detector.media
15.09.2021 12:41
Разумков: Складати списки олігархів має незалежна комісія при НАЗК, а не РНБО
Разумков: Складати списки олігархів має незалежна комісія при НАЗК, а не РНБО
На думку Разумкова, РНБО не має функцій визнання тієї чи іншої людини олігархом.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що складання списків олігархів має бути прерогативою незалежної комісії, яку необхідно створити при Нацагентстві з питань запобігання корупції (НАЗК).

В інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» Разумков заявив, що визначати, хто саме належить до олігархів, має «максимально незалежна структура», а не РНБО.

«Вважаю, що вирішувати, хто є олігархом, має незалежна комісія, обрана на конкурсній основі, що працює на громадських засадах. Там не буде такого великого навантаження, об'єктивно зарахувати до категорії олігархів у нас можна не так багато людей у країні. І така комісія може працювати при Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) – не під НАЗК, а при НАЗК», – сказав Разумков.

На думку Разумкова, РНБО не має функцій визнання тієї чи іншої людини олігархом або будь-ким.

«Так само це межуватиме з повноваженнями й інших членів РНБО. Щоб не вийшло, як із законом про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ): через якийсь проміжок часу Конституційний Суд скаже свою позицію, і ми матимемо не дуже добрий вигляд і всередині держави, і за її межами», – сказав Разумков.

Спікер додав, що перебування законопроєкту про деолігархізацію на експертизі в Європейській комісії за демократію через право (Венеціанській комісії) не є перешкодою для його розгляду в другому читанні в парламенті.

«Якщо законопроект буде готовий до розгляду, й на цьому наполягатимуть комітет і фракції Верховної Ради - так, він піде в зал, як це передбачає регламент. А якщо колеги озвучать іншу думку... Я прийму і один, і другий варіант. Я не маю обмежень для внесення його до порядку денного у зв'язку з тим, що його направлено до Венеціанської комісії», – сказав Разумков.

5 вересня 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі до спікера Разумкова заявила, що президентський законопроєкт про олігархів не відповідає Конституції України.

На її думку, порушеннями є наділення президента і РНБО непередбаченими Конституцією України повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ та ін.

10 вересня Разумков повідомив, що законопроєкт «про олігархів» уже спрямований на експертизу до Венеціанської комісії. 

2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про олігархів. Його текст доступний на сайті парламенту.

Законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягомодного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

1 липня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про олігархів, за документ проголосували 275 народних депутатів. Підсумковий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь 2021 року.

Фото: пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY