detector.media
24.09.2021 10:38
Рада проголосувала за поправки до закону про олігархів, які суперечать одна одній
Рада проголосувала за поправки до закону про олігархів, які суперечать одна одній
Одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша – на НАЗК.

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про олігархів з поправками, які суперечать одна одній. Нардепам рекомендували переголосувати статтю 5 законопроєкту, щоб виправити юридичну колізію.

Про це свідчить рішення Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, яке оприлюднив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Закон 5599 про олігархів будуть переголосовувати. Необхідне ще одне голосування, аби усунути юридичні колізії, інакше його не підпишуть. Врахували одночасно три поправки (396,398,406), які суперечать одна одній. Відповідно, тепер хочуть переголосувати статтю 5 закону, проте те, як олігарх визнається олігархом», – написав Железняк у телеграмі.

Комітет рекомендував усунути неузгодженість в законі відповідно до статті 131 регламенту ради та викласти статтю 5 закону в єдиній редакції.

Зокрема, Комітет пропонує узгодити, що рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша – на НАЗК.  Правка про НАЗК була запропонована спікером Дмитром Разумковим.

«Дякую і комітету, і Верховній Раді України, що підтримала мою з колегами правку за номером 398! Тепер НАЗК за зверненням спеціальної комісії буде вносити особу до реєстру олігархів! Деолігархізація триває!»,написав Разумков у фейсбуці.

Чергове пленарне засідання Ради, на якому зможуть переголосувати статтю закону, відбудеться 5 жовтня. Подання про переголосування має зробити особисто спікер парламенту.

23 вересня у другому читанні Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт №5599 про олігархів. За законопроєкт проголосували 279 нардепів.

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та спікер Разумков, який проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні Разумков відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

Фото: пресслужба Верховної Ради 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY