detector.media
24.09.2021 13:19
Гетманцев назвав два варіанти виправлення помилки з правками до закону про олігархів
Гетманцев назвав два варіанти виправлення помилки з правками до закону про олігархів
Данило Гетманцев: Це помилка комітету, наша спільна помилка, але ми її виправимо.

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики нардеп «Слуги народу» Данило Гетманцев заявив, що у парламентарів є два варіанти вирішення колізії в законі про олігархів.

23 вересня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про олігархів з поправками, які суперечать одна одній. Зокрема, одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша, запропонована спікером Дмитром Разумковим – на НАЗК.

За словами Гетманцева, є два шляхи розв’язання проблеми: можна відхилити одну з правок голосуванням у парламенті або внести зміни в закон вже після того, як він набуде чинності. Наразі у парламенті йдуть консультації, як саме діяти у цій ситуації.

«Дійсно, це помилка, яку зробив комітет, це наша спільна помилка, але ми її виправимо. Якщо ми не скористаємося процедурою 131-ї статті, ляже на стіл (президента – Ред.) той, який є (текст ухваленого законопроєкту – Ред.), а потім ми внесемо зміни ...Закон через пів року набуває чинності, тому жодних проблем з цим немає», – цитує Гетманцева «Інтерфакс-Україна».

Чергове пленарне засідання Ради, на якому зможуть переголосувати статтю закону, відбудеться 5 жовтня. Подання про переголосування має зробити особисто спікер парламенту.

23 вересня у другому читанні Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт №5599 про олігархів. За законопроєкт проголосували 279 нардепів.

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та спікер Разумков, який проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні Разумков відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY