detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
21.09.2021 16:00
«Ликвидировать пост президента». Огляд політичних токшоу за 13–17 вересня 2021 року
«Ликвидировать пост президента». Огляд політичних токшоу за 13–17 вересня 2021 року
Качний вважає, що Крим «здали за вказівкою Заходу», Гетманцев погрожує Герасимову судом, а Шахов вважає речника президента колаборантом.

На тижні в багатьох токшоу знову лояльно згадували спікера парламенту Дмитра Разумкова та радо давали йому слово. А ще сперечалися про закон «про олігархів», ціни на газ та вибори до Держдуми Росії, на які возять мешканців окупованих Росією ж українських територій.

13 вересня, «Свобода слова», ICTV

Участь взяли: у дуелі — народний депутат Данило Гетманцев («Слуга народу») та міністр соцполітики уряду Гройсмана Андрій Рева, у гуртовій дискусії до них долучилися спікер парламенту Дмитро Разумков, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, радник голови Офісу президента Тимофій Милованов, нардепи Артур Герасимов (співголова фракції «Європейської солідарності»), Ярослав Железняк (голова фракції «Голос»), Вадим Івченко ( «Батьківщина»), Роксолана Підласа («Слуга народу»). Разом дев’ять гостей (вісім чоловіків та одна жінка).

 

Питанням для дуелі Гетманцева та Реви стала публікація нардепа від «Слуги народу». Він не лише іронізує над Петром Порошенком (який раніше порівняв політичний шлях Зеленського з кар’єрою Лукашенка), а й пише, що українцям треба попрацювати, аби досягти соціальних стандартів Білорусі. У студії Гетманцев запевнив, що не закликав наслідувати Білорусь, а пропонував «брати найкраще». Бо, на погляд нардепа, «є дві Білорусі»: до та після президентських виборів-2020.

Представник попередньої влади, в бік якої полетіло каміння, сказав, що на Білорусь дивляться ті, хто ностальгує за СРСР. А краще би зважати на шлях Польщі чи країн Балтії. Далі політики взялися мірятися, за якої влади більшими були соціальні виплати, а меншими — ціни та корупція. Поступатися не хотів ніхто, тож час від часу Рева та Гетманцев зривалися на крик.

У перерві між блоками ведучий розіграв чергову книжку серед глядачів проєкту. Нині це було видання «Стовп самодержавства» авторства Владислава Івченка та Юрія Камаєва.

Гуртова дискусія стартувала зі включення недужого на ковід спікера парламенту Дмитра Разумкова. Той розповів, що відправити проєкт закону «про олігархів» на розгляд Венеційської комісії його попросили чотири опозиційні фракції парламенту, а також омбудсман Людмила Денісова. Прокоментував Разумков і чутки про можливу відставку. Мовляв, процедура усунення спікера з посади депутатам відома. Та він, у будь-якому разі, власним принципам не поступиться (майже дослівно ці слова Разумков повторив у п’ятницю в етері програми-«тезки» Шустера).

До того, як політики почали сваритися, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко встиг нагадати, що вакциновані матимуть привілеї в разі погіршення епідситуації. А в разі переходу областей до «червоної» зони навчальні заклади працюватимуть тільки за умов 100% щеплення персоналу або ж надання регулярних негативних тестів на коронавірус.

Далі у проєкті знову настав період, коли talk тісно переплітався із show: представники влади розповідали, що Україна розвивається, а опоненти запевняли, що ми падаємо у прірву. Не обійшлося й без непідготовленості. Зокрема, коли «слуга народу» Роксолана Підласа сказала, що 58% українців схвалюють напрямок руху країни. Її поправив ведучий: за даними групи «Рейтинг», саме така кількість респондентів не поділяє вектор руху України, тоді як схвалюють напрям лише 34% опитаних. Та всі ці нюанси були в тіні емоційних виступів співголови фракції «Європейської солідарності» Артура Герасимова. Той сказав, що ціни в Україні стрімко зросли, а от зарплати, зокрема лікарям, затримують. Додавши, що «за Порошенка такого не було». Звісно ж, і врятувати українців може тільки «ЄС», яка, нагадав Герасимов, зареєструвала законопроєкт 6006. Згідно з документом, держава має спрямувати отриману від Міжнародного валютного фонду фінансову допомогу на виплату зарплат, пенсій та субсидій (схоже, такими законопроєктами «ЄС» хоче рішуче увірватися на електоральне поле «Батьківщини», звиклої піаритися на соціальних темах).

Опонував Герасимову розпалений дискусією з Ревою Гетманцев. Говорив, що за часів Порошенка країна впала на дно, а «від дна легше відштовхнутися», та запевнив, що Україна здолала викликану пандемією фінансову кризу. Побачивши таку битву штабних тез, нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко дістав із рукава козир: «Новий курс України», на якому Юлія Тимошенко піарилася, йдучи на президентські вибори-2019 (хоча фактчекери оцінили документ дуже скептично). На захист влади стала Роксолана Підласа.

 

Давай, розкажи мені, що існує щось краще за «Новий курс»

Артур Герасимов запевняв, що кошти з «Великого крадівництва» йдуть на зарплати в конвертах «слугам народу», на що Данило Гетманцев погрожував опоненту судом. Та Герасимов не заспокоївся, за мить додавши, що влада «краде не по-дєтскі». Завершував нардеп канонічними для представника «Євросолідарності» словами про те, як добре було в Україні за часів Порошенка.

15 вересня, «Український формат», Перший незалежний

Гостями сольного блоку стали колишні нардепи-регіонали Ганна Герман та Віталій Журавський. У гуртовому лінчуванні влади взяли участь нардеп Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя»), міністр охорони здоров’я першого Кабміну Яценюка Олег Мусій, експарламентарка Надія Савченко («Батьківщина»), політичні коментатори Олександр Лазарєв, Володимир Цибулько, Дмитро Марунич, Денис Невядомський, Юрій Дудкін, Денис Ярославський, Віктор Майстренко. На післямові до обговорення долучилися політичний діяч Володимир Чемерис та політкоментатор Олексій Буряченко. Разом — 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

 

Якщо ви ніколи не бачили цей продукт медведчуківського агітпропу, радимо ознайомитися з матеріалом Андрія Любарця. Якщо ж ви вже переглядали випуски «Українського формату», то далі вчергове можете оцінити, до чого ладні договоритися політичні діячі в бажанні підтримувати проросійський порядок денний.

У блоці, що передував гуртовій дискусії, вражала красномовністю колишня соратниця Януковича Ганна Герман. Старт дала ведуча Діана Панченко, згадуючи, що вже сім місяців поза етером — телеканали NewsOne, ZIK та «112», «без суду і слідства» закриті владою Зеленського. На протидію «свавіллю» «сотні журналістів прийшли до американсько-німецького посольства і передали листи Байдену та Меркель», — додав ведучий Ростислав Сухачов. Ганна Герман бідкалася, що «Зеленський за два роки знищив усі напрацювання по свободі слова» та має бути притягнутий до відповідальності. В руках гостя тримала «лист від журналіста» Руслана Коцаби, якого облили зеленкою в Івано-Франківську. Герман бідкалася, як він «ледь не осліп після нападу праворадикалів», а справа його, мовляв, не розслідується. (На Коцабу в нас є докладне досьє.)

Ще Герман анонсувала «звернення до всіх посольств» із приводу «тиску на свободу слова» в Україні. Бо нині в нас, на погляд ексрегіоналки, діє «інститут цензури» як за часів СРСР. Ще вона каже, що на Зеленського за це варто подати до суду, а також звернутися до МВФ, щоби той не надавав більше жодної допомоги, допоки ситуація зі свободою слова не зміниться. Ну ось, а коли до чогось подібного закликала опозиція за часів президентства Януковича, регіонали нарікали: «Вам що гірше, то краще».

Канали Медведчука, певна Герман, дивилися «люди праці», які «не бігають по майданах». Віталій Журавський сказав, що на закриті ЗМІ «ходили всі політики». Це, м’яко кажучи, неправда. Ходили одні й ті самі — й далеко не з усіх таборів.

У гуртовому блоці домінувати намагався нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Олександр Качний. Говорили вже про тарифи та опалювальний сезон. Качний закликав терміново зібрати засідання Кабміну та зазначав, що скоро «люди выйдут на улицу», а політкоментатор із пулу «Євросолідарності» Цибулько нагадував: за Порошенка такого не було.

Роль «злого поліцейського», не вперше на проєктах Першого незалежного, виконував очільник МОЗ першого уряду Яценюка Олег Мусій. Він сказав, що люди «обирають невігласів». А розкритикувавши попередню владу, додав, що «Зеленський гірше, ніж Порошенко», тож має отримати «пинка під зад». Володимир Цибулько був не згоден із критикою попередників, вказуючи присутнім, що «краще за Порошенка нема». При цьому попутно висміюючи «слуг», які, мовляв, сліпо «вихваляють патрона».

 

«Краще за Порошенка нема!»

Найгучніші заяви і надалі робив нардеп від «ОПЗЖ» Качний. Спершу казав, що у 2014 році «отдали Крым по приказу Запада» (що?); далі ремствував, що «молодых революционеров» типу Яценюка «розкрутив» ще Шустер на своєму токшоу; пізніше розписував, як буде добре, якщо «ликвидировать пост президента», залишивши лише парламент, який формуватиме Кабмін. Згодом соратник Медведчука розповідав жахалки про «налоговых участковых», які будуть заводити у районах «стукачів», аби ті доповідали про статки місцевих мешканців.

Філософські роздуми Олександра Качного переривали виведені на екран відео. Наприклад, із прямою мовою Разумкова, який в етері «Свободи слова» на ICTV заявляв, що не поступиться власними принципами. Присутні коментували дії парламентаря стримано. Зокрема, політкоментатор Лазарєв бачить Разумкова конкурентом Зеленському у політичному просторі.

Як же на «Українському форматі» та й без російської пропаганди. Тим більше, коли її тиражують ведучі. От і Діана Панченко, оком не моргнувши, розповіла, як «з території України був обстріляний білоруський прикордонний стовп». Забувши додати позицію українських прикордонників, згідно з якою обстріл вівся із мисливської зброї.

Показовими були й деякі студійні діалоги. Наприклад, коли українець Дудкін перед колишнім росіянином Майстренком відбілював Росію стосовно загарбання Криму. Дудкін зауважував, що Росія має чи не найкращі засоби військового зв’язку, а отже воювати з нею не ризикнуть навіть провідні армії світу. Олександр Качний говорив, що «Запад заталкивает Беларусь к русским», а пізніше сперечався з тим-таки Майстренком щодо військової міці Росії та слабкості України. Дивно, звісно, дивитися, як українці переконують росіянина в чомусь подібному.

16 вересня, «Право на владу», «1+1»

У програмі були позаштатні радники голови Офісу президента Тимофій Милованов та Олексій Арестович, радниця міністра енергетики Олена Зеркаль, народні депутати Андрій Герус, Ірина Верещук («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), Вікторія Гриб (позафракційна), генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін, представник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, ексміністр палива та енергетики Юрій Продан, оглядач Deutsche Welle Андрій Гурков, лідер Національної платформи примирення та єдності Сергій Сивохо, журналіст Роман Цимбалюк, телеведучий Остап Дроздов. Разом 15 гостей (12 чоловіків і три жінки).

 

За першу тему взяли готовність газогону «Північний потік-2» та перспективи України як транзитерки природного газу. Радниця міністра енергетики Олена Зеркаль говорила, що навіть труба в обхід нашої держави залишить у грі вітчизняну газотранспортну систему. Те, що Україна залишиться транспортером газу до Європи, говорив і оглядач Deutsche Welle Андрій Гурков.

За відсутності у студії представників партії Порошенка відповідальним за «зраду» був представник ВО «Батьківщина» Олексій Кучеренко. Насупивши брови, нардеп кричав, що обхідний газогін можна зневажати, але він от-от запрацює, а Україна залишиться ні з чим. Відповідно, зростуть і тарифи на тепло. Опонувати намагався радник Єрмака Милованов: на його погляд, дорогий газ автоматично не означає високі тарифи для українців. Заспокоював споживачів газу і нардеп із монобільшості Андрій Герус.

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін традиційно виступав поміркованим песимістом: мовляв, Європа залежна від російського газу й буде домовлятися з Путіним. Проте Україна не повинна припиняти енергетичний діалог із ЄС. Європа, на погляд Клімкіна, має принаймні допомогти нам з енергоефективністю.

Представник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін зазначав, що Україні варто повчитися в Росії «просчитывать ходы наперед». А ексміністр енергетики Юрій Продан бідкався, що всі наглядові ради великих підприємств у нас віддані в зовнішнє управління.

Посеред програми ведуча зазначила, що, йдучи вранці на роботу, біля воріт каналу побачила простого мешканця Франківщини. Літній чолов’яга, за словами Мосейчук, не просто прийшов поскаржитися на зубожіння, але й мав при собі щось на зразок плану реформування країни. Ведуча не втрималася й записала з гостем інтерв’ю.

Другою темою були вибори до Держдуми Росії, участь у яких нині взяли й мешканці окупованих територій Донеччини та Луганщини. Очільник Національної платформи примирення та єдності Сергій Сивохо певнив, що для Росії «важен сам процесс» голосування тамтешніх мешканців, аби показати, що вони невідворотно відкололися від України. Ще Сивохо висловив побажання до нашої влади, аби та дозволила мешканцям окупованих територій голосувати хоча б онлайн на українських виборах. Тоді як чинна верхівка, на погляд Сивоха, «дает негативный посыл» мешканцям окупованих територій. Ідеї підтримала і позафракційна депутатка Вікторія Гриб.

Натомість спецкор УНІАН у Москві Роман Цимбалюк задум Сивоха розкритикував. Журналіст певен, що, отримавши право електронного волевиявлення, мешканці окупованих територій голосуватимуть за проросійські проєкти, аби їх було якомога більше у Верховній Раді.

Та найбільшим «карателем» вечора став телеведучий Остап Дроздов. Який і раніше, коментуючи проросійські теми, слів не добирав. Нині медійник сказав, що й дня не жив би на «території зомбі-апокаліпсису» (себто на окупованих територіях), бо це — «втрачений регіон» для України. Тож наша держава не має вкласти ані копійки у відновлення тамтешніх населених пунктів, а якщо й піде на реінтеграцію, то тільки на жорстких умовах: українська мова та декомунізація.

 

Якого розміру осиковий кілок ви застосуєте проти тих зомбі?

Як реінтегрувати окуповані території Донбасу, Наталя Мосейчук допитувалася і в речника ТКГ Олексія Арестовича. Наприклад, чи залишить Україна умовну вулицю Захарченка в Донецьку? Гість сказав, що такі питання треба вирішувати на місцевих референдумах. Не виключає Арестович і силового варіанту деокупації. Наприклад, за умови, що «Путін захворів і у нас є 3–5 діб». Втім як речник ТКГ, так і інші гості, як-от Клімкін, вважають, що навіть із відходом чинного російського президента від влади «наступний буде ще гіршим».

17 вересня, «Моя Україна», Прямий канал

У новому сезоні в праймі Прямого виходить нове підсумкове токшоу Матвія Ганапольского. Нове за назвою, а за формою й змістом — те саме, що й «Ехо України», яке тепер іде по буднях.

Нагадати глядачам, яка погана в Україні влада, зібралися народні депутати Михайло Бондар («Європейська солідарність»), Михайло Волинець ( «Батьківщина»), Ярослав Железняк, Андрій Осадчук («Голос»), Сергій Шахов (група «Довіра»), екснардеп Ігор Мірошниченко (ВО «Свобода»), міністр інфраструктури кабміну Гройсмана Володимир Омелян. Разом сім чоловіків.

На старті програми Матвій Ганапольський повідомив, що нині його співведуча захворіла, тож «Мою Україну» він проведе сам. Додавши, що днями отримав повторне щеплення від коронавірусу, тож може бути «роздратованим».

У програмі Ганапольського теж згадали протистояння спікера парламенту Дмитра Разумкова з монобільшістю. Звісно ж, прихильні до Порошенка гості симпатизували голові Верховної Ради. Зійшлися на милій власнику телеканалу думці, що Разумков пішов проти ініціатив Зеленського (якого Ігор Мірошниченко назвав «молодим недодиктатором»), тож страждає через це. А Михайло Волинець настільки захопився постаттю Разумкова, що навіть згадав, що той має «характер від батька» (заступника секретаря РНБО часів Кучми Олександра Разумкова). Сам Разумков колись говорив про дещо інший батьків спадок.

Далі говорили про розслідування ДТП, яке, ймовірно, спричинив народний депутат від монобільшості Олександр Трухін. Інфоприводом для згадки стала заява в. о. директора ДБР Олексія Сухачова, що слідство не може встановити, хто саме був за кермом під час зіткнення.

Традиційно домінувати в ефірі намагався сам ведучий. Нині Ганапольський розіграв мініатюру про брехунів із ДБР. Говорячи, що в нього «зла бракує… як вони пендюрять всіх українців».

 

Ну як вам ще розтлумачити, наскільки погана влада Зеленського?!

Гості кинулися підспівувати ведучому. Михайло Бондар із «ЄС» твердив, що ДБР — це орган, який «пресує опозицію». Ярослав Железняк із «Голосу» вважає, що кейс Трухіна «ввійде у підручники… як не треба робити». Михайло Волинець із «Батьківщини» припускає, що в результаті «слідчих дій» виявиться, що за кермом «сидів Порошенко». Ексміністр інфраструктури Володимир Омелян певен, що інцидент стане «черговою чорною міткою на репутації Зеленського». Матвій Ганапольський при цьому закликав не говорити персонально про Олександра Трухіна, бо його немає у студії. Нагадаємо, що Володимир Зеленський теж жодного разу не приходив на Прямий, та кому з представників та гостей телеканалу це заважає регулярно поливати його брудом?

Далі ведучий ділився роздумами про Україну радянських часів, яка, мовляв, тоді мала втричі більші «пороки радянської влади», ніж навіть Росія. Тому звідси їхали до Москви, де було більше свободи (гм…). А змінилося все лише після подій 2014 року.

 

Потому втисячне розбирали одну з «найсолодших» тем Прямого — ймовірне «злиття» спецоперації із затримання бойовиків ПВК Вагнера. Інформаційний привід цього разу — слова того ж таки керівника ДБР Сухачова: «Слідство не отримало підтвердження інформації про те, що на території України проводилась така операція». «Тобто, її тут не планували?» — запитував сам себе Ганапольський. Далі на екран вивели пряму мову колишнього керівника Головного управління розвідки Василя Бурби та співголови фракції «Європейська солідарність» Артура Герасимова. А от очільницю ТСК Мар’яну Безуглу ведучий закликав «не слухати».

У «роздумах на тему» Ганапольський сказав, що влада вирішила «уйти в отказ», а отже вчергове «харкнула у людей». Далі наголошуючи, що ТСК має заслухати показання президента Зеленського та голови його офісу Єрмака. Соратник Тимошенко Волинець сказав, що на засідання комісії мали би запросити журналіста Юрія Бутусова, який перший написав про спецоперацію, або особисто Петра Порошенка, а представник «ЄС» Бондар певен, що голову ТСК Безуглу «зобов’язують брехати». Сергій Шахов із «Довіри» додав, що профільну комісію «мали віддати опозиції».

Як завжди в етерах Прямого, категоричним був ексміністр інфраструктури Володимир Омелян. Для нього в цій історії «все очевидно»: спецоперацію «злили» президент та очільник його Офісу. Ба більше, наступна влада, на думку гостя, має провести аудит правоохоронних органів та ліквідувати ті, які «давно мертві», на кшталт ДБР. Але ж Держбюро було створене лише у 2016-му, та ще й за каденції Порошенка. Омелян тим часом додав, що завдяки матеріалам CNN та Bellingcat Зеленський стане «нерукопожатим на Заході».

Далі знову була акторська мініатюра від Ганапольського, який читав новину про створення системи моніторингу олігархів від РНБО, оголошену Олексієм Даніловим на брифінгу. Гості при цьому показово сміялися, а нардеп із «Голосу» Андрій Осадчук сказав про «криворізьку школу права» (яка суголосність із тезами ексрегіоналки Олени Бондаренко!).

Наприкінці згадали про вибори до Держдуми Росії, що пройшли, в тому числі, на окупованих територіях Донеччини та Луганщини. Навели пряму мову співголови фракції «ЄС» Ірини Геращенко та речника президента Сергія Никифорова, який говорив про те, що мешканці окупованих територій за потреби можуть брати російські паспорти та йти голосувати, бо все одно Україна результатів тих виборів не визнає. Гості очікувано розкритикували прессекретаря за позицію Банкової, а нардеп Шахов і взагалі називав Никифорова «воно» та «колаборантом».

17 вересня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

Імітувати діалог у студії намагалися політолог Вадим Карасьов (сольно), народні депутати Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), Анна Скороход («За майбутнє»), Юлія Гришина («Слуга народу»), екснардеп-регіонал, нині голова політради партії Мураєва «Наші» Олександр Долженков, колишній генпрокурор часів Зеленського Руслан Рябошапка, ексголова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, телевізійник Микола Вересень, політичні коментатори Віктор Скаршевський, Володимир Цибулько, Юрій Молчанов, Олександр Лазарєв, Михайло Чаплига, Сергій Биков. Разом 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

На сольному блоці традиційно стильний політолог Вадим Карасьов разом із ведучими намагався знайти відповідь на запитання, хто має головувати в Україні — президент чи парламент? Ведучі схилялися до другого варіанту, гість казав, що парламент — це «полная безответственность».

Роздуми гостя час від часу перебивалися «жартами» ведучого Макса Назарова. Наприклад, про дорогий газ як «ціну гідності». Коли ж зайшлося про закон «про олігархів», інший ведучий нинішнього етеру Антон Довлатов сказав, що ним можновладці «вішають лапшу на вуха». Показали у студії і фото, на якому лідер фракції «Слуги народу» Арахамія на матчі Ліги чемпіонів з футболу між «Динамо» та «Бенфікою» зустрівся у віп-ложі з олігархом Коломойським.

На погляд Карасьова, закон не стосуватиметься олігархів типу Коломойського чи Фірташа, які під санкціями Заходу. А от Порошенку та Ахметову варто напружитися.

Далі гості зо двадцять хвилин слухали брифінг секретаря РНБО Олексія Данілова, під час якого той попросив журналістів не звертатися до нього російською. А ще згадував про систему моніторингу олігархів. Реагуючи на почуте, Вадим Карасьов назвав вислови посадовця «божевіллям», а ведучі — «клоунадою». Макс Назаров так розізлився на слова Олексія Данілова, що запевняв: той — «безграмотный человек, не знает ни роду, ни племени». За кілька хвилин той-таки ведучий побажав секретарю РНБО «залишитися у психдиспансері».

Гуртовий блок програми «П’ятниця. Вечір» нічим не відрізнявся від попередніх: левова частка гостей була критичною до влади і переконувала, що «все пропало». Зокрема, голова політради партії «Наші» Долженков лякав глядачів збільшенням тарифів, а ексгенпрокурор Рябошапка казав, що «влада не знає, що робити». Соратник Тимошенко Кучеренко трохи згодом бідкався, що на народ тиснуть комуналкою, а рейтинги влади і досі не падають. А ще уряд пресує міських голів, аби ті не підвищували житлово-комунальні тарифи, компрометуючи центральну владу.

 

Страждаєш від тиску влади? Іди, обійму

Політкоментатор Скаршевський, своєю чергою, наполягав на негайному виїзді української робочої групи до Росії для підписання прямого контракту з «Газпромом». Це спричинило першу гучну суперечку у студії, бо ексгенпрокурор Рябошапка нагадував гостю, що Росія — агресорка.

Далі йшлося про бюджет. Політкоментатор Володимир Цибулько не змінював платівку: розвиток економіки, як і іноземні інвестиції, були лише за каденції Порошенка. Тоді як ведучому Назарову боліло «беззаконня»: саме так проросійський медійник сприймає санкції РНБО щодо каналів Медведчука та інших медіа подібного штибу. Руслан Рябошапка з такою тезою не погодився.

Потім в етер ввімкнули «слугу народу» Юлію Гришину, яка у своєму телеграм-каналі запитала підписників, чи має бути державний устрій федеративним, як у Швейцарії? Парламентарка відзначила, що саме була у Швейцарії у робочій поїздці. Втім за часів війни такий устрій для України доречним не вважає. Відповідь помітно засмутила ведучих.

Далі «зрада» неслася навколо виборів у Держдуму Росії, участь у яких взяли й мешканці окупованих територій. У студії навели пряму мову Сергія Сивоха, який напередодні у «Праві на владу» пропонував дозволити мешканцям окупованих територій брати участь в українських виборах в онлайн-режимі. Медійник Молчанов таку ідею схвалив, попутно додавши, що секретар РНБО Данілов учергове «унизил русский язык». Мовляв, як із такими заявами Донбас реінтегруєш? За ним до студії телефоном ввімкнули начебто мешканку окупованої Луганщини. Та розповіла, що тиску на місцевих щодо участі у голосуванні окупаційна адміністрація не чинить, а люди, мовляв, і самі залюбки йдуть на виборчі дільниці. При цьому, за словами жінки, українські паспорти на окупованій території теж не викидають.

Політкоментатор Чаплига сказав: ці люди ніколи не проголосують за Порошенка чи Зеленського, тому влада і не поспішає долучати їх до українських виборів. Коли ж опонувати йому взявся політкоментатор Биков, сказавши, що «власть делает все правильно», запроваджуючи санкції проти організаторів голосування на окупованих територіях, у студії зчинився галас.

Апологетом тверезих думок в етері «Нашого» не вперше був телевізійник Микола Вересень. Той нагадав, що на окупованих територіях «немає нічого українського», тож і чинній владі буде дуже важко повернути їх назад. Та думки гостя потонули у черговій істериці Михайла Чаплиги, який казав, що побоювання українців через роздачу громадянам паспортів інших держав — це «комплекс меншовартості». Слухаючи таку маячню, Вересень відверто не знаходив собі місця та озирався довкола, наче намагаючись зрозуміти, коли цей пекельний етер добіжить кінця.

 

 … та й думку гадаю: чому я в етері? Чому не тікаю?

Наприкінці випуску медійник Юрій Молчанов порівняв Україну з пофарбованим у жовто-синє «покосившимся сараем». А коли у студії знову взялися ганити за вислови міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, Микола Вересень нагадував, що в етері мав би панувати плюралізм думок, де «кожен має право щось сказати». Е ні, пане Миколо, тут ви точно не за адресою.

17 вересня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Участь брали спікер парламенту Дмитро Разумков, перший віцеспікер Руслан Стефанчук, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, міністр юстиції Денис Малюська, секретар РНБО Олексій Данілов, його попередник Олександр Данилюк, народні депутати Давид Арахамія (лідер фракції «Слуги народу»), Ярослав Железняк (голова фракції «Голосу»), Артур Герасимов (співголова фракції «Європейської солідарності»), бізнесмен (чи то олігарх?) Томаш Фіала. Разом 11 гостей (10 чоловіків та одна жінка).

 

На старті токшоу Савік Шустер навів опитування глядачів про те, з якою емоцією ті живуть? «З надією» відповіли лише 52%. Це і не дивно, адже під час дискусії у студії запанувала «безнадія».

Обговорювали закон про олігархів, який спікер Разумков відправив на розгляд Венеційської комісії. Однією з тих, хто просив парламентаря про це, була присутня у дискусії парламентська омбудсманка Денисова. Вона переконувала: документ потребує перевірки, адже у нинішній його редакції олігархами можуть визнати не лише багатіїв, а й представників середнього бізнесу. Також, на її погляд, закон суперечить 19, 106 та 107 статтям Конституції. Упередженості у власних діях Людмила Денисова не бачить: за час роботи на посаді, говорить, внесла до парламенту 1144 пропозиції щодо різних законопроєктів.

Дмитро Разумков не вигадував велосипед і повторив сказане на етері «Свободи слова» на ICTV у понеділок: про спрямування проєкту закону «про олігархів» до Венеційської комісії його, крім омбудсмана, просили і чотири опозиційні фракції Верховної Ради.

Суперечка набирала обертів. Перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук цікавився у Денисової, чому сама не подала документ до Венеційської комісії (уповноважена відповіла, що не є суб’єктом подання), а лідер фракції «Слуга народу» Арахамія назвав Денисову «уповноваженою з прав олігархів», охочих чужими руками збити корисну ініціативу монобільшості.

На противагу Арахамії виступали як опозиціонери з «Голосу» та «ЄС», так і колишній голова партії «Слуга народу» Разумков, який не виказував симпатій до представників монобільшості. Тоді як соратник Порошенка Герасимов точно знає, що закон покликаний «вбити свободу слова» та «узурпувати владу» Зеленським.

Савік Шустер запитував у спікера парламенту, чи відчуває той тиск на себе? Разумков відповів, що значного впливу не бачить. Додавши сказане раніше на ICTV: за посаду, мовляв, не тримається, але і принципам не зрадить.

Піаритися у студії намагався і колишній секретар РНБО Олександр Данилюк. Політик розповідав, як ледь не самотужки «націоналізував "Приватбанк"» та презентував «Дорожню карту деолігархізації» власного виробництва, побіжно критикуючи законопроєкт про олігархів. Мовляв, за ним «Коломойському нічого не загрожує».

Дмитро Разумков, нині будучи у доволі прохолодних стосунках із представниками монобільшості, все ж згадав, що партію «Слуга народу» створили без участі олігархів, які так само не втручалися і у виборчу кампанію Зеленського. Згодом гості вже чубилися у намаганні з’ясувати, чи є в Україні хоч один неолігархічний телеканал, крім Суспільного і «Дома».

Співголова фракції «ЄС» Артур Герасимов тим часом піарив альтернативний законопроєкт авторства його партії. Наголошуючи, що Петро Порошенко — якраз не олігарх. А от чинний антиолігархічний законопроєкт — це «путінізм».

 

Ось так злочинна влада душить Порошенка

Далі гості намагалися зрозуміти, де дівся колишній власник Прямого Володимир Макеєнко, у якого канал перекупив Петро Порошенко, та як сталося, що Віктор Медведчук став власником сумнозвісної «труби». Герасимов «гнув свою лінію»: саме Порошенко, мовляв, намагався не допустити, щоб цим об’єктом заволодів кум Путіна, а от за Зеленського «олігархи збагатилися» (але ж і лідер «ЄС» — серед них). 

«Вы олигарх?» — запитував Савік Шустер у єдиного присутнього у студії гостя, який за певними ознаками має цей статус. «Я — бизнесмен», — парирував інвестор та власник «Української правди» Томаш Фіала. І додав, що подібних законопроєктів «в мире не нашел».

На завершення програми у студії закипіла дискусія: що буде, якщо закон ухвалять, а в РНБО будуть «не такі порядні люди», як Олексій Данілов? Давид Арахамія вирішив навести конкретний приклад: «Савик, если вас назовут олигархом, как вы пострадаете?». І тут Шустер згадав про наболіле: давній конфлікт із Петром Порошенком. «Лидер этой партии возбудил против меня четыре уголовных дела», — бідкався телеведучий. Через це, мовляв, змушений був залишити Україну та мав проблеми при проведенні операцій у закордонних банках. Тож будь-який правовий інструмент влада, вважає ведучий, може використати. Розгублений Герасимов зміг лише видавити з себе фразу, що він «не володіє ситуацією» щодо конфлікту Шустера і Порошенка.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

14 вересня, «Пульс», Перший незалежний

У програмі брали участь численні «екси» часів Януковича: колишній голова Верховної Ради України Володимир Литвин, експарламентарка Олена Бондаренко, колишній прем’єр Микола Азаров, а також політкоментатори Дмитро Корнійчук, Віктор Скаршевський, Денис Невядомський, Олексій Буряченко, Володимир Кацман, нардеп восьмого скликання Борислав Розенблат (Блок Петра Порошенка). Разом дев’ять гостей (вісім чоловіків та одна жінка).

15 вересня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь у проєкті взяли експрем’єр Володимир Гройсман, колишній очільник МЗС Павло Клімкін, заступник міністра економіки Тарас Качка, народні депутати Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), Ярослав Железняк («Голос»), Євгеній Шевченко, Ольга Василевська-Смаглюк, Олексій Устенко, Денис Маслов, Леся Забуранна («Слуга народу»), Вікторія Гриб (позафракційна), позаштатний радник Єрмака Олексій Арестович, екснардепи Олег Ляшко, Євгеній Мураєв, Андрій Білецький, Надія Савченко. Разом 16 гостей (12 чоловіків та чотири жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY