detector.media
19.09.2021 17:02
Закон про олігархів готовий до другого читання: Веніславський розповів про правки
Закон про олігархів готовий до другого читання: Веніславський розповів про правки
Федір Веніславський: Критерії застосування закону стали чіткішими.

Представник президента в Конституційному Суді, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що комітет сформулював 13 комплексних поправок, які враховують понад 200 пропозицій, що надійшли після першого читання.

За словами Веніславського, критерії застосування закону стали чіткішими й тепер неможливо уникнути реєстрації особі, яка має значний вплив на економічне та політичне життя країни.

«Ми уточнили дуже багато визначень. Доповнили перелік посадових осіб, які не були враховані в першій редакції. Уточнили наслідки внесення особи до реєстру олігархів. Тепер туди має подаватися інформація про підприємства, кінцевим бенефіціарним власником яких є ця особа. Уточнено положення про заборону фінансування олігархами політичної діяльності, мітингів, політичних партій, заборону здійснення внесків до виборчих фондів політичних партій та кандидатів, крім власних», – цитує Веніславського пресслужба партії «Слуга народу».

За його словами, депутати суттєво покращили законопроєкт, і він стане ефективним інструментом у боротьбі з впливом олігархів на політичне життя країни.

Відповідно до закону про регламент ВРУ, після того, як комітет проголосував за визначальні, зумовлюючі поправки, якими є саме поправки у редакції, запропонованій комітетом, решта вважаються відхиленими – це імперативна норма Регламенту, додає Федір Веніславський.

Нагадаємо, що 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про олігархів. Його текст доступний на сайті парламенту.

Законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

1 липня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про олігархів, за документ проголосували 275 народних депутатів. Підсумковий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь 2021 року.

5 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в листі до спікера Дмитра Разумкова заявила, що президентський законопроєкт про олігархів не відповідає Конституції України.

На її думку, порушеннями є наділення президента і РНБО не передбаченими Конституцією України повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ та ін.

10 вересня Разумков повідомив, що законопроєкт «про олігархів» уже спрямований на експертизу до Венеціанської комісії. 

Зокрема, Разумков вважає, що складання списків олігархів має бути прерогативою незалежної комісії, яку необхідно створити при НАЗК, – визначати, хто саме належить до олігархів, має «максимально незалежна структура», а не РНБО.

Спікер додав, що перебування законопроєкту про деолігархізацію на експертизі у Венеціанській комісії не є перешкодою для його розгляду в другому читанні.

Фото: «Слуга народу»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY