detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
23.09.2021 11:30
Який закон здолає Коломойського? Огляд політичних відеоблогів за 13–19 вересня 2021 року
Який закон здолає Коломойського? Огляд політичних відеоблогів за 13–19 вересня 2021 року
Лещенко вважає, що антиолігархічний закон можна експортувати в інші країни, на каналі Мокрика нагадують про інформаційну гігієну, а Лерос пропонує Зеленському та Єрмаку «поцілуватися взасос».

Теми, які на цьому тижні зачепили блогерів, були на слуху і в інших видах медіа. Ютубери «експертно» оцінили проєкт закону «про олігархів», а ще висловилися щодо нардепа Гео Лероса, якого правоохоронці підозрюють у спробі імітувати напад на самого себе.

Олігархи нам не друзі, але й не вороги

Закон «про олігархів», який Верховна Рада ухвалила в першому читанні ще влітку, на цьому тижні знову сколихнув медіаспільноту. Адже на пропозицію омбудсмана Людмили Денисової та представників чотирьох опозиційних фракцій спікер Дмитро Разумков відправив документ на розгляд Венеційської комісії. Що в опозиції вважають правильним, а у владі — намаганням заблокувати боротьбу проти олігархів.

Якщо на токшоу про законопроєкт сперечалися, то блогери в комфортній обстановці (без опонентів) ділилися власними «експертними» висновками. Наприклад, Анатолій Шарій вважає, що Венеційська комісія точно побачить у документі «нарушение Конституции», через яку «перешагнул Зеленский». Побіжно політик/блогер ще й захищає від нападок страшної зеленої влади спікера парламенту Дмитра Разумкова, який і відправив документ на розгляд. Він, мовляв, нині — «белая ворона в этой конченной команде». Бо ж і санкції проти проросійських ЗМІ той не підтримував. Що ж, у Разумкова останнім часом багато захисників у різних таборах.

Очікувано критичні до законопроєкту й у медійному пулі Порошенка. Блогер Олексій Петров називає баталії довкола документа «жабогадюкингом». Олігархами ж симпатик «ЄС» вважає тих, хто має природну монополію. Тому послуговується списком від колишньої державної уповноваженої Антимонопольного комітету Агії Загребельської, яка в етері Прямого каналу назвала олігархами Коломойського, Ахметова, Фірташа та Пінчука. Найбільше у відео згадували, звісно ж, Ігоря Коломойського, якого донедавна вважали «головним акціонером» президентства Зеленського. На погляд блогера, ніякого спецзакону в цьому випадку не потрібно, достатньо якісної роботи АМКУ. А от нинішній документ спрямований на боротьбу з опозицією.

Більш поміркований журналіст Віталій Портников ситуацію довкола закону вважає «війною популістів» Зеленського та Разумкова. Спікер, мовляв, на старті каденції «ґвалтував Конституцію», аж тут вирішив «діяти за процедурою». А все тому, певен блогер, що Разумков хоче залишитися в українській політиці і при цьому не відповідати за дії Зеленського, з яким тривалий час був в одній команді. Головне, радіє опозиційний медійник, що «моноліт прихильників Зеленського у владі перестав існувати».

А що в пулі блогерів, лояльних до влади? Колишній журналіст та донедавна член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко вважає, що «если в Украине сработает деолигархизация, этот способ может быть экспортирован и в другие страны региона». При цьому блогер вважає, що закон не завдасть внесеним до реєстру олігархів людям «никаких потерь, кроме репутационных» і відбирати у фігурантів ЗМІ, як про це говорять противники законопроєкту, ніхто не збирається. Разом із тим боротися проти олігархів тільки силами Антимонопольного комітету, переконаний Сергій Лещенко, не вдасться, адже ці люди мають занадто потужний вплив у державі.

Лерос: провокатор чи «жертва режиму»?

Побільшало в медіасередовищі і згадок про колишнього «слугу народу», а нині позафракційного нардепа Гео Лероса, який з тією-таки «зеленою» владою тепер непримиренно бореться. Днями Офіс генпрокурора відкрив проти політика провадження, посилаючись на сумнівної якості відео, розміщене на одному з телеграм-каналів. Де людина, дуже схожа на Лероса, домовляється про імітацію нападу на себе.

У середовищі опозиції, як серед прихильників Порошенка, так і серед симпатиків проросійського курсу, думки збігаються: влада тисне на людину, яка взялася викривати її протизаконні оборудки. Як завжди, сміливим на екрані постає блогер Мирослав Олешко, назвавши своє відео «Срочно: Ермак и Тищенко замочили Гео Лероса за правду о коррупции Зеленского». Представників Офісу президента блогер називає «идиотами и лицемерами», а самого Зеленського — «мелочным и мстивым». Мовляв, це саме в Офісі президента «склепали» відео, на якому фігурує начебто Гео Лерос. А все через помсту нардепу за його викриття. А ще, певен Олешко, влада хоче «попутно нанести удар по Авакову», якого Мирослав давно захищає.

Говорили про справу Лероса і на каналі журналіста Данила Мокрика. Тільки не сам блогер: ситуацію коментували представники фактчекінгового проєкту «По той бік новин». На думку керівниці проєкту Альони Романюк, поширене анонімними телеграм-каналами відео, в якому фігурує начебто Лерос, виглядає як «косплей на журналістське розслідування». При цьому інформацію дуже швидко підхопили «сайти-сміттярки», а також розігнали у фейсбуку, зокрема й силами нардепів від «Слуги народу». А вже за кілька годин повідомлення про сумнівне відео були на сайтах правоохоронців, у тому числі Державного бюро розслідувань. Тоді як справу нардепа Трухіна, який, імовірно, спричинив аварію на трасі Київ — Харків і, можливо, був при цьому нетверезим, поліціянти почали розслідувати лише за кілька днів.

А що ж сам Гео Лерос? Він називає ситуацію довкола себе «справжньою інформаційною війною». Мовляв, його ім’я в негативному контексті за останні два дні (відео нардеп опублікував 16 вересня) «згадали вісім тисяч разів». І це, мовляв, особиста помста Зеленського та Єрмака за запитання щодо справи «вагнерівців», які він, Лерос, ставить публічно. Гео Лерос вважає, що кампанію проти нього у ЗМІ допоміг організувати народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» та бізнесмен-забудовник Вадим Столар, який має зв’язки з Андрієм Єрмаком. Із подачі Столара ЗМІ й почали розміщувати цю «парашу». Адже в Офісі президента, певен депутат, хочуть відвернути увагу від того, що Зеленський «злив спецоперацію» й має відповідати за державну зраду.

А от що на відео справді він, Лерос не заперечує. Бо свого часу, мовляв, справді ходив до Вадима Столара вирішувати питання оформлення муралів у столиці. Саме той запис, каже нардеп, тепер і використовують, наклавши на нього потрібну звукову доріжку. Оригінали ж, запевнив Лерос, саме у Столара і зберігаються. Тож закликав правоохоронців піти до нардепа-бізнесмена і взяти в нього відеодокази. Але, звісно ж, цього не зроблять. Бо завдання — «тиск на опонентів величайшого лідера сучасності». Завершує депутат тим, що в разі, якщо за тиждень із моменту публікації відео ніхто не надасть реальних доказів його провини, пропонує Єрмаку та Зеленському вийти під Офіс президента і «поцілуватися взасос». Дивні все ж фантазії в цих політиків-блогерів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY