасники команди та  постійні дописувачі у «Телекритику» та «Детектор медіа» за двадцять років. УСІМ ДЯКУЄМО!

Альона Балацанова

Анастасія Білякова-Бєльська

Анастасія Дзюбак

Анатолій Кравчук

Анатолій Мажора

Анвар Деркач

Ангеліна Ломакіна

Андрій Кокотюха

Андрій Куликов

Андрій Приймаченко

Андрій Романенко

Андрій Черніков

Андрій Чулков

Андрій Шматов

Андрій Яніцький

Анна Єгорова

Анна Цяцько

Анна Шерман

Антон Бережний

Антоніна Мніх

Антоніна Черевко

Аркадій Сидорук

Богдан Кутєпов

Богдан Логвиненко

Борис Бахтєєв

Вадим Винниченко

Вадим Міський

Валентина Балабанова

Валерій Зайцев

Валерій Лебідь

Валерій Милосердов

Валерій Носач

Валерія Забірко

Вікторія Білаш

Віра Курико

Віталіна Приходько

Владислав Бурбела

Владислав Дзіковський

Володимир Герасимов

Володимир Малинка

Володимир Рихліцький

Володимир Соловйов

Гала Скляревська

Галина Будівська

Галина Петренко

Галина Попцова

Галина Танай

Галина Усатенко

Галина Ширшик

Ганна Старкова

Ганна Ярошевич

Георгій Почепцов

Даниїл Задорожний

Дарина Білоусова

Денис Іванов

Денис Шабанін

Діана Дуцик

Діана Манучарян

Дмитро Золотухін

Дмитро Різниченко

Євген Булавка

Євген Гомонюк

Євген Заславський

Євген Мінко

Євген Середа

Євгенія Олійник

Євгенія Продаєва

Євгенія Тамонтьєва

Єлизавета Мосійчук

Зоя Красовська

Іван Ковпашко

Іван Марунич

Ігор Грабович

Ігор Когут

Ігор Куляс

Ігор Левенштейн

Ігор Лосєв

Ігор Меделян

Ігор Морозов

Ілона Громлюк

Інга Балицька

Інна Долженкова

Інна Кузнецова

Інна Юр’єва

Іра Рябоштан

Ірина Андрейців

Ірина Бекешкіна

Ірина Гордейчук

Ірина Кирилович

Ірина Пастушенко

Ірина Рожок-Капранова

Ірина Скринник

Катерина Бойко

Катерина Гончарова

Катерина Кондратьєва

Катерина Петриковець

Катерина Толокольнікова

Катерина Хінкулова

Катріна Хаддад-Розкладай

Кирило Євсєєв

Кіра Іванова

Костянтин Гнатенко

Костянтин Дорошенко

Костянтин Усов

Ксенія Ілюк

Лариса Руденко

Лев Татару

Леся Ганжа

Леся Кравчук

Лєна Чиченіна

Лєра Лауда

Лідія Волошина

Лілія Апостолова

Лілія Молодецька

Любов Цибульська

Любомир Ференс

Людмила Гуменюк

Людмила Рябоконь

Людмила Троїцька

Максим Лісовий

Максим Поліщук

Мар’яна Закусило

Мар’яна Олійник

Марина Баранівська

Марина Бердичевська

Марина Довженко

Марина Дорош

Марія Бучельникова

Марія Дачковська

Марія Драгіна

Марія Руденко

Микола Мазюк

Микола Рашеєв

Микола Шиманський

Михайло Бриних

Михайло Глуховський

Михайло Лівандовський

Михайло Мазурін

Михайло Цьомик

Надія Бабинська-Вірна

Надія Федорова

Наталія Болховська

Наталія Виговська

Наталія Данькова

Наталія Катериненко

Наталія Кір’янова

Наталія Лигачова

Наталія Міняйло

Наталія Онисько

Наталя Притуляк

Наталя Соколенко

Ніна Краснова

Оксана Кучинська

Оксана Піддубна

Олег Муренький

Олег Смаль

Олег Шинкаренко

Олександр Зирін

Олександр Крумін

Олександр Михельсон

Олександр Піддубний

Олександр Симудров

Олександра Губицька

Олексій Захарченко

Олексій Зубенко

Олексій Мацука

Олексій Панич

Олексій Темченко

Олексій Хуторний

Олена Демченко

Олена Коркодим

Олена Леоненко

Олена Локоша

Олена Львова

Олена Старостенко

Олена Холоденко

Олена Шандра

Олена Шеремета

Олеся Анастасьєва

Олеся Мамчич

Олеся Савенко

Ольга Беца

Ольга Власюк

Ольга Денисенко

Ольга Жук

Ольга Ліцкевич

Отар Довженко

Павло Довгань

Павло Старостенко

Павло Шевчук

Петро Бурковський

Роман Закревський

Роман Шулик

Роман Шутов

Руслан Новосьол

Саша Кольцова

Світлана Божко

Світлана Григоренко

Світлана Зубкова

Світлана Конончук

Світлана Кореновська

Світлана Костенко

Світлана Лихограй

Світлана Ославська

Світлана Остапа

Світлана Чернецька

Семен Глузман

Семен Случевський

Сергій Грабовський

Сергій Гузь

Сергій Дацюк

Сергій Денисов

Сергій Кравчук

Сергій Лефтер

Сергій Лівадний

Сергій Неретін

Сергій Рахманін

Сергій Рачинський

Сергій Собуцький

Сергій Черненко

Сергій Шевченко

Софія Скиба

Тарас Завгородній

Тарас Назарук

Тарас Петрів

Тарас Прохасько

Тетяна Акімова

Тетяна Веремчук

Тетяна Гордієнко

Тетяна Клименкова

Тетяна Ковтунович

Тетяна Мігунова

Тетяна Неймаш

Тетяна Нестерчук

Тетяна Рябокінь

Тетяна Шепель

Федір Сидорук

Христина Гаврилюк

Юлія Зелінська

Юлія Крапівіна

Юлія Шестакова

Юрій Зелінський

Юрій Іванов

Юрій Луканов

Юрій Нікітін

Юрій Рубан

Юрій Рубан

Юрій Шевченко

Юрко Космина

Яна Добрянська

Яна Новосьолова

Яна Рибальська

Яна Собецька

Ярослав Зубченко

Ярослав Левчук

Ярослав Підгора-Гвяздовський

Ярослав Світлик

Ярослава Тимощук

Ярослава Шеремета

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY