detector.media
24.09.2021 13:05
Претендентом у номінанти на «Оскар» від України стала драма «Погані дороги» Наталки Ворожбит
Претендентом у номінанти на «Оскар» від України стала драма «Погані дороги» Наталки Ворожбит
Український оскарівський комітет на своєму засіданні 24 вересня обрав стрічку, що буде претендувати на номінацію «Міжнародний повнометражний фільм» Американської кіноакадемії.

Фільм-претендент оголосять сьогодні о 14:30 на пресконференції, але прямо зараз у столичному кінотеатрі «Жовтень» відбувається преспоказ стрічки, що перемогла в голосуванні представників Українського оскарівського комітету. І це – «Погані дороги» Наталки Ворожбит. Про це «Детектору медіа» розповіли одразу декілька режисерів, продюсерів і один із представників Українського оскарівського комітету. 

«Погані дороги» – повнометражний дебют драматургині та сценаристки Наталки Ворожбит, екранізація її однойменної п'єси, яку ставили у Лондоні та Києві. Стрічка складається з п'яти окремих новел про мешканців Донбасу, чиє життя проходить по обидві сторони від лінії розмежування. 

Світова прем'єра стрічки «Погані дороги» відбулася у програмі «Тиждень критики» Венеційського кінофестивалю в 2020 році, де вона здобула нагороду в номінації «Найбільш інноваційна стрічка в конкурсі». Українська прем'єра фільму відбулася на фестивалі «Київський тиждень критики». Стрічка отримала три нагороди премії кінокритиків «Кіноколо». А також чотири статуетки національної кінопремії «Золота Дзиґа 2021».

Наталка Ворожбит стала відкриттям року за версією Української кіноакадемії. А також отримала державну премію Олександра Довженка за 2021 за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва

Як писав «Детектор медіа», зйомки розпочалися у вересні 2019 року. Фільм вироблено компанією Kristi Films (продюсер – Юрій Мінзянов) за підтримки Українського культурного фонду, який виділив на нього 11 млн грн. Промокампанію фінансує Держкіно. 

Більше про стрічку читайте в рецензії Ярослава Підгори-Гвяздовського.

Нагадаємо, Оскарівський комітет України приймав заявки на висування національних фільмів на «Оскар» до 8 вересня. 

У відборі також брали участь стрічки «Відблиск» Валентина Васяновича, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Носоріг» Олега Сенцова та «Чому я живий» Віллена Новака.

У 2020 році Україна висувала на «Оскар» фільм «Атлантида» Валентина Васяновича. Однак стрічка не потрапила до шорт-листу премії.

19:51
п'ятниця, 10 вересня 2021

Оскарівський комітет відібрав 5 українських кінострічок, із яких вибиратимуть претендента на американську премію

1 266
П’ять українських фільмів надійшли на розгляд Оскарівському комітету, який обере стрічку, що представлятиме Україну на цьогорічному «Оскарі». Режисер(к)и фільмів – Васянович, Сенцов, Ворожбит, Горностай та Новак.
Оскарівський комітет відібрав 5 українських кінострічок, із яких вибиратимуть претендента на американську премію

Про це йдеться у фейсбуку Оскарівського комітету України. Він завершив прийом заявок для участі фільмів у національному відборі на висування фільму на американську премію «Оскар» у категорії «Міжнародний повнометражний фільм» від України.

Цього року в національному відборі участь братимуть 5 фільмів:

«Відблиск» (реж. Валентин Васянович)

Смерть коханої людини завжди викликає сильні страждання і створює справжнє випробування для всіх членів сім'ї. 

Сергій намагається розрадити свою дванадцятирічну доньку Поліну від сумних думок, але вона постійно повертається, щоб обміркувати трагічну подію. Поліна бачить присутність смерті в навколишньому світі й намагається осягнути її неминучість.

«Носоріг» (реж. Олег Сенцов)

Історія, заснована на реальних 90-х в Україні. Головний герой фільму на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кровавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. 

«Погані дороги» (реж. Наталка Ворожбит)

Художній фільм, який складається з чотирьох новел. Події відбуваються на дорогах сходу України протягом 2015 року. Кожна з новел розповідає про сильні стосунки між людьми, що виникають на фоні війни. Чотири розбиті дороги, чотири типи стосунків, питання любові, довіри, зради, ненависті, порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних.

«Стоп-Земля» (реж. Катерина Горностай)

16-річна Маша вчиться у звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх іспитів, вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся спитати – ніколи не знатимеш, чи це взаємно. 

«Чому я живий» (реж. Віллен Новак)

Оповідь у фільмі ведеться від особи десятирічного хлопчика Женьки.

Маріуполь. Довоєнне життя в невеличкому українському місті, на березі Азовського моря, з добрим сімейним побутом, сварливими сусідами, самодіяльною оперою, з доносами в «енкаведе» і танцмайданчиком у міському саду, з гонінням за віросповідання і, певна річ, із любов’ю.

Переможця національного відбору планують оголосити 24 вересня.

Нагадаємо, що Наталка Ворожбит отримала державну премію Олександра Довженка за 2021 за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY